Gizem TABAN/İZGAZETE- Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) tarafından Türkiye’nin birçok farklı ilinde eş zamanlı gerçekleştirilen basın açıklamasında yüz yüze eğitim için gerekli tedbirlerin alınması talep edildi. Bu kapsamda, Veli-Der İzmir Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yöneticilerini göreve çağırdı. ‘Aç-Kapa Değil, Sürdürülebilir Eğitim İstiyoruz’ başlığı altında gerçekleşen açıklamada; okulların açılmasına sayılı gün kalmasına rağmen gerekli düzenlemelerin yapılmadığı vurgulandı. Açıklamayı Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat okudu.

‘ENDİŞELİYİZ’
‘Endişeliyiz, kaygılıyız’ diyerek sözlerine başlayan Veli-Der İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, “Okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen halen belirsizliklerin sürüyor olması, sorularımızın yanıtsız kalması ve alınması gereken önlemlerin alınmamış olması kaygılarımızı artırıyor, endişelerimizi güçlendiriyor. Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı; fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık. Bunu yapmanın tek koşulu sınıfları seyreltmektir. Sınıfları seyreltmekte ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım veya yapılan bir düzenleme yok” diye konuştu. 

‘MEB’İ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ’
MEB yetkililerine seslenen Kalafat, “Sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek? Biz veliler çocuklarımızın bu bilinmezlik ve risk içerisinde okullarda bulunmasının yaratacağı olumsuzluklardan kaygılanıyoruz ve MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz. Aşılamanın yaygınlaştırılmaması, eğitim emekçilerine ve velilere yönelik açıklamalarda aşılanmanın sadece önerilmesi, aşı olmayanların eğitim ortamlarında bulunması; bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği 12 yaş üstünün de aşılanması gerektiği konusundaki uyarılarına rağmen sadece 15 yaş üstünün aşı hakkının olması endişelerimizi artırıyor. Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olduğu ülkelerde alınması gereken önlemler son derece açık olmasına, bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği uyarılarına, vaka sayılarının artışı ve can kayıplarına rağmen aylardır gerekli önlemlerin alınmamasının bir tercih olduğunun farkındayız. Tüm çocuklarımızın eğitim hakkından sorumlu olan MEB’ in önceliğinin çocuklarımızın kamusal eğitim hakkı olmadığını görüyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ’
Yüz yüze eğitimde gerekli önlemlerin alınması noktasında çağrıda bulunan Kalafat, “Salgın süresince yaşayarak gördük ki gerekli önlemler alınmadan okulların açılması durumunda yüz yüze eğitime tekrar ara veriliyor. Okulların şu anki koşullarla açılması ve devamında da gerekli önlemlerin alınmaması durumunda okullar tekrar kapanacak. Biz veliler, çocuklarımız kaybedecek tek bir güne dahi tahammülümüzün kalmadığı noktadayız. Bugün Veli-Der olarak ülkenin her yerinde eylemdeyiz. Yetkilileri önlemler alınması noktasında bir kez daha uyarıyoruz; kamu kaynakları, bütçe biz velilere, halka aittir, kamusal eğitim için kullanılmak zorundadır” dedi. 

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİM İSTİYORUZ’
Alınması gereken önlemleri sıralayan Kalafat, “Aşı, hijyen, temizlik, fiziki mesafe; tüm önlemler bütünlüklü bir şekilde hayata geçirilmelidir. Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen bütçe ayrılmalıdır.40-50-60 kişilik sınıflarda Sağlık Bakanı’nın da belirttiği 2 metrelik mesafenin sağlanması imkansızdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, acilen yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve ek derslik sağlanmalıdır. Aşı en temel kamusal haktır, aşılanma yaygınlaştırılmalıdır. Bilgilendirme için kampanyalar yürütülmelidir. Tüm eğitim kurumlarında hijyen, temizlik sağlanmalı, gerekli fiziksel koşullar hayata geçirilmelidir. Şeffaf bilgi en temel hakkımızdır. Okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler paylaşılmalıdır. Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleriyle birlikte kararlaştırılmalıdır.6 Eylül’ e kadar tüm kaygılarımızın giderilmesini ve sorularımızın yanıtlanmasını bekliyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, geleceğimizi savunmakta kararlıyız. Tüm velileri, ortak geleceğimize sahip çıkan herkesi ülkenin her yerinde çocuklarımızın kamusal eğitim hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Aç-kapa değil sürdürülebilir eğitim istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi