Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) tercih işlemleri 5 Ağustos’ta başladı ve 20 Ağustos’a kadar devam edecek. İki buçuk milyondan fazla öğrencinin üniversite kazanma hayaliyle ter döktüğü sınavın ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 puan barajını geçebilen 1 milyon 627 bin 539 aday, yükseköğretim kurumlarına girmek için tercih yapabilecek.

Tercih yapacak öğrencilerin bu süreçte nelere dikkat etmesi gerektiğini Eğitim Uzmanı Burak Akkol ile konuştuk. Akkol öğrencilerin hayallerinin peşinde gitmeleri gerektiğini vurguladı.

ÖĞRENCİLER ETKİLENDİ

“Zor günlerden geçiriyoruz. Yangın, deprem, sel ve pandemi felaketlerinden en kısa zamanda ülke olarak kurtulacağız. Her gün yeni bir süreç yaşıyoruz ama bizim için olmazsa olmazımız gençlerimizdir. 2 buçuk milyonu aşkın gencimiz sınava girdi ve biz de eğitimciler olarak onların hayalleri doğrultusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Daha güzel ve aydınlık yarınlara kavuşmayı diliyoruz” diyen Burak Akkol, ülkede yaşanan olumsuzlukların ve özellikle pandemi sürecinin öğrencileri psikolojik olarak çok ciddi etkilendiğini vurguladı. “Online eğitim, öğrencilerimizin peşini bırakmadı. İlkokul birinci sınıflar, sekizinci sınıflar ve on ikinci sınıflar bu süreçte en çok etkilenen gruplar arasında yer aldı” ifadelerini de kullanan Akkol, moral bozmadan çalışmaya devam edilir ve aydınlık yarınlara inanılırsa elbet güzel sonuçların da elde edileceğini vurguladı.

‘MORAL BOZMASINLAR’

Bu yıl sınavı kazanamayan ya da istediği sıralamaya giremeyen öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Burak Akkol, “Bir yıl, iki yıl size hiçbir şey kaybettirmez. Belki sınavımız kötü geçmiş olabilir, aileler arasında kötü süreçler yaşamış olabiliriz, farklı farklı sorunlarla karşılaşmış olabiliriz; bunların hepsi çok doğal şeyler. Ben de kendim üçüncü yılımda üniversiteye yerleştim. Bazen bir, iki yıl beklemek hayatınızı çok iyi yönde değiştirebilirken; ilk yıl kazanıp okulu bitirdikten sonra bir kaosun içine de girebiliyorsunuz. Bu anlamda öğrencilerimize ‘en değerli şey sizsiniz’ demek istiyorum. Asla morallerini bozmasınlar, hedeflerine gitmek konusunda inatçı olsunlar. Tabii ne yapacağız? Bir önceki yıldan dersler çıkaracağız ve ona göre hazırlanacağız. Herkes doktor, avukat olacak diye bir şey yok ki. Bizim iki yıllık mezunlara da ihtiyacımız var. Bugün ara eleman konusunda da ciddi sorunlar yaşanıyor. Bizler ara eleman olarak da bambaşka kapıları önümüze açabiliriz. Şunu da her zaman söylerim; bizler 3’lük öğrenciyi belki 10’luk öğrenci yapamayız ama 6’lık öğrenci olsun diye de çabalarız. Bu noktada öğrencilerimizin de nelere yeteneği olup olmadığını bilmek zorundayız. Öğrencimiz matematikte kötüdür ama el sanatlarına yeteneği vardır. Buna göre değerlendirmek zorundayız. Bizler kalıplaşmış düşünceleri yıkarsak eğer, gerçekten güzel günlere gideceğiz. Bu anlamda hiçbir öğrencimiz belli başlı bölümlere yönlendirilmemelidir, alternatifler her zaman düşünülmelidir” diye konuştu.

‘HAYALİN YANINDA OLUN’

Öte yandan Akkol, öğrencilerin kendi hayalleri peşinde koşmaları gerektiğini sık sık tekrarlarken ebeveynlere de seslendi. Akkol, “Diyelim ki bir öğrencinin sınav başarısı tıp okumaya yetiyor ama hayalinde gastronomi uzmanı olmak var. Bu öğrenci ne yapmalı? Gençler kendi hayalleriyle değil, çevre baskısıyla hareket ederse hayatları bambaşka yönlere gidebilir. Anne babalar kendi hayalleri uğruna çocuklarını yönlendirmesinler, çocuklarının hayallerinin yanında olsunlar” dedi.

‘MUTLAKA UZMAN EĞİTİMCİLERE DANIŞIN’

Öğrencilerin asla uzmanlardan yardım almadan tercih yapmamaları ve mutlaka farklı farklı uzmanlarla konuşmaları gerektiğini söyleyen Eğitim Uzmanı Burak Akkol, “Öğrencilerimiz mutlaka çeşitli fikirleri alıp ortak noktada yine kendi hayalleri uğruna tercihini yapsın. 4 yıl okuyup işsizler ordusuna katılmak da bizim elimizde, hayallerimizin peşinden gidip çok güzel yerlere gelmek de. Ayrıca İzmir genelinde de belediyelerin, ücretsiz tercih merkezleriyle çok önemli bir hizmeti sağladıklarını söylemek gerekiyor. Torbalı’dan Konak’a, Menderes’e kadar hemen hemen tüm ilçelerde bu ücretsiz tercih merkezleri var” diye belirtti.

‘PLANLI ÇALIŞMALILAR’

Gelecek yıl sınava girecek öğrencilerin de şimdiden iyi hazırlanmaları gerektiğini kaydeden Akkol, “Mutlaka planlı programlı gitsinler ama ‘her gün 500 tane soru çözmek zorundalar’ gibi bir şeyi de söylemiyorum. Öğrencilerimiz kendi ihtiyaçlarını bilmeli ve uzmanlar eşliğinde ona göre hazırlanmalı. Ben ‘Güneşli bir pazartesiyi bekleyin’ demem, çünkü beklersek geride kalırız. Ne kadar ertelersek geriye dönüşler o kadar sorunlu olur” vurgusunu yaptı.

Akkol son söz olarak öğrencilere şöyle seslendi: “Hayat her zaman istediğimiz gibi gitmeyebilir; çok olumsuzluklarla karşılaşabiliriz, arkamızdan türlü türlü oyunlar oynanabilir, sizi yalnız bırakmak isteyenler çıkabilir. Ancak siz asla doğruluğunuzdan ödün vermeyecek ve kendi hayallerinizin peşinde gideceksiniz. Arkanızdan oyun çevirenler de elbet hüsrana uğrayacaktır.”

Editör: Haber Merkezi