İzmir'de bulunan gençlik örgütleri, üniversitelerde yaşanan baskı ve soruşturmalara ilişkin Eğitim Sen 3 Nolu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya gençlik örgütleri temsilcilerinin yanı sıra Eğitim Sen 3 Nolu Şube yöneticileri de katıldı.

Toplantıda ortak basın metnini okuyan üniversite öğrencisi İlker Savran, OHAL ve KHK’lerle kamunun ve kamu emekçilerinin ihraç ve açığa alınmalarının devam ettiğini belirterek, bu hukuksuzluğa karşı KESK tarafından İzmir'de 11 Aralık'ta gerçekleştirilecek "Haklar OHAL ve KHK’lerden Önce Gelir İhraçlarınıza, Açığa Almalarınıza, Sürgün ve Cezalarınıza Teslim Olmayacağız" mitinginin yasaklandığını hatırlattı.

Ege Üniversitesi Öğrencileri olarak bu mitingin çağrı bildirisini dağıttıklarını, bu sırada ise özel güvenlik birimleri tarafından engellendiklerini ve polislerce gözaltına alındıklarının söyleyen Savran, ardından ise üniversite yönetiminin bildiri dağıttıkları için soruşturma açtığını söyledi.

MUHALİF OLAN HERKESİ SİNDİRMEK İSTİYORLAR

Savran, "Bildiri dağıtmanın suç olmadığı halde ve her bildiri dağıtımına açılan disiplin soruşturmasına ceza verilememesi bilinse dahi Özel Güvenlik Birimleri müdahale etmekten vazgeçmiyor çünkü üniversitede muhalif olan herkesi sindirmek istiyorlar. İstediğiniz kadar zor kullanın üniversitelerde bunu başaramazsınız ta ki 68’lerden beri başaramadınız. Üniversitenin tarihi gericiliğe, baskılara, soruşturmalara karşı direnenlerin tarihidir" dedi.

'SORUŞTURMA AÇILAN ÖĞRENCİLERİMİZİN YANINDAYIZ'

Basın metninden sonra söz alan Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Arı ise, bugün yaklaşık 500'den fazla tutuklu öğrencinin olduğunu hatırlatarak, "Tutuklu öğrenciler için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu 500'den fazla tutuklu öğrenci arkadaşlarımıza yenilerinin katılmamasını umut ediyoruz ve gayretimiz o yönde. Tutukluluk ülkede birçok kişiye olduğu gibi öğrencileri de cezalandırmak için kullanılıyor. Dolayısıyla sayıları her gün artan tutuklu öğrenci arkadaşlarımızın yanındayız" dedi. Üniversitelerdeki özel güvenlikleri ve disiplin yönetmeliğini eleştiren Arı, "Demokratik hakkın kullanılmasının neden polisiye bir soruşturmanın konusu olduğunu anlamak mümkün değil. Söz konusu olan burada demokratik hakların kullanılması olduğunda iktidarın OHAL'in verdiği yetkiler dışında olağan hallerde de her türlü demokratik hakların, politik hakların kullanılmasını engellemek için elinden geleni yapıyor. Soruşturma açılan öğrencilerimizin yanındayız" şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABER: Dokuz Eylül'de öğrencilere 'laiklik' gözaltısı

Öte yandan dün Dokuz Eylül Üniversitesi'nde "Laiklik bildirisi" okudukları gerekçesiyle gözaltına alınan 7 Öğrenci Kolektifleri üyesi emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildikleri savcılıkta ifadeleri alınmadan serbest bırakıldı. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi