Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) saat 10.00'da başladı, ancak sınav salonlarının kapıları 09.45'te kapatıldı. Sınava 10 saniye geç kaldığı için alınmadığını söyleyen Dilara Filiz, "Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlanmam için zorladı. Kapıya yöneldiğimde açıktı. Tam kapıya geldim. 'Geç kaldın' diyerek yüzüme kapattılar. Gerekli hukuki başvuruları yapacağım" dedi.

Üniversiteye girişin ilk aşaması olan YGS saat 10.00'da başladı, 12.40'ta sona erdi. Bu yıl sınava girmek için İzmir'de 78 bin 764 aday başvuru yaptı. Erken saatlerden itibaren sınava girecekleri binalara gelen adaylar, kimlik kontrolü yapılarak ve güvenlik kontrolünden geçirilerek sınav salonlarına alındı. Sınav binalarının kapıları saat 09.45'te kapatılarak, bu saatten sonra gelenler alınmadı. Sınava girecekleri okullara geç kalan, uygun kimlik bulundurmayan ya da sınava giriş belgesinde problem olan adaylar sınava alınmadı. İzmir Atatürk Lisesi'nde kimliğinde fotoğrafı bulunmayan ve T.C. kimlik numarası sonradan üzerine yazılmış olan bir aday sınav bina sorumlusu tarafından geri çevrildi. Nüfus Müdürlüğü'ne yönlendirilen aday, müdürlüğün kapalı olduğu gerekçesiyle okula geri döndü. Anne ve babasıyla sınava gelen aday, yine sınava alınmayınca gözyaşları içinde binayı terk etti. Aynı okulda bir aday ise sınav belgesini küçük şekilde çıktı aldığı için sınava alınmadı.

Vali Vecdi Gönül Anadolu Lisesi'nde sınava girecek olan 18 yaşındaki Dilara Filiz ise erken saatlerde okulun etrafında olduğu halde, giriş saatini yaklaşık 10 saniye geçirdiği için sınava alınmadığını söyledi. Filiz, "Ben sınav saatini bekliyordum. Son 15 dakika kala sınava alınmıyor. Kapıya yöneldiğimde kapı açıktı. Tam kapıya geldim. 'Geç kaldın' diyerek yüzüme kapattılar. Her yıl bu tür olaylar birilerinin başına geliyor. Ben sanki onlara hakaret etmişim gibi davrandılar. Bu durumu insanlar duymalı. Gerekli hukuki başvuruları da yapacağım" dedi.

Filiz tepkisini "Bu devlet ve eğitim sistemi yıllarca beni sınava hazırlanmam için zorladı. Bu eğitim sistemi içerisinde sıkıştım, bu çarklar arasında sıkışıp kalanlardan biri olacağım. Erken saatlerde okulun etrafındaydım" sözleriyle gösterdi.

 

Editör: Haber Merkezi