TUGAY CAN / İZ GAZETE - Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından açıklanan yeni eğitim sistemine KESK’e bağlı Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal tepki gösterdi. 17 yıllık AKP iktidarı süresince 7 kez Milli Eğitim Bakanı’nın, 14 kez de eğitim sisteminin değiştiğini hatırlatarak eğitim sisteminin değiştirilirken, öğrencilere, velilere ve sendikacılara sorulmadığını ortak akla başvurulmadığını dile getirdi.

‘SİYASAL İKTİDAR EĞİTİMİ POLİTİK BİR ARENA OLARAK GÖRÜYOR’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni siteme ilişkin açıklamalarında bir muğlaklık yaşandığını ifade eden Vardal, "Madem matematik dersinin seçilme zorunluluğu var ‘Neden ortak dersler altında yer alıyor?’ sorusu da yanıt bulabilmiş değil" dedi.

Vardal, "Bu değişikliği bütünlüklü değerlendirdiğimiz zaman gördüğümüz şey şu; Orta eğitim kurumları iktidarın ve iktidarın temsilcilerinin eğitimi politik bir arena olarak görüyor. Burada da bilinçli bir tercih olarak değişimleri gerçekleştiriyor.” ifadesini kullandı.

‘ÖZELLEŞTİRMENİN DAHA DA HIZLANDIĞINI GÖRMEK MÜMKÜN’

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin 12 Eylül darbesinden sonra müfredata girdiğini hatırlatan Vardal, "Bu politik hatta da bir değişiklik yaşanmadığını görmüş olduk. Bütün bu değişiklikler esasında eğitimin özelleştirilmesi ve dinselleştirilmesi ile birlikte olan sürecin özelleştirme boyutunun daha da hızlandığını görmek mümkün." dedi.

Bakanlığa birtakım sorular yönelten Vardal, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından derslerin azaltıldığı yönündeki açıklamaya yönelik olarak derslerin azaltılmadığını birleştirildiğini söyledi. Okul yöneticilerinin liyakat temelli atanmadığına dikkat çeken Vardal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kariyer ofisi bir iş bulma kurumu mudur? Okullarda rehberlik servisi varken neden kariyer ofislerinin açılması hangi ihtiyacın üründür?”

Yeni eğitim modeli yapılırken hangi çevreler ile görüşüldüğünün açıklanması gerektiğine dikkat çeken Vardal, “Çocukların geleceği için bu kadar önem sarf eden bu durum, eğitim sendikalarıyla, veli dernekleriyle, eğitim fakülteleriyle, bilim insanlarıyla görüşülmeden dar bir çevre üzerinden bir model tasarımı ne kadar sağlıklıdır? Bakanlığın bu konuda kimlerle görüştüğünü detaylı olarak anlatması lazımdır.” diye konuştu.

‘AÇIKLANAN YENİ SİSTEM ÖĞRETMENLERİN SORUNLARINA ÇZÖÜM ÜRETİYOR MU?’

Sertifikaların okullardan alınmasına yönelik zorunluluğun ortadan kalkması hakkında da açıklamalarda bulunan Vardal, “Çocukların okullardan uzaklaştığı bu koşullarda bu yaptırım, çocukların okul ve mekan ile bağını koparacaktır. Öğretmen ve öğrencinin okula dair aidiyet duygusu azalacaktır. Bu olayın bir eğitim merkezi olmaktan çıkıp bir sertifikasyon merkezine dönüştürülmesi eğitimin hangi sorununu çözecektir?” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlerin hak ve özgülüklerinin genişletilmeden nitelikli bir eğitimden söz etmenin mümkün olmadığının altını çizen Vardal, ‘Açıklanan yeni sistem öğretmenlerin sorunlarına çözüm üretiyor mu?’ diye sordu.

Vardal, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim eğitim sitemindeki değişiklikten beklentimiz öğrencilerin isteklerine, tercihlerine göre yapılandırılmış dersler ile okulun tüm bileşenleri ile inşa eden işbirliği ve dayanışmayı esas alan demokratik bir yapıda olmasıdır. Eğitim-Sen’in eğitime ilişkin teme bakışı budur.”

Editör: Haber Merkezi