Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen protokol imza töreninde konuşan EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, üniversite sanayi işbirliği sayesinde Türkiye’nin ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi. Yapılan protokolden üniversite olarak büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller ise EGOD gibi sivil toplum kuruluşlarının ülke ekonomisi açısından önem arz ettiğini belirtti.

EGOD ve Yaşar Üniversitesi arasında gerçekleştirilen UR-GE Projesi’nin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu ifade eden İduğ, çalışmanın devamı halinde İzmir ve otomotiv sektörünün büyük fayda göreceğini açıkladı. Türkiye’nin hedefi olan 500 milyar dolar ihracat rakamlarına üniversite sanayi işbirliği ile ulaşabileceğinin dile getiren İduğ, "Şu anda 125-130 milyar dolar olan ihracat rakamlarından 500 milyar dolara ulaştırmak için çok çalışmak gerekiyor. Ben bu rakamlara ulaşmak için üniversite ve sanayi sektörünün birlikte çalışması gerektiğini düşünüyorum. İmzaladığımız proje 4 ayaklı bir projedir. Yaşar Üniversitesi, Ekonomi Bakanlığı, EGOD ve EGOD üyelerinin sistemli ve eşzamanlı çalışması halinde ülke ekonomisi büyük fayda görecek" dedi.

"İŞLETMELERİN TOMOGRAFİSİ ÇEKİLECEK"

Yapılan protokolden büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller ise, en kısa zamanda projelerin Ekonomi Bakanlığı’na gönderileceğini belirtti. Projenin 4 aşamada gerçekleşeceğini söyleyen Kandilller, "İlk aşamada stratejik planlarımızı gözden geçireceğiz. İhracatı arttırmaya yönelik faaliyetlere odaklanacağız. Bunun içinde Ekonomi Bakanlığı’nın ihracatı arttırmaya yönelik kümelenme programına bir proje önerisi hazırladık. Bu proje önerisi için 15 işletmemiz bir araya geldi. Karşılıklı işbirliği anlaşmaları imzalandı. Biz bu 15 paydaşın genlerine gireceğiz. Üniversite’de diğer paydaşlarla birlikte akademisyenler desteğiyle Doç. Dr. Ufuk Tutan hocamızın önderliğinde bir çalışma ekibi kurduk. Bu 15 işletmenin tomografisini çekeceğiz. O işletmeleri sıçratmak için daha da büyütmek amacıyla özellikle hazırda olan ciddi ihracat potansiyellerini realize etmek amacıyla bir plan yapacağız" dedi.

EĞİTİM İLE KALİTE YAKALANACAK

Aşamanın devamında eğitim programlarını devreye sokacaklarını açıklayan Kandiller, insan kaynağı kalitesine destek olacaklarını belirtti. Proje amaçları arasında ortak Ar-Ge tesisi inşa etmek olduğunu ifade eden Kandiller, “Hep birlikte kendi pastamızı nasıl büyütebiliriz ona bakacağız. Burada asıl olan rekabet içinde işbirliğidir. Yani biz paydaşlarımızı diğer rakiplerinden farklı hale getirmek istiyoruz. Ama kendi içlerindeki rekabetlerini de tutmak istiyoruz. Dolayısıyla pasta payları aynı kalırken pastanın kabını büyüteceğiz. Herkes kazanacak" diye konuştu.

HERKES KAZANACAK

İkinci aşamanın oldukça önemli olduğunu dile getiren Kandiller otomobil tamircilerinin ortak ve merkezi bir kümelenme projesine işaret ederek, "Araba markanız ne olursa olsun geliyorsunuz ve arabanıza her türlü sensör bağlanıyor. Arabadaki arıza ne ise bu bakılıyor. Belli bir çizelge ölçüsünde araba tamircilerine dağıtılıyor. Araba tamiri yine bu merkezin kalite güvencesi altında oluyor. Her türlü test aracı makinesi merkezde toplanıyor. Rekabeti engellemeyen herkesin kazanmasına yönelik bir proje. Kendi üyeleri ile işbirliğine her türlü ortamda bir arada tutan EGOD bugüne kadar çok iyi işlere imza attı. Dolayısıyla üniversite açısından zaten giden sürüklenen bir iyileştirme sürecine biz mütevazi bir destek veriyoruz" dedi.

HEDEF İHRACATI ARTTIRMAK

Amaçları arasında firmaların ihracat ve ihraç puan kalitelerini arttırmak olduğunu açıklayan Doç Dr. Ufuk Tutan ise, diğer hedeflerinin ihraç malları ve üretimlerinde Ar-Ge desteği ile sürdürülebilir ihracatı üretim sürecine sokmak olduğunu belirtti. Proje içinde birçok işletmenin aile işletmesi olduğunun altını çizen Tutan, “Bu firmaların ömürlerinin uzun olması için başta aile anayasaları olmak üzere hem aile hem de işletmelerinde kurumsallaşma hareketlerini bu proje sürecinde tamamlamayı hedefliyoruz. Süreç devam ederken 15 firmayı kurumsal hale getirmeyi amaçlıyoruz. Böylece bu firmalar sürdürülebilir ihracat başarısını ve piyasada sürdürülebilir uzun ömürlü firma olma başarısını gösterecektir" diye konuştu.

Protokol kapsamında yapılacak çalışmalarla; işletmelerin verimliliğinin artacağı, uluslararası pazarlara erişimin kolaylaştırılacağı, ticarileştirme sürecinin hızlanacağı, farklılık avantajı sağlanacağı, maliyetlerin düşeceği, devlet desteği gücü sağlanacağı belirtildi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi