12 Mart’ta sınava girecek gençlere kaygılarını aşmak için tavsiyelerde bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasemin Meral Öğütçü, “Genellikle alışmadık bir durum karşısında kaygı yaşarız. İlk önce düşüncelerimizi kontrol etmeyi öğrenmeliyiz. Olumsuz düşünceler başarıyı engeller. Vücut sağlıklı tepkiler vermez ve düşüncelerin konsantrasyonu engellenir. Öğrenciler. başarısız olacağına inanmamalı. Olumsuz düşünceler geliştirmek, kişinin kendi hakkında önyargılı olmasına neden olur" dedi. Öğrencilerin heyecan, gerginlik ve karamsarlık içerisinde bulunmamalarını, aksine hafif tedirginliğin olumlu işaret olduğunu belirten Dr. Öğütçü, ‘başaramayacağım’, ‘sınavım kötü geçecek’, ‘zaten herkes benden daha başarılı’, ‘bildiklerimi de unutacağım, sınavda hiçbir şey yapamayacağım’ düşüncelerinden öğrencilerin uzaklaşmasını tavsiye etti. Bu düşüncelerin başarıyı engelleyeceğine dikkat çeken Dr. Öğütçü, çözüm odaklı düşünmenin daha faydalı olacağını, ailelerin de sınav konusunda stres oluşturmaması gerektiğini ifade etti.

Sınavın bir başlangıç olduğunu, önümüzdeki süreçte pek çok sınavla öğrencilerin karşılaşacağını ifade eden Dr. Öğütçü, şunları söyledi:

“Hayat çok uzun pek çok kez iyi bir başlangıç şansı olacaktır. Sınav sırasında yönergeyi dikkatle okuyun. Sorulara göz gezdirin. Zamanı nasıl kullanacağınıza ve soruları hangi sırayla cevaplayacağınıza karar verin. Cevaplayabileceğiniz sorulardan başlamak en iyisidir. Heyecanı daha kolay azaltır, vakit kazandırır, motivasyonu arttırır. Bir soruyu cevaplarken aklınıza başka bir soru ile ilgili bir bilgi ya da düşünce gelirse, başka bir kâğıda kısaca not edin. Sorunun cevabını düşünerek vakit kaybetmeyin ve dikkatinizi dağıtmayın. Dikkatinizin dağılması ve konsantrasyonunuzun bozulması yeniden kaygılanmanıza neden olur. Kaygınıza teslim olmayın ve bu durumla baş edebileceğinizi unutmayın. Sınav sonrasında da kendinizi ödüllendirin."

Editör: Haber Merkezi