İZ GAZETE- İz TV ekranlarında yayınlanan ‘Pınar Teke ile Gün Doğdu’ programının konuğu eğitim uzmanı Burak Akkol oldu. Akkol, yarın sona erecek (23 Eylül) ek tercih sürecinde öğrencilerin ne yapması gerektiğinden bahsetti.

‘TOPLAMDA 264 BİN 236 BOŞ KONTENJAN VAR!’

Burak Akkol, “Bu yıl bir bölüme yerleşip de kaydolmayan 68 bin 902 öğrenci var. Toplamda ise 264 bin 236 boş kontenjan var. Bu gerçekten çok ciddi bir sayı. Önemli üniversitelerde de boş kontenjan sayısı olduğunu görüyoruz. Bu ek kontenjanlar, öğrenciler için büyük bir fırsat. İlk tercihte sıralama olmazsa olmazdı ama ek yerleştirmelerde puan önemli.  Bölümü seçerken puanınızın ya o puana eşdeğer ya da o puandan daha yüksek olması lazım” dedi.

‘MUTLAKA DİKKAT EDİLMELİ’

Ek kontenjanda tercih yaparken öğrencilerin nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Akkol, “Puan sıralamasının yanında öğrenci, üniversite altyapısına mutlaka bakması lazım. Bir üniversiteyi üniversite yapan oradaki öğrenciler ve akademik kadrosudur. Üniversite şehir üniversitesi mi yoksa kampüs üniversitesi mi? Bir bölümü seçerken o şehirde o bölüme uygun staj yapacak çalışma alanları var mı? Akademik kadrosu, konumu, yurtdışı fırsatları, çift-anadal -yandal seçimleri gibi faktörlere mutlaka dikkat edilmeli” diye konuştu.

‘BİLİNÇLİ BİR ÖĞRENCİ YAPISINA SAHİBİZ’

Akkol,  “Çok bilinçli bir öğrenci yapısına sahibiz. Mutlaka istediği bölümü istediği şehirde, uygun bir ortamda okuması lazım. Öğrenci tercih yaparken yanlış kodlamayla istemediği bir bölüme gidebiliyor. Bunun için dikkatli olmaları gerekir. Öğrenciler bir uzman eşliğinde, tercihlerini yapabilir. Tabii, tercih ettikleri bölüm için beklemeleri gerekiyorlarsa, dünyanın sonu değil. Bir yıl beklesinler ve istedikleri bölümlere yerleşsinler. Eğer işinize aşkla bağlı olmazsanız, o bölümü isteyerek okumazsanız başarıya ulaşamazsınız. Gençlerimiz olmazsa olmazlarımız. Bu yüzden öğrenciler, geçmişte büyüklerinin hatalarından ders çıkarsınlar” dedi.

Editör: Haber Merkezi