DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Binlerce öğrencinin beklediği KYK yurt sonuçları, geçtiğimiz günlerde açıklandı.  Maddi durumu yetersiz olmasına rağmen yedek sıralara düşen öğrenciler, özel yurt ve yüzde yüz artış gösteren kira fiyatları karşısında çaresiz kaldı.

Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şube Sekreteri Doç. Dr. Ümit Akıncı, devlet yurdu olanaklarının yetersizliğini gazetemize değerlendirirken, İzmir’de üniversite kazanan ve devlet yurdu başvurusunda yedek sıralara düşen öğrenciler de durumunu İz Gazete’ye anlattı.

‘EV KİRALARI VE ÖZEL YURT ÜCRETLERİ ÖĞRENCİLERİN ÖNCELİKLİ SORUNUDUR’

Doç. Dr. Ümit Akıncı, “Üniversitelerde eğitim öğretiminin başlamasından önce hiçbir önlemin alınmamış olmamasını bir kenara bırakırsak, öğrencilerin barınma sorunu, dönem açılışı yaklaştıkça daha da görünür oldu. Devlet yurtlarının yetersiz kapasitesi ve barınma hizmeti niteliğinin düşüklüğü öğrencileri zaten özel yurtlara ve kiralık ev arayışına itiyordu. Pandemi kapsamındaki tedbirler gereği yurt kapasiteleri daha da düştü. Fahiş derecede artan ev kiraları ve özel yurt ücretleri, öğrencilerin öncelikli sorunudur. Barınma sorununu çözemeyen öğrencilerin varlığını, daha başlamayan yüz yüze eğitim sürecinin sağlıklı işlemeyeceğinin bir işareti olarak değerlendiriyoruz” dedi.

‘HER İLE ÜNİVERSİTE AÇAN YÖNETİM, BARINMA SORUNUNU ÇÖZEMEDİ’

“Sorunun çözümü adına, Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi olarak yıllardır dillendirdiğimiz şeyler dışında yeni bir şey söylemiyoruz” ifadelerini kullanan Akıncı, “Devlet bir an önce yurt kapasitesini arttırmalı, var olan yurtlardaki barınma hizmetinin niteliğini ise yükseltmelidir. Her ile üniversite açan yönetim, öğrencilerin barınma sorunu için bir çözüm planlamamıştır. Öğrenci kapasitesine uygun nitelikli barınma hizmeti için bir an önce harekete geçilmelidir” dedi.  

‘ÖĞRENCİLERİ YURDA YERLEŞTİRME SÜRECİ GÜVENİLİRLİĞİNİ YİTİRDİ’

Ümit Akıncı, öğrencileri yurda yerleştirme sürecinin de güvenilirliğini yitirdiğine işaret ederek, “Süreç bir an önce yeniden şeffaflaştırılmalı ve ihtiyaca cevap verir niteliğe büründürmelidir. Kurumlarda yok edilen liyakat ya da kendisini kadroya atamalar; maalesef burs verilmesi ya da yurt yerleştirmeleri gibi yerlerde de kendini göstermektedir. Kamu hizmetlerinin sunumundaki adil ve şeffaflık ilkeleri, öğrencilerin gözünde şaibeli duruma düşmüştür. Bu süreçler gecikmeksizin yeniden şeffaflığa kavuşturulmalıdır” dedi.

‘YEDEK ÖĞRENCİ SAYISI 9 BİNE KADAR ULAŞTI’

İzmir’de üniversite kazanan Ecem Nur Albayrak (19),  KYK yurdu sırasında yedeklere düşen öğrencilerden birisi. 

Albayrak, “İki kardeşim var ve ikisi de okuyor. Bir kardeşime KYK yurdu çıkmasına rağmen bana çıkmadı. Bence bu İzmir'e ve büyük şehirlere özgü bir sorun. Öğrenci sayısı çok, yurt az. Yedek öğrenci sayısı 9 bine kadar ulaşmış. Özel yurtlar ise fiyatları öğrencilere uygun yapmıyorlar. Elbette ev sahipleri de bu konuda aynı tavrı sergiliyor. Benim tek ebeveynli arkadaşlarıma da yurt çıkmadı. Bu hakkın neye göre filtrelendiğine anlam veremiyorum ama okul-yurt- öğrenci sayısı birbirine paralel değil” dedi.

‘YA 3-4 KİŞİ EVE ÇIKACAĞIZ YA DA AÇIK ÖĞRETİME GEÇECEĞİM’

Bir ev kirasını karşılayacak durumda olmadığını aktaran Ecem, “Ayrıca çevremde tek başına eve çıkmak isteyen bir kişi dahi görmedim. Ya 3-4 kişi ev tutmaya çalışacağız ki (uygun ev yok) ya da açık öğretime geçeceğim” dedi. 

‘İZMİR’DE NEREDE KALACAĞIMI BİLMİYORUM’

Yurt sonuçlarına göre yedek sıralara düşen bir başka üniversite öğrencisi Hasan Taylan Kırtal ise, “Babamı 3 sene önce kaybettim. Annem hemşire ve sadece onun maaşıyla geçiniyoruz, üstelik okuyan bir kardeşim daha var. Maddi durumumuz da yeterli değil, babamın çok fazla borcu vardı.  Yurt başvurusu yaptım ama bana çıkmadı, şu an İzmir’de nerede kalacağımı da bilmiyorum. Tek başıma eve çıkacak durumum yok, İzmir’de hiç arkadaşım ve akrabam olmadığı için birkaç kişiyle eve çıkmak benim için bir seçenek değil. En kısa zamanda işe girmek için okulumu dondurmak da istemiyorum” diye konuştu.  

‘BEN OKUMAK İSTİYORUM AMA BARINACAĞIM BİR YER YOK’

“Üzüldüğüm nokta annesi babası hayatta olan ve maddi açıdan da durumu çok iyi olan arkadaşıma yurt çıkmış olması” diyen Kırtal, “Benim gibi birçok mağdur var. Emlakçılar hiç yardımcı olmuyor, erkeklere ev bile vermiyorlar; öğrenci apartları ise geriye kalan her şey gibi çok pahalı. Ben okul okumak istiyorum ama barınacağım bir yer yok, en azından onca verdiğimiz vergiye hitaben devletten yardım istiyorum; bir yazılımcı olarak sokakta kalmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.

(Geçtiğimiz günlerde Sakarya Üniversitesi öğrencisi, Hendek Kümpüsü'nün girişine yatak atıp uyuyarak yüksek kiraları ve yurt ücretlerini protesto etmişti)

Editör: Haber Merkezi