“1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” başlığında Ege Üniversitesi’nin yakaladığı başarının bir tesadüf olmadığını dile getiren EÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, “Üniversitemiz EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi, Teknopark’ı, Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAL) ve İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma Uygulama Merkezi (ARGEFAR) ile başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye ile yabancı üniversite ve özel sektör temsilcileri için çok geniş bir Ar-Ge ekosistemi yaratıyor. Bu durumun sonucunda bilimsel alt yapımız ve öğretim üye ve yardımcılarının üretkenliği ile ülkemizin önde gelen bilim kurumlarından birisiyiz. 2017 yılının ilk yarısında yakaladığımız bu başarının yıl sonunda da değişmeyeceğini umut ediyorum. Üniversitemizin ülkemizin önde gelen bilim kurumları arasına girmesini sağlayan değerli akademisyenlerimize şükranlarımı sunuyorum’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’ye daha fazla ekonomik katma değer sağlayacak projeleri hayata geçirmek istediklerini ifade eden Prof. Dr. Dedeoğlu, EBİLTEM-TTO (Ege Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi-Teknoloji Transfer Ofisi) tarafından 2008 yılından bu yana 9 bin 700 firma ile görüşülüp son 4 senede 1053 üniversite-sanayi işbirliği projesi oluşturulduğunu, Ege Teknopark’ta hali hazırda 14’ü kuluçka şirketi olmak üzere 48 girişimci şirketin yer aldığını, sadece 2016 yılında Ege Üniversitesi’nde 179 adet patent araştırması yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Dedeoğlu, “Tüm bu çalışmalar ve daha fazlası Ege Üniversitesi çatısı altında devam ediyor ve artarak devam edecek. Üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarımızda yarım asrı geride bırakacağımız 2018’de hedefimiz, Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi ilk 10 üniversitesi arasında yer almak” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda TÜBİTAK ARDEB desteklerinden en fazla yararlanan 5 üniversiteden birisi olan Ege Üniversitesi, bu yılda bu başarısını sürdürmeye devam etti. 2016 yılında TÜBİTAK’a yapılan proje başvurularında 276 proje ile en fazla proje başvuru yapan 2. üniversite konumunda olan Ege Üniversitesi, yapmış olduğu bu başvurular sonucunda 37 desteklenen projesiyle en fazla projesi desteklenen 3. üniversite oldu. Ege Üniversitesi, bu projeler kapsamında aktarılan 13 milyon TL’lik bütçe ile de en fazla destek alan 4. üniversite olmayı başarmıştı.

Ege Üniversitesi bilimsel araştırma projelerindeki başarısını 2017 yılının ilk yarısında da sürdürerek 21 projeyle en fazla projesi kabul edilen üniversite olarak zirveye yerleşti.

Editör: Haber Merkezi