İZ GAZETE - Yarın öğrenciler için önemli bir gün. Liseye Geçiş Sınavı, hem öğrenciler hem de aileleri tarafında heyecanla ve öz veriyle beklendi. 

Öğrenci Veli Derneği, Liseye Geçiş Sınavı öncesi bir açıklama yayınlayarak eğitim sistemindeki sorunlara dikkat çekti ve öğrencilere destek oldu. 

İMAM HATİPLE MESLEK LİSELERİ ARASINA SIKIŞTIRILAN ÖĞRENCİLER...

Eğitim son yıllarda İmam Hatip ve Meslek Liseleri arasına sıkıştırıldığına dikkat çekilen açıklamada "Geçtiğimiz sene sınavı kaldıracağız söylemleri ile başlatılan süreç okullarımızı nitelikli/ niteliksiz; çocuklarımızı merkezi sınavla/adrese dayalı liselere yerleşen diye ayırarak yaşamlarının en güzel dönemlerinde çocuklarımızın en güzel anlarını varolan sınav sistemi nedeniyle çalmaya devam ediyor. Veli Der olarak yaptığımız tüm uyarılara rağmen sınav sistemi aynı yanlışlarla devam ettiriliyor. Merkezi sınavla öğrenci alacak 1526 lisenin, yarısından fazlası (855) imam hatip ve meslek liselerinden oluştu. Adrese dayalı yerleştirmede en çok tercih edilen okul türü olan anadolu liselerinin toplam kontenjanı 42 bin 100 iken, imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanı 53 bin olarak düzenlendi. Anadolu liseleriyle birlikte en çok tercih edilen okul türü olan fen liselerinin sayısı ise geçen yıla göre yalnızca  1 adet artırılarak kılavuzda 310 olarak yer aldı. Hafızlık projesi yürüten 180 kontenjanlı 5 imam hatip lisesi de kılavuzda yer aldı. MEB biz velilere, çocuklarımıza rağmen yanlış okullaşma politikası ısrarını sürdürüyor. Her çocuğumuzun istediği okulda eğitim görme en temel hakkıdır. Ülke genelinde her ilde en çok tercih edilen okul türü fen liseleri, çocuklarımız ilgi, yetenek ve becerileri doğrultusunda yönlendiriliyorsa güzel sanatlar, sosyal bilimler, spor liseleri ve anadolu liseleri olmasına rağmen MEB zorunlu imam hatipleştirme ve meslek liselileştirme ısrarından vazgeçmiyor." ifadeleri kullanıldı. 

LAİK, BİLİMSEL EĞİTİM

Öğrencilerin istediği okulda okuma hakkının, adrese dayalı yerleştirme ve kriterler nedeniyle ihlal edilmesine tepki gösterilen açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı; "Okullarımız bizim vergilerimizle yapılan ve ayakta duran, bize, halka ait olan kamusal alanlardır. Bize, çocuklarımıza rağmen sınav sistemi, ortaöğretim tasarımı ile okullaşma dayatmanızı kabul etmeyeceğiz. Çocuklarımızın kamusal, laik, bilimsel eğitim hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz.
Sevgili çocuklar; Hiçbir sınav sizden daha değerli değil. Sizi koşulsuz seviyoruz ve her daim sevmeye, eğitim hakkınız için mücadele etmeye devam edeceğiz. Sesiniz sesimizdir."

 

Editör: Haber Merkezi