GÜLSEN CANDEMİR- En temel eğitim hakkının paralı hale getirildiği AKP döneminde veliler, her güne yeni bir masrafla uyanıyor. Şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı, devamsızlık yapan öğrencilerin velilerine para cezası kesecek. Büyük tepki çeken kararı İz Gazete’ye değerlendiren Veli Der İzmir Şube Başkanı Turan Özüçelik “Gün geçmiyor ki, Milli Eğitim Bakanlığı, çocuklarımızın ve biz velilerin saçını başını yolduracak bir uygulama getirmemiş olsun. Öğrendiğimize göre, bakanlık devamsız öğrencilerin velilerine para cezası kesileceği yönünde il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerini uyarmış. MEB, yıllardır bizzat kendi uygulamalarından kaynaklanan sorunların sorumluluğunu bu sorunların mağdurlarına yükleyerek tam bir pişkinlik sergilemekte ve deyim yerindeyse, biz velilerin sabır taşını çatlatmakta beis görmeyerek akıl ve tahammül sınırlarımızı zorlamaya devam etmektedir” dedi.

‘GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ’

Sorunların temelinde 4+4+4 uygulamasının olduğunu ileri süren Özüçelik, “Milyonlarca çocuğumuzun örgün öğretimi terk edip ucuz iş gücüne yönelmesinin temel nedeni,  4+4+4 ve MEB’in uygulamalarıdır. En çok devamsızlık yapılan okul türlerinin meslek liseleriyle imam hatip okulları olduğu gerçeği, sözü edilen devamsızlık sorununun, tam da bu yanlış okullaşma politikasının sonucudur.

TAMAMEN PARALI OLDU

Çocuklarımızın devamsızlık yapmasının,  iktidarın uygulamalarından kaynaklanan ülkemizin içinden geçmekte olduğu ağır ekonomik kriz, okulların gelecek beklentisi, umudu yaratan kurumlar olmaktan çıkarılmış olması; üniversite mezunu milyonlarca gencimizin iş bulamamasıdır. MEB ve iktidar,  görmüyor mu ki, neredeyse hiç ödenek verilmeyen okullar; başta temizlik, onarım, güvenlik, vb ihtiyaçlarını da bizzat velilerden toplanan paralarla karşılayan kurumlara dönüştürülmüş ve başlı başına bu durum bile, bir gelecek umudu yaratmadığı gibi, bir de fazladan masraf odağı gibi görülmesine yol açmıştır.

BİR GÜNÜ BİLE…

MEB, devamsız öğrencilerin velilerine para cezası kesmek gibi akıl ve tahammül sınırlarını aşan uygulamalara başvurmak yerine, yaşanan tüm sorunlardaki kendi sorumluluğunu kabul etmeli; okulları ve eğitimi, tüm hayatı dinselleştirmenin ve piyasalaştırmanın bir aparatı, bir aracı gibi görmekten vazgeçmelidir. Bırakalım yılları, kaybedecek bir güne bile tahammülümüz kalmamıştır.

YILMADAN BIKMADAN

 Biz veliler, MEB’in ve iktidarın tüm itibarsızlaştırma uygulamalarına rağmen eğitime; bilimsel, demokratik, laik ve kamusal eğitime sonuna kadar inanmaya devam edeceğiz. Eğitimin ancak bu olmazsa olmaz öğelerle gerçek anlamına ulaşacağını ve bu yolda yürüttüğümüz mücadeleyle yine/yeniden gelecek umudu ve mutluluk yaratan bir niteliğe kavuşacağını biliyoruz. Hiçbir koşulda velilere kulak vermeyen MEB’a rağmen Veli Der, okul okul mücadele etmeye devam  edecektir.” Diye konuştu.

İLGİLİ MADDE:

İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 55. Maddesine göre, öğrencilere okul idaresince verilen bir yıl içerisindeki maksimum 15 günlük izin veya hastalık, deprem, sel gibi afetler dışında çocuğunu okula göndermeyen, verilen izin müddetini geçiren geç nakil yaptıran, okul çevresi dışına çıkarak izini kaybettiren, çocuğunun devamsızlık durumunu özürsüz olarak zamanında okula bildirmeyen velilere, idari para cezası uygulanacağı ifade ediliyor.   

Editör: Haber Merkezi