DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Milli Eğitim Bakanlığınca okullarda yüz yüze eğitim, seyreltilmiş uygulamalarla anasınıfı ve ilkokul 1'inci sınıflarda haftada bir gün olacak şekilde bugünden itibaren başlatıldı. Öğrenciler, okullara geri dönmenin mutluluğunu yaşarken, velilerin kafası karışık. Alınan tedbirler yeterli mi? Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, okulun ilk gününü ve alınan önlemleri İz Gazete'ye değerlendirdi.

‘BAZI OKULLARA EKİPMANLAR ULAŞMADI’

Necip Vardal, ilk gün izlenimini aktararak, “Şu ana kadar sıkıntı yaşandığına dair bir duyum almadık. Ancak bazı okullarda beklenen sayının altında öğrenci geldiği ifade ediliyor. Bazı okullarda kişisel koruyucu ekipmanların ulaşmadığı şeklinde değerlendirmeler var. Bazı okullarda da temizlik personelinin yeterli olmadığı bilgisine de ulaştık. Bunlar daha lokal şeyler. Genelde kurallara uymușlar ve okul yöneticileri kendi kişisel çabalarıyla ve kendileri temin ettikleri malzemelerle bu işin üstesinden gelmeye çalışmışlar” dedi.

‘ÖNLEMLER EKSİKSİZ ŞEKİLDE ALINMAK ZORUNDA’

“Biz uzun süredir önlemlerin alınarak okulların açılmasını gerektiğini söylüyoruz, bunu hem kamuoyu ile hem de yetkililerle paylaşıyoruz” ifadelerini kullanan Vardal, “Okulların açılmaması okul terklerine, çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına ve birçok olumsuz olaylara sebep olabilir. Ama burada Bakanlık gerekli önlemleri eksiksiz şekilde almak zorunda” dedi.

'GÖNDERİLEN ÖĞRENCİ SAYISINA BAKARSAK, VELİLER...'

Geçtiğimiz haftalarda, Eğitim Sen'in eğitim emekçileriyle yaptığı anket sonucuna göre, katılımcıların yüzde 40'ı okullarda alınan önlemlerin yetersiz olduğunu, yüzde 25’i ise hiç önlem alınmadığını belirtmişti. Vardal, yapılan anket sonucunu değerlendirerek, “Anketin yapıldığı dönemde benzer düşünceler kamuoyunun genel düşünceleriydi. Bunun değişip değişmediğini alan araştırmasıyla görmek mümkün ama bugün bizim görüştüğümüz okullarda, gönderilen öğrenci sayısına baktığımızda, velilerin kaygılarının ortadan kalktığını söyleyemeyiz. O yüzden bu konuda alınması gereken diğer önlemlerin bir an önce eksiksiz olarak tamamlanması gerekiyor çünkü bazı okullarda hala eksiklikler var. Bunlar giderildikçe velideki kaygı da ortadan kalkar” diye konuştu.

‘SİYASİ İKTİDARIN SORUMLULUKLARI VAR’

Vardal, sunulan verilere, vaka sayılarına bakıldığında eğitimci olarak kaygılandığını söyleyerek, “Vakaların kontrol altına alındığına dair bir veri sunulmuyor bize. Hatta vakaların henüz kontrol altına alamadığını, görece yükseldiğini söylemek de mümkün. Bu konuda siyasi iktidarın, hem salgının kontrol altına alınması hem de yapılacak sınırlandırmalar konusunda sorumlulukları var. Bu sorumluluklar yerine getirilmediği sürece kaygılarımız olacaktır. Bu önlemler alınırsa okulların açılmasında bir engel olmaz" diye konuştu.

‘BU ANLAYIŞ SÜRECİNİN OLUMSUZLUĞUNA CİDDİ KATKI SUNAR’

Milli Eğitim Bakanlığı'nın tek taraflı hareket ettiğini ifade eden Vardal, "Eğitim sendikalarıyla, velilerle, eğitimcilerle, bilim insanlarıyla yürütülmeyen bir süreç var. Bu anlayış, sürecin olumsuzluğuna ciddi bir katkı sunar. Bu da kaygı verici bir başka sorun” dedi

Editör: Haber Merkezi