Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe  Ege Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sonia Amado ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nebi Sümer konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Sonia Amado, “Değerli hocamız, yol göstericimiz, adına çok yakışan bilge insan Nuri Bilgin hocamızın aramızdan ayrılışının üzerinden iki yıl geçti. Onu her gün anıyoruz. O aramızdan ayrıldığından beri ülkemizde ve fakültemizde meydana gelen baş döndürücü değişiklikler karşısında nasıl davranmamız gerektiğine karar verirken ilk sorumuz, ‘Prof. Dr. Nuri Bilgin olsaydı nasıl düşünürdü, ne yapardı, nasıl davranmamızı isterdi’ oluyor. O, tüm öğrenciliğim ve kariyerim boyunca ışığım, pusulam oldu. Hala da olmaya devam ediyor. Bu ışığı öğrencilerimize aktarmak bizim en büyük görevimiz. Anma toplantımızın amacı Prof. Dr. Nuri Bilgin hocamızın fikirlerini, çalışmalarını yaşatabilmek; onu yeni öğrencilerimize tanıtmak; onun anlayışını, hayata, sosyal bilimlere ve sosyal psikolojiye bakışını anlatabilmek; yaptığı bilimsel çalışmaları yayabilmek ve onun öğrencisi ve meslektaşı olmuş olmanın gururunu ve keyfini paylaşmak” dedi.

Prof. Dr. Nebi Sümer, “Prof. Dr. Nuri Bilgin’i   tanımayan bir sosyal psikolog yoktur. O gidince kendimizi büyük bir boşlukta hissettik. Kendisiyle vefatından 3 gün önce Kuşadası’nda 3 günlük bir projedeydik. Ayrılırken daha çok görüşmek için sözleşmiştir. Ekim 2015’te emekli olacağını bana söyledi ve hayallerinden bahsetti. Ege Üniversitesi’nde bir Sosyal Bilim Merkezi kurmak isterdi. Benden de katkıda bulunmamı istedi” dedi.

Prof. Dr. Sümer, “Hocamızın en çok üzerinde durduğu konu sosyal değişimdi. Prof. Dr. Nuri Bilgin, Türkiye gibi ülkelerde insanların sadece kendi işine bakarak yaşamasının imkansız olduğunu söylerdi Tabulara bağlı kalmak yerine çevremize bakmak gerekir. Hocamız bunu çok iyi başardı ve bu konuda öncü oldu. Sosyal değişim, zamana ve bağlama bağlı yargı ve kalıplardan sıyrılarak Türkiye’deki değişimi anlamayı hedefler. Birleşmiş Milletlerin 2015 verilerine göre Türkiye sosyal değişimde 118 ülke arasından 72. olmuştur. Bunun sebepleri arasında ülkedeki belirsizlik ve güç grupları arasındaki ayrımın çok büyük olmasıdır. Sistemi en çok sistem kurbanları destekler. Bunun sebebi de mevcut durumu meşrulaştırmaya çalışmaktır. Ekonomik sistemin meşrulaştırılması politik muhafazakarlığı artırır. Sosyal dönüşüm yaşanması için içsel motivasyon, değerler sistemini değiştirmek, kimlik siyasetini ortadan kaldırmak gereklidir. Kimlik siyaseti, sosyal değişime indirilen ölümcül bir darbedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Nuri Bilgin’in oğlu Kerem Bilgin, “Babamın anısına olan bu bağlılık beni oldukça duygulandırdı ve şaşırttı. Bunun için teşekkür ederim. Nuri Bilgin söz konusu olunca çok ilginç anılarım var. Babam eski türden bir cep telefonu kullanırdı ama yeniliklere açık bir insandı” dedi.

Editör: Haber Merkezi