Gizem TABAN/İZ GAZETE- Koronavirüs salgınının yayılımını önlemek amacıyla denetim faaliyetlerinde görev almak üzere kurulan İl/İlçe Salgın Denetim Merkezleri’nde salgınla mücadelede alınan tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla oluşturulan mahalle denetim ekiplerine öğretmenlerin de dahil edilecek olması tepki çekti. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından okullara gönderilen yazıya göre filyasyon çalışmalarında görev almak üzere okul personeli 2 öğretmen belirlenecek. Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, bu görevlendirmenin yasaya aykırı olduğunu belirterek öğretmenlerin itibarsızlaştırmaya çalışıldığını söyledi.  


 

‘DİKTE EDİLİYOR, KANUN ÇİĞNENİYOR’
Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, Kaymakamlıklardan İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine, müdürlüklerden de okullara gönderilen yazıya göre öğretmenlerin mahalle denetim çalışmalarında görev almasının zorunlu tutulacağını belirtti. Görevlendirmeye tepki gösteren Beyazadam, “Burada öğretmenlerin kendi uzmanı oldukları iş alanının dışında, meslek tanımına uymayan bir görevlendirmeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Bunu, öğretmenliğin prestijini sarsacak bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. Burada aynı zamanda itibarsızlaştırılma söz konusu. Deniliyor ki; ‘Okullarda yöneticiler kendi kurumunda çalışan öğretmenlerden bir ekip kurarak bu ekiple bölgelerindeki işletmeleri Kovid-19 tedbirleri kapsamında denetlesin.’ Öğretmenlerin bu şekilde çalıştırılmasını reddediyoruz. 675 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda; ‘Memurlar geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izniyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarda geçici süreli olarak görevlendirilir ancak geçici süreli görevlendirilecek memurun muvaffakatı aranır’ diyor. Yani memurun isteğine bağlı. Memurun isteği dışında siz bunu dikte edemezsiniz. Şu an karar alıcılar suç işliyor. Burada bizim bir talebimiz yok, dikte ediliyor, kanun çiğneniyor. Öğretmenlerin görev tanımı devlet kayıtlarında madde madde bellidir. Bu görev, hiçbir tanımda yok” diye konuştu. 


 

‘GEREKİRSE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’
Üyelerine görevlendirmede yer almak istemediklerine dair hazırladıkları dilekçeleri verdiklerini belirten Beyazadam, “Öğretmen arkadaşlarımız görev almak istemediğini dilekçelerle okul yönetimlerine bildirecek. Eğer bu dilekçelere rağmen görevi yapmaları zorunlu tutulur, yazılı bir emir verilirse o kişiler hakkında kanunsuz işlem tesis etmekten suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi