GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE - İzmir Öğrenci Veli Derneği üyeleri, Konak PTT önünde basın açıklaması yaparak okul önlerinde velilerden topladıkları ‘Özel okullara teşvik değil devlet okuluma ödenek’ kampanyasının imzalarını Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiğini duyurdu.

Postane önünde, ‘Özel okula teşvik değil, okuluma ödenek istiyorum’, ‘Ödediğimiz vergilerin devlet okullarına aktarılmasını istiyoruz’, ‘Milli Eğitimin amacı her öğrencinin eşit koşullarda eğitim almasını sağlamak değil midir?’ dövizleri ile açıklama yapan Veli Derneği, alkışlarla da özel okullara verilen milyonlarca TL’lik teşvikleri protesto etti.

BİZİM PARAMIZI ÖZEL OKULLARA VEREMEZSİNİZ!

Dernek adına açıklama yapan İlknur Aras şunları söyledi:“Eğitim bütçesi yıllar içinde rakamsal olarak artıyor gibi görünse de, eğitim yatırımlarına ayrılan pay istikrarlı bir şekilde azalıyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17 iken, 2017 yılı itibariyle bu oran yüzde 8,5 olarak belirlendi. Kamu kaynakları her fırsatta özel okullara “teşvik” adı altında aktarılırken, kendi kaderi ile baş başa bırakılan devlet okullarında çocuklarını okutan velilerin cebinden yaptığı eğitim harcamaları her geçen yıl artıyor. Toplamda 18 milyona yakın öğrencinin olduğu Türkiye’de veliler her yıl eğitim bütçesinin yarısına yakın bir miktarda eğitim harcamasını cebinden yapmak zorundayken, Milli Eğitim Bakanlığı özel okullarda öğrenim görecek 340 bin öğrenciye toplam 1 milyar 37 milyon TL ödeme yapıyor ve destek Millî Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor. Bütçeden bu kadar yüksek bir kaynak ayrılabiliyorsa neden devlet okullarının iyileştirilmesi için harcanmıyor?”

HERKESİN PARASI ÖZEL OKULLARA AKTARILIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin zaten sorunlu olan kamusal niteliğini tamamen ortadan kaldırmaya çalışarak, öğrenci ve velileri açıkça özel okullara yönlendirmektedir. Devlet okulları acil ödenek beklerken, halktan toplanan vergilerle oluşan kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması kabul edilemez. Milli Eğitimin amacı her öğrencinin eşit koşullarda, eşit imkânlarla eğitim almasını sağlamak değil midir? Türkiye’de hala ilkel şartlarda eğitim- öğretim vermeye çalışan, devletten tek kuruş almadan ayakta durma savaşı veren; ısınma, temizlik, güvenlik gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan okullar bulunmaktadır. Bunlara destek verilmesi gerekirken; “eğitim ve öğretime destek” denerek özel okulları daha da zenginleştirecek, dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitimini ise yok sayacak bu uygulama kabul edilemez.

VELİLERİN TALEPLERİNİ DİLE GETİRMEKTE ISRARCIYIZ

Yapılması gereken, halkın ödediği vergilerden oluşan kamu kaynaklarının devlet okullarına aktarılması, eğitime yeterli bütçe, okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmasıdır. ‘Özel okula teşvik değil okuluma ödenek istiyorum’diyerek İzmir’in her yerinde sürdürdüğümüz çalışmamızın sonucu topladığımız binlerce imzayı göndermek için buradayız.

Eğitimin niteliğini yükseltmek ve gerçek anlamda nitelikli bir eğitim sistemi oluşturmak için, eğitimin temel bir insan hakkı olduğu kabul edilmeli, devlet tarafından herkese eşit ve parasız olarak sunulması gereken eğitimin aynı zamanda bilimsel, laik ve demokratik bir içerikte olması, herkesin eğitim hakkını güvence altına alması gerekmektedir.

Veli Der olarak; öğrenci ve velilerimizle birlikte mücadele etmeye kamusal, laik, bilimsel ve demokratik eğitim talebimizdeki ısrarımızı ve mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz.”

Öğrenci Veli Derneği, velilerden topladıkları iki binin üzerindeki imzayı bakanlığa iletmenin dışında, özel okullara ödenen teşviklerin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile, yürütmenin durdurulması için de dava açacaklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi