Metehan Ud - Mezuniyet törenlerinde basın kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik hükümet baskısını protesto eden Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Radyo, Televizyon ve Sinema öğrencileri, üniversite tarafından açılan soruşturma kapsamında ifade vermeye çağrıldı.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ile Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerine mezuniyet törenlerinde açtıkları pankartlardan dolayı üniversite yönetimi tarafından idari soruşturma açıldı. Bu seneki mezuniyet töreninde diplomalarını almak için sahneye çıkan öğrenciler, hükümetin basın üzerindeki baskısına tepkisini dile getirerek, tutuklu gazetecilerin özgür bırakılmasını istedi.

Gazetecilik Bölümü'nden mezun olan öğrenciler 'Gazetecilik Suç Değildir', 'Sansüre Hendek Kazmaya Geliyoruz'  ve 'Kadınlık Bizde Yarımlık Sende Kalsın' pankartlarını ve Radyo, Televizyon ve Sinema öğrencileri de 'Tam Özgür Basın Olucaz, Bi Sansür Geliyo!. Özgür Medya Susturulamaz' pankartlarını açtı. 

Öğrenciler ayrıca mezuniyette 'Şebnem K. Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin'e Özgürlük', 'Hayatın Sesi, İMC, Med Nuce Hepimize Yeter' ve 'Çilemlere Özgürlük Diye Bağırıyor İçimizdeki Kadınlar' yazılı dövizler de taşıdılar. 

İFADELER 2 AĞUSTOS'TA VERİLECEK

Mezuniyet töreniyle aynı gün açıklama yapan Ege Üniversitesi Rektörlüğü, idari soruşturma başlatacağını duyurdu. Soruşturma için akademisyenleri görevlendiren Rektörlük, mezuniyet töreninde pankart ve döviz tutan öğrencileri de tespit ederek ifade vermeye çağırdı. Öğrenciler, 2 Ağustos tarihinde ifade verecekler. 

Öte yandan, açılan pankartlarla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı da bir adli soruşturma başlatmıştı. Ancak henüz bu soruşturmadan dolayı öğrenciler ifade vermeye çağrılmadı. 

Protesto esnasında açılan bir pankart ise ilk olarak hükümete yakınlığı ile bilinen medya organları tarafından hedefe konuldu. 'Bunlar öğrenciler mi, terörist mi?' başlığıyla verilen haberlerde öğrencilerin talepleri çarpıtıldı.

 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi