Metehan Ud- İzmir’in Konak İlçesi’nde bulunan Dumlupınar İlk ve Orta Okulu’na, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün henüz temizlik görevlisi göndermemiş olması velileri isyan etme noktasına getirdi. Okul yönetimi sorunun çözümünü velilerden para toplamakta ararken, veliler sınıfları temizlemek zorunda kalıyor. Veliler, Milli Eğitim Müdürlüğü’nü göreve çağırırken Eğitim Sen Şube Başkanı da okulda daha pek çok sorun yaşandığını kaydetti.

Yeni eğitim öğretim yılı yine bin bir sorunla başlarken, İzmir’de bir okul yeni dönemi görevlisiz açtı. Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Çimentepe İlk ve Orta Okulu’na temizlik görevlisi atamadı. Okula, henüz görevli gönderilmemesinin sebebi olarak, hizmetli alım ihalesinin yapılmamış olması gösterilirken, ihale sistemi öğrenci ve öğretmenlerin sağlığını tehlikeye atıyor. 

Binin üzerinde öğrencinin bulunduğu okulda herhangi bir görevlinin bulunmamasına karşı veliler sorunu kendileri çözmek zorunda kaldı. Bir çok sınıfta veliler çocuklarının sağlığı için dönüşümlü olarak sınıfları temizliyor. Üstelik temizlik malzemelerini de kendi ceplerinden karşılayarak. Okul yönetimi ise sorunu çözümünü, Okul Aile Birliği üzerinden para toplayarak çözmekte arıyor. Temizlik şirketi ile anlaşarak okulu temizletmeyi planlayan okul yönetimi temizliğin maliyetini velilerden çıkarmak istiyor. Haber için gittiğimiz okulda, yönetim sınıflardan görüntü almamıza engel olurken, sorunun kendilerinden kaynaklı olmadığını, okullarına görevli gönderilmediğini sorumlusunun da kim olduğunu bilmediklerini söyledi.

SORUNU İDARE ÇÖZMELİ

Veliler ise temizlik sorunundan ve bu sorunun kendileri üzerinden çözülmesinden şikayetçi durumda. Kendilerinin temizlik yapmak veya temizlik için para vermek zorunda olmadıklarını dile getiren veliler Milli Eğitimi sorunu çözmeye çağırdı. 

Çocuğu ana sınıfında okuyan bir veli, “Sınıflar temizlenmiyor, velilerden para toplanıyor ya da velilerin kendileri sınıfları temizlemek zorunda kalıyorlar. Ufacık çocuğum var. Hasta olacak diye korkuyorum. Milli Eğitimin bu soruna el atmasını istiyoruz. Çocuklarımızın sağlığı tehlikede.  Bu sorunu veliler değil idare çözmesi gerekiyor” diye konuştu.

BU PARAYI ÖDEMEYECEĞİZ

Okulu ne öğretmenlerin ne kendilerinin temizlemek zorunda  olmadığını belirten iki çocuk velisi Behice de şunları söyledi “Sınıflarımız, sıralarımız leş gibi. Dün toplantı yaptık, ağzımız, yüzümüz kabardı pislikten.  Milli Eğitim gelsin görsün. Buradaki çocukların ne suçu var. Temizlikçi istiyoruz, ‘Gerek yok’ diyorlar. Güvenlik istiyoruz ‘Gerek yok’ diyorlar. 30 lira çocuklarımızın sıra örtüsü için para istediler, ayrıca temizlik için 10 lira istediler. Kesinlikle bu parayı vermeyeceğiz. Kabul etmiyorum. Biz bunu vermek zorunda değiliz, Milli Eğitim’in çözüm bulmak zorunda.”

‘OKUTMAYACAKLARSA NEDEN 3 ÇOCUK İSTİYORLAR’

Başka bir veli, Saliha da iki çocuk okuttuğunu dile getirerek “Küçük çocuğum için kayıt yaptırırken liste verildi bize, kağıt, dosya, keçeli kalem vs. 60-70 liralık alışveriş yaptım sadece bu listedekileri alabilmek için. Bu sefer de temizlik için para istiyorlar, Bunu karşılamak zorunda değiliz. Eşim asgari ücretle çalışıyor, kirada kalıyoruz. Karşılamıyoruz. Devlet bize ‘3 tane çocuk yapın’ diyor ama okutmayacaklarsa neden diyorlar, söylemesinler” dedi.

‘KÜÇÜK ÇOCUĞUM ASTIM HASTASI’

Henüz çocuklarına defter kalem alamadığını ifade eden Şahinaz isimli veli ise “Biri ilk okulda diğeri orta okulda iki çocuk okutuyorum. O da ne zorluklarla. Eşim midyeci, her zaman iş olmuyor. Temizlik için ayda 10 lira para istediler. Ayrıca her temizlik günü için de 2 lira, temizlik malzemesi almak için. Biz bunu kabul etmedik, sınıfı veliler olarak kendimiz temizliyoruz dönüşümlü olarak. Sınıflar berbat durumda. Okulun ilk günü daha da kötüydü. Küçük çocuğum astım hastası, toza gelmemesi lazım.”

Bir başka veli de “Çocuklarımızı pırıl pırıl gönderiyoruz pisliğin, mikrobun içine. Sınıflar berbat durumda. Yerler kirli, kapılar kırık. Hangisini söyleyeceğimi bilmiyorum o kadar kötü durumda. Çok şikayetimiz var ama bunu kimse görmüyor. Müdürle konuştuk, sorunları anlattık ama boşuna, kulak ardı ediyor. Sorduğumuz sorulara cevap bile vermiyorlar.”

‘PARALELLE MÜCADELE DİYE EĞİTİM BALTALANIYOR’

Okulların temizlik sorunu ile ilgili konuştuğumuz Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan şu an bu sorunun bir çok okulda yaşandığını kaydetti. İlçe milli eğitim müdürlüklerinin henüz gerekli ihaleye yapamadıkları için kadrolu görevlisi olmayan ve İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun görevli yollamadığı okullarda temizlik sorunu yaşandığını kaydetti.  

Akkan “İzmir gibi bir ilin eğitim öğretime hazır olmaması demek ülkenin hiç bir ilinin eğitime hazır olmaması anlamına gelmektedir. ‘Paralele karşı mücadele ediyorum’ deyip kamusal eğitimi baltalamanın ve itibarsızlaştırmanın dışında hiç bir şey yapmayan Hükümetle karşı karşıyayız” dedi.

Evrensel

Editör: Haber Merkezi