YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - Veli-Der adına açıklamayı yapan Buca Şube yöneticisi Beyhan Güngör “İran’ın gerisinde Suudi Arabistan’la aynı anlayışta eğitim modeli kabul edilemez!” dedi.

2012 yılında AKP’nin dayatarak hayata geçirdiği 4+4+4 eğitim sistemi ile eğitimde, din ve inanç istismarına dayanan uygulamaların arttığını ve belli bir inancın ve mezhebin kurallarına göre düzenlendiğini belirten Güngör “Okullar, yurtlar, cemaatlerin insafına bırakılmış; zorla, velilerin itirazlarına rağmen imam hatiplere dönüştürülmüştür. Müfredatta gerici uygulamalarla; düşünmeyen, sorgulamayan bir nesil yetiştirmenin alt yapısı hazırlanmak istenmektedir.” dedi.

MEB’in ‘Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’ ile bütün eğitim kurumlarında mescit açılmasını zorunlu hale getirdiğini ve her mahallede bir imam hatip okulu açılabileceğini kaydeden Güngör, müfredat değişikliği için de şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulan yeni müfredatta tüm dünyada kabul edilen evrim teorisinin tamamen müfredattan çıkarıldığı, AİHM kararlarına rağmen zorla din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde de çocuklara şeriat kuralları ders olarak okutulacağı ortaya çıktı. Bu değişiklik ile ne yazık ki, Suudi Arabistan’dan sonra Evrim Teorisi’ni müfredattan çıkaran ikinci ülke olarak dünya tarihine geçtik. İran İslam Cumhuriyeti’nde dahi ders kitaplarında Evrim Teorisi 60 sayfa yer alırken bizim tamamen yok saymamız bilimsel ve çağdaş eğitimin yok sayılması ve dünyadaki eğitim sisteminden uzaklaşmamız anlamına gelecektir.

Yeni müfredatta, dünyanın birçok ülkesinin gerisinde kaldığımız Matematik ve Fen Bilgisi gibi derslerde bir iyileştirme yapılmazken, içeriğinin daha da sığlaştırıldığı görülüyor. Daha önce müfredatta yer alan Karl Marx, Jean Paul Sartre ve Albert Camus gibi çok sayıda dünyaca bilinen isim ders kitaplarından çıkartıldı. Foucault, Feuerbach, Adorno gibi çağdaş felsefenin önemli isimlerine de yine müfredatta yer verilmedi.”

ATATÜRK’ÜN ADI DAHİ ANILMAMIŞTIR

Müfredattaki önemli bir ayrıntının da ‘Milli Mücadele’nin kazanılmasında Atatürk’ün rolü’ başlıklı bölümün kitaptan çıkarıldığını, pek çok bölümde ise Atatürk’ün adının dahi anılmadığını söyleyen Güngör, açıklamasını şu ifadelerle bitirdi:

“ Müfredat değişikliği; özellikle 4+4+4 yasası ile birlikte hız kazanan, eşit, özgür ve demokratik bir Cumhuriyet yerine ‘Yeni Türkiye’ tanımıyla gerici, piyasacı yeni bir sistem dizaynı üzerinden laik, bilimsel eğitim kırıntılarının da yok edilme çabalarının devamıdır. Yeni nesillerin bilimden, felsefeden uzak, dünyadaki olumlu gelişmelerden habersiz, üretmeyip sadece tüketen ve dolayısıyla merak duygusunu kaybedecek olması biz velileri kaygılandırmaktadır. Çocuklarımızın eğitim hayatı ile bu kadar oynamaya ve gerici bir eğitimi dayatmaya hiç kimsenin hakkının olmadığını düşünmekteyiz. Bu çalışmaları asla kabul etmeyeceğiz.

Okullarda, devlet eliyle ve zorunlu olarak yalnızca bir dinin ve onun bir mezhebinin öğretilmeye çalışılması çok dinli, çok kültürlü bir topluluğu barındıran ülkemizde telafisi zor pek çok soruna yol açacaktır. Öğrenci Veli Derneği olarak dinin siyasallaşmasının ve devletin, dini toplumu dizayn etmek için kullanılmasını kabul edilemez buluyoruz. Laik, bilimsel, çağdaş, kamucu ve ulaşılabilir eğitim ülkemizdeki her çocuğun hakkıdır.

Öğrenci Veli Derneği olarak iktidarın her geçen gün artarak devam eden eğitim hayatında gerici dinci ve piyasacı uygulamaları karşısında mücadeleyi büyütmeye kararlı olduğumuzu kamuoyu ile paylaşırken, tüm velilerimizi de bu mücadelenin bir parçası olmaya davet ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi