GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE - Torbalı İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasının eğitime uygun olmadığı yönündeki raporlara rağmen kullanılmasına karşı çıkan veliler, İlçe Milli Eğitim Müdürlü ile görüşürken çocukları da bina önünde ailelerini bekliyordu. Öğrencileri müdürlük önüne yönlendirdiği iddiası ile okul öğretmenlerinden Nuri Önder hakkında okul idaresi hakkında soruşturma açıldı. Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu, baş temsilcilerine açılan soruşturmanın geri çekilmesini istedi.

RAPORLAR NE SÖYLÜYOR?

Torbalı İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 3 yıl önce geçici olarak taşındığı bina, eğitim öğretime ve okul öğrenci kapasitesine uygun değil. İki yıl önce İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Hizmetleri Şubesi teknik elemanları tarafından hazırlanan inceleme ve değerlendirme teknik raporunda; okulun; yangın kaçış merdivenlerinin olmadığı, katlara çıkış merdivenlerinin 500 öğrencisi bulunan yerleşkeye göre çok az (90 cm) olduğu, dersliklerinin 15- 25 metrekare, bina kat yüksekliğinin 2.80 santimetre(konut) olduğu, bina betonarme çerçeve sisteminde çok sayıda saplama kiriş ve kısa kolon bulunduğu gözlenmiş olup fiziki koşullarının düzeltilmesi ile ilgili yapılacak onarım ve tadilatların statik açıdan ve mimari açıdan sakınca oluşturacağı, binanın mevcut hali ile eğitim öğretim amaçlı kullanılamayacağı, ayrıca binanın deprem performans analizinin yapılması gerektiğini belirtilmiş. Torbalı Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ise bir ay önce aynı binada yaptığı incelemede; özetle binanın okul olarak kullanılmaya elverişli olmadığı daha çok konut olarak kullanılabileceği yönünde görüş bildirmiş.

Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Yönetim Kurulu, okulda yapılan inceleme sonuçlarının dikkate alınması için İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürü ile görüşme yaptıklarını ancak somut bir adım göremediklerini, aksine baş temsilcileri hakkında soruşturma açıldığını açıkladı. Okul velileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görüşme yaparken, öğle arasında da ailelerini bekleyen öğrencileri oraya yönlendirdiği iddiası ile baştemsilcileri Nuri Önder hakkında soruşturma açıldığını açıklayan sendika, duruma tepki gösterdi.

HİÇE SAYILMIŞTIR

Çocukları için kaygı duyan velilerin dikkate alınması bir yana, sorunla ilgilenen temsilcilerinin soruşturma geçirdiğini ifade eden sendika yönetim kurulu, “Ne yazık ki öğrenciler, veliler ve öğretmenler, verilen sözlerin tutulmasını beklerken soruşturma başlatılmış olması, öğrencileri suçlu görenler ile öğretmenler, öğrenciler ve okul yöneticileri arasında suçlu arayanlar öncelikle isnat edilen bu suçu hazırlayan ortamı göz önünde bulundurmalıdır. Bir suç işlenmiş ise bu binayı okul olarak kullanmakta ve verilen raporları hiçe sayarak 450 insanı güneşe hasret, bahçesiz, daracık sınıflarda oksijensiz, 90 santimetre merdivenlere muhtaç bırakan yetkililerdir. Eğer bir soruşturma açılacaksa bu soruşturma bu okulun açılmasına onay verenlere İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Torbalı Belediyesi'nin teknik raporlarına rağmen bu okulda eğitim öğretimi sürdürmekte ısrar edenlere açılmalıdır.

Eğitim Sen İzmir 1 Nolu şube olarak açılan bu soruşturmanın derhal durdurulmasını soruşturma onayının İptal edilmesini kendi çocuğunu ve öğretmenini kendisi için tehdit gören bir tutumdan bir an önce vazgeçilmesini talep ediyoruz.”açıklaması yaptı.

Editör: Haber Merkezi