GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE- Etkinliğe zorla götürülen öğrenciler kendilerine ‘Kız çocuklarının 15 yaşında evlenebileceğini, adet gören kızların hasta olduğunun ve tedavi edilmesi gerektiğini, devrimcilerin de hayvan olduğu’ yönünde şeyler söylendiği iddia edildi. Güzelbahçe Müftülüğü tarafından Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri adı altında 22 Kasım Perşembe günü Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan ‘Peygamberimiz ve gençlik’ adlı konferansa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısı ile ortaokul ve liselerden öğrenci ve öğretmen getirilmesi istendi.  Öğrencilerin velilerine haber verilmeden okullardan alınıp götürüldüğü etkinlikte anlatılanların ise, hem öğrencilerin hem de etkinliğe götürülen öğretmenlerin büyük tepkisine neden oldu.  Din Kültürü öğretmeninin etkinliği terk ettiği, öğrencilerin de konuşmaları protesto ederek salondan ayrıldığı öğrenilen konferansta, “Kızlar adet olur, adet olmak bir hastalıktır ve mutlaka tedavi olmaları gerekir.  15 yaşındaki kızlar evlenebilir. Devrimcilerin hayvani duyguları vardır. Hayvan gibi saldırırlar ama kıçlarına tekmeyi yer otururlar..” gibi sözler söylendiği öğrenildi.  Çocuklarının kendilerinden izinsiz ve eğitimle hiçbir alakası olmayan bir etkinliğe götürülmesine tepki gösteren veliler okullara giderek, idarecilerle tartışmaya girdikleri öğrenildi.

“ELİNİZİ ÇOCUKLARIMIZIN ÜSTÜNDEN ÇEKİN ARTIK!”

Öğrenci Veli Derneği İzmir Şube Başkanı Turan Özüçelik ise İz Gazete’ye konu hakkında yaptığı değerlendirmede, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencileri ailelerinden izinsiz ve habersiz şekilde okul dışına çıkarmasının suç olduğunu hatırlatarak, bu tür olayların artık son bulmasını beklediklerini söyledi. Çocukların, eğitimle hiçbir alakası olmayan etkinliğe götürülmesinde  eğitimde dinselleştirmenin bir parçası olduğunu ifade eden Özüçelik; “Çocuklarımızın artık bu tür gerici, bağnaz ve ötekileştirici fikirleri duymaya değil; bilimsel ve sosyal becerilerini geliştirebilecek derslere ihtiyacı var. Biz Milli Eğitimden ve okul idarecilerinden bu yönde çalışma yapmalarını bekliyoruz. İlçe milli eğitim müdürlüğünün yaşananlarla ilgili kamuoyuna bilgi vermesini ve bu tür dayatmaları sonlandırmasını istiyoruz.” dedi

“ANLATILANLARIN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM “

Konferansa ilçedeki öğrencilerin katılması talimatını veren Güzelbahçe Kaymakam’ı Hüseyin Kulözü gazetemize yaptığı değerlendirmede, konunun gençlik ile ilgili olduğu için öğrencilerin katılmasında yarar gördüğünü ifade etti. Konferansın içeriğinde neler anlatıldığını bilmediğini söyleyen Kaymakam Kulözü, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bir profesörün konuşmacı olduğunu ve bu yüzden  içeriğe bakmadığını söyledi.  Öğrencilerin ve öğretmenlerin etkinliği terk ettiği yönünde bir bilgiye sahip olmadığını söyleyen Kaymakam, öğrencilerin konferansa götürülmesi için velilerden onay almayan okul idarelerinin yanlış yaptığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi