DUYGU KAYA/ İZ GAZETE-  Koronavirüs pandemisinin büyük bir bölümünde kapalı olan okulların açılması için net tarih verildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada,  "Okullarımızı 6 Eylül’de tüm kademelerde yüz yüze ve tam zamanlı olarak açacağız” dedi. Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal gazetemize yaptığı açıklamada, okulların açılmasıyla ilgili kararı ve alınması gereken önlemleri değerlendirdi. 

‘OKULLAR EĞİTİME BAŞLAMALI’
Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, okulların eylül ayında tam zamanlı ve kesintisiz olarak eğitime başlaması gerektiğini vurgulayarak, “Bu tarihte okulların açılabilmesi için bazı çalışmalar yapılması gerekiyor. Bunlardan en önemlisi aşılama. Bugün 2 doz aşılama oranının yüzde 70’in üzerine çıktığını, tek doz aşılama oranının ise yüzde 80’lerde olduğunu görüyoruz. Bu olumlu bir veri ama bunun ek hijyen malzemeleriyle, ek dersliklerle, ek öğretmen atamalarıyla desteklenmesi gerekiyor” dedi.

‘BAKANLIK SORUMLULUĞU OKUL MÜDÜRLERİNE YÜKLÜYOR’
“Bu noktada baktığımız zaman Bakanlık bir rehber yayınladı” ifadelerini kullanan Vardal, “Bu rehberde nelerin yapılmasıyla ilgili bir çalışma planı açıklandı. Ama rehbere genel olarak baktığımızda Bakanlık bütün sorumluluğu okul müdürlerine yüklemiş. Koşullar uygunsa sınıfların seyreltilebileceğinden bahsediyor ama okul müdürlerinin bu bağlamda bir sorumluluğu yoktur, bunu yapması gereken bakanlığın kendisidir. Bakanlık, bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmeden bunu okul müdürlerine yükleyerek sorumluluktan kaçmaktadır. Bakanlığın, şimdiye kadar geçen bir buçuk yıllık bu süreçte, yüz yüze eğitimin kesintisiz devam edebilmesi için gereken hazırlıkları yapmadığını, o yüzden bu sorumluluğu okul müdürlerine attığını görüyoruz. Bu doğru bir yöntem değildir” dedi. 

‘KAFELER AÇIKKEN OKULLARIN KAPALI KALMASI DOĞRU DEĞİL’
Necip Vardal, “Bütün kurumların, AVM’lerin, sinemaların, kafelerin ve buna benzer sosyal alanların açık olduğu bir noktada okulların kapalı olması doğru değil. Ülkenin geleceğini belirleyecek olan çocukların ve gençlerin, eğitimden daha da yoksun kalması bir felakete yol açar. Pandemi gibi durumlarda en son kapanan ve normalleşmede de ilk açılan kurum okul olmalıydı. Bakanlığın süreci böyle yürütmesi gerekirdi” diye konuştu. 

‘ÖĞRETMENLER İÇİN AŞI ZORUNLU KILINMALI’
Öğretmenler için aşının zorunlu kılınması gerektiğini ifade eden Vardal, “Bizim için bilimin yol göstericiliği temeldir. Herkes bu konuda üstüne düşeni yapmalı, 2 doz aşısını olmalıdır. Öğretmenlerde bu oran okulların açılacağı güne kadar iyice artacaktır” dedi. 

‘PCR TESTİ UYGULAMASININ SÜREKLİLİĞİNİ SAĞLAYAMAYIZ’
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, geçtiğimiz günlerde gazetemize verdiği görüşte ‘aşı olmayana haftada 2 kez PCR testi’ uygulamasını değerlendirmiş, bu uygulamayı kaldıracak laboratuvar altyapımızın olmadığını ve haftada 2 kez yapılacak PCR testinin maddi açıdan büyük bir kültefe yol açacağını ifade etmişti.

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal bu bağlamda Lütfi Çamlı’ya katıldığını belirtirken, “PCR testinden önce aşı konusunda ikna ve aşılama oranının yükselmesine yönelik çalışma yürütmeliyiz. Ben de PCR testi uygulamasını donanım, maddiyat ve altyapı olarak kaldırabileceğimizi düşünmüyorum. Bu uygulamanın sürekliliğini sağlayamayız” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi