Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir merkezli bir derneğin lise ve dengi okullarda konferans adıyla öğrencileri Risale-i Nur okumaya ve namaz kılmaya davet etmesini Meclis’e taşıdı.

Darbe girişiminin ardından özellikle eğitim kurumlarındaki cemaatçileri temizlemeye çalışan Milli Eğitim Bakanlığının, Fethullah Gülen cemaati benzeri diğer yapılanmaların okullardaki faaliyetlerine göz yummaya devam ettiği ortaya çıktı. Okullarda Cemaatten boşalan kontenjanları, dernek veya vakıf adıyla faaliyet gösteren başka grupların doldurduğu anlaşıldı.

İzmir merkezli Sözler Köşkü İlim ve Kültür Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden aldığı özel izinle lise ve dengi okullarda son iki yıldır “Milli, Manevi ve Ahlaki Değerleri Koruma Bilinci ile Kitap Okuma Alışkanlığının Kazandırılması” konusunda konferans veriyor.

FETÖ benzeri bir yapılanma içinde faaliyet gösteren dernek üyeleri konferanslarda, Fethullah Gülen Cemaati’nin de başucu kitabı olarak bilinen Risale-i Nur’dan övgüyle bahsedip, öğrencilere tavsiye ederken, “İslam’dan önce kız çocuklarının diri diri gömülmesi, Allah’ın varlığına işaret eden deliller” ve benzeri örneklerle öğrencilere çağrıda bulundukları ve namaza davete ettikleri belirtiliyor.

Derneğin web sitesinde de, derneğin bir grup üniversite öğrencisi tarafından kurulduğu, sohbetler, sportif ve sosyal etkinlikler, çeşitli kurslar ve konferanslar verdikleri ve hızla büyüdükleri ifade ediliyor.    

İZİN TÜRKİYE GENELİ

Türkiye’deki tüm lise dengi okullarda konferanslar düzenleyen Sözler Köşkü İlim ve Kültür Derneği üyeleri, izin dilekçesinde amaçlarını “Gençlerin idrak, yaşayış ve anlayış seviyelerine uygun olan anlatımlarla, milli manevi ve ahlaki konularda duyarlı, bilinçli ve topluma faydalı gençlerin yetişmesini sağlamak” olarak açıklıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne yazdıkları izin dilekçesinde konferansın içeriği ise şöyle sıralanıyor:

“Milli ve manevi değerlerin korunması, Toplum ve aile yapılanmasına destek olunması, Gençlerin topluma kazandırılması, Madde bağımlılığın önlenmesi, Ahlaki erozyonun önlenmesi, Kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, Gençlere yönelik gelecek planlaması, Sosyal becerilerin gelişmesi ve iletişim kurma yeteneğinin kazandırılması.”

SERTEL MECLİS’E TAŞIDI

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi vererek konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:

“Hükümet bir taraftan Fethullah Gülen Cemaati ile ilgili öğretmen, öğrenci, kitap demeden temizlik yapıyor. Diğer taraftan Risale-i Nur kitabını başucu kitabı olarak tanıtan, haftalık sohbet toplantılarıyla liseli gençleri kendi içlerine çeken, okul çıkışlarında çocukların adeta önlerini keserek onlara çeşitli dini sorular yönelten, kişilerin Allah inancını sorgulayan ve namaza davet eden yapılarıyla Fethullah Gülen cemaatinin alt kolu imajı çizen bu derneğe göz yumuyor. Bakanlıktan ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri’nden aldıkları özel izinle dernek adı altındaki bu cemaat yapılanması okullarımızda cirit atıyor. Fethullah Gülen cemaatine yıllarca göz yumarak ülkemizi darbenin eşiğine getiren hükümet yetkilileri, anlaşılan o ki akıllanmamışlar. Sütten ağızları yanmamış olacak ki başka oluşumlara göz yummaya devam ediyorlar. Okullarımıza bilimin dışında, akılcı, çağdaş öğretmenlerin dışında hangi adla olursa olsun, kimsenin girmesine izin verilmemelidir.”

Konuyla ilgili İzmir’deki öğretmen ve velilerden çok sayıda şikayet aldığını belirten Atila Sertel, “Bu iş, sadece FETÖ üyelerini temizlemekle bitmez. Birini temizlerken diğerine göz yumarsanız, yarın onlar da başka bir kalkışmada bulunabilirler. Her zaman dile getirdiğimiz gibi devletin hiçbir kurumunda hangi adla veya hangi amaçla olursa olsun hiçbir cemaat yapılanmasına müsaade edilmemelidir. Çıkış noktası, bilim ve liyakat olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerimizin ilim ve ahlaktan yoksun olduğu mu düşünüyor da böyle bir konferansa izin veriyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi