İz Gazete - Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, 2015 yılından itibaren başlattıkları mücadeleden zaferle ayrıldıklarını söyledi.  Bu durumun yol gösterici bir anlamı olduğunu ifade eden Candemir, sürecin nasıl işlediğini anlattı.

Candemir’in açıklaması şu şekilde:

Pazartesi günü başlattığımız mücadeleyi kazandık. Okul velileri ve Eğitim-Sen olarak, Buca Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu için yapılan ek binanın imam hatip lisesine verilmesine karşı başlattığımız mücadeleyi kazandık. Sonunda imam hatip tabelasının indirilerek Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu tabelasını astırmayı başardık. Verdiğimiz mücadele İmam Hatibe dönüştürülen pek çok okul için verilen mücadeleye yol göstererek örnek olacak.

Peki neler olmuştu ve bu mücadele nasıl kazanıldı? Buca’nın Gediz Mahallesinde dar gelirli vatandaşların yoğun yaşadığı bölgedeki ortaokulun mevcut öğrenci sayısını karşılamaması üzerine yapılan 16 derslikli ek binası ‘ihtiyaç’ gerekçesi ile milli eğitim tarafından imam hatip lisesine dönüştürülünce veliler isyan etmişti. Çocuklarının havasız,  50 kişilik sınıflarda, jeneratör ve sığınaktan bozma odalarda ders yapmasına tepki göstermiş ve okul binasının imam hatibe verileceğini bir bildiri ile okul velilerine duyurmuşlardı. Veliler 09/02/2015 tarihinde okul önünde destek veren tüm kurumlarla ortak basın açıklaması yaparak mücadelelerine başladılar. Yapılan basın açıklamasına velilerin ve öğrencilerin yoğun ilgileri vardı. Daha sonra okul önünde TOMA ve çevik kuvvetin yığınak yapmasına sivil polislerin baskılarına rağmen defalarca okul önünde etkinlikler yapıldı. İlçe ve il milli eğitim müdürlüğüne çocuklarının düzgün sınıflarda ders yapmasını istediklerini anlatmaya çalıştılar. Seslerini bu yolla duyuramayan veliler, İlçe milli eğitim önünde basın açıklaması yaptılar ve ilçe milli eğitim müdürü ile görüştüler. Yaptıkları eylem ve etkinliklerle sesini duyuramayan veliler Eğitim-Sen ve Haziran Hareketi’nin   desteği ile yargı yoluna gittiler. Veliler, Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu’nun ihtiyacı üzerine yapıldığı ve tüm resmi evraklarda okulun Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu olduğu yazmasına rağmen binanın kendilerine verilmediğini söyleyerek İzmir 1. İdare Mahkemesine başvurdu.

04.06.2015 tarihinde okul ek binasının iadesi için dava açan veliler, altı ay sonra mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uygulamak istemeyen ilçe milli eğitim müdürlüğü ise dava açan velilerle anlaşma yolunu denedi ancak,  veliler ısrarla mahkeme kararının uygulanmasını istedi. İlçe milli eğitim müdürlüğü ise bu yürütmeyi durdurma kararını uygulamayınca veliler bunun üzerine İzmir valisi, il milli eğitim müdürü ile ilçe kaymakam ve ilçe milli eğitim müdürü hakkında idarenin kararını uygulamayarak ‘suç ‘ işledikleri gerekçesi ile haklarında suç duyurusunda bulundu.

  Velilerin suç duyurusu henüz karara bağlanmadan İzmir 1.İdare Mahkemesi mahkemeyi sonuçlandırarak velilerin taleplerini haklı gördü. Mahkeme yaptığı çarpıcı değerlendirmeyle okul ek binasının mevcut öğrencilere verilmesine karar verdi: “Bu durumda Hüseyin Avni Ateşoğlu’nun mevcut öğrenci sayısı dikkate alındığında derslik ihtiyacının Buca Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden daha fazla olduğu, kaldı ki, 16 derslikli yapılan ek binanın bu ihtiyacın giderilmesi amacı ile yapıldığı dikkate alındığında ek binanın Buca Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne tahsisine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmış, yapılan işlemin iptaline oy birliği ile karar verilmiştir.”

Mahkeme kararının uygulanmaması üzerine yaptığımız suç duyurusu nedeni ile konuyu araştıran müfettişlerin geçen hafta ilçe milli eğitim müdürlüğüne gelmesinin ardından idare, mahkeme kararını uygulamak zorunda kaldı. 23/06/2016 Perşembe günü ilçe milli eğitim apar topar müfettişlerin okula gelmesinden hemen önce okulun imam hatip tabelasını, Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu olarak değiştirdi. Bu değişiklikle bir buçuk yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen kararlı bir şekilde verdiğimiz mücadele sonucunda Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokuluna ait olan binayı imam hatipten geri aldık

İzmir’de Hüseyin Avni Ateşoğlu Ortaokulu’nun binasının imam hatibe verilmesi ile başlayan okulları imam hatibe dönüştürme projesinde, okul velilerinin başlattığı mücadele ile bina imam hatipten alınmıştır. Bu örnek kazanım, İzmir de şu an okulları imam hatiplere dönüştüğü için mücadele eden velilere örnek olacaktır. İdare mahkemesinin bu kararı hukuksuz ve kamu yararı taşımadan yapılan bu okul dönüşümleri için örnek olacaktır. 

Editör: Haber Merkezi