İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesinde (İCASBL) daha önceki yıllarda gerçekleştirilen Ulusal Forum, bu yıl etkinliğin gerçekleşeceği günden bir gün önce iptal edildi. Urla’da bulunan proje okulu statüsündeki İCASBL öğrencilerinin 3 aydır hazırlık yaptığı Ulusal Forum 2022 gençlik ve eğitim forumu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iptal edilerek engellendi. Öğrenci ve velilere iptalin gerekçesi olarak, okul yönetiminin geç başvuru yaptığı ve yönetmelik değişikliği olduğu ifade edildi.

Gençlerin yurt ve dünya sorunlarını tartıştığı ve bu sorunlara birlikte çözüm önerileri getirdikleri bir platform olarak ifade edilen forum 24-25-26 Eylül 2022 tarihlerinde İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesinde gerçekleştirilecekti. Öğrencilerin haziran ayından bu yana okul idaresine bildirerek tüm hazırlıklarını tamamladığı forumun engellenmesine öğrenci ve veliler tepki gösterdi.

Foruma izin verilmemesini akıl tutulması olarak değerlendiren bir veli, “Çocuklarımızın aylarca uğraşlarını, çabalarını bir anda söndürdüler. Gençlerimiz bu gibi engel ve yasaklardan yılmayacaklar” dedi.

Bir diğer veli ise aylardır çocuklarının gece gündüz heyecanla foruma hazırlandığını ancak iptal kararıyla emeklerinin hiçe sayıldığını ifade ederek, “Gençlerimizin büyük bir krizin ortasında bırakılmasına üzülerek öfkelendim. Umuyorum ki gençlerimizin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri, kıymetlerinin bilineceği günler de olacak” dedi.

Öte yandan veliler, foruma katılmak için şehir dışından gelenler de olduğunu; iptal kararının geç bildirilmesi nedeniyle bazı öğrencilerin Urla’da bir gece konaklayıp ertesi gün geri döndüklerini söyledi. Dışarıdan foruma gelip geri dönen öğrencilerin konaklama masraflarının forumun düzenleyicisi öğrencilere yıkılmaması gerektiğini söyleyen veliler, öğrencilere böyle bir mağduriyet yaşatılmaması gerektiğini belirtti.

İPTAL NEDENİ KONU İÇERİKLERİ Mİ?

İptal kararını değerlendiren bir öğrenci, “Bu kapsamlı etkinlik için herkes gibi ben de çok heyecanlanmıştım. İptal kararıyla gençlerin fikirlerini özgürce tartışmalarını sakıncalı bulan düşünceye karşı kırgınlığım biraz daha arttı. Hayattaki gerçek sorunların, genç beyinler tarafından ele alınması ne gibi bir sorun teşkil edebilir?” diye soruyor.

Bir veli de “İptal kararının nedeni acaba çocuklarımızın belirledikleri konularda özgürce düşüncelerini ifade edecek olmalarından mıdır? Evet, ülkemizde konserler, festivaller yasaklanıyor. Çocuklarımız, çok emek harcayarak oluşturdular bu forumu, son anda böyle bir iptalin gençlerimize karşı yapılmış büyük bir saygısızlık olduğunu düşünüyorum” dedi.

İPTAL Mİ, ERTELEME Mİ?

Bazı öğrenci velileri yaşanan sorunu Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şubesinden de yeterli duyarlılık göremediklerini ifade etti. Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karakaş kendilerine gelen bilginin iptal ya da yasaklama olmadığını söyledi. Karakaş, forumun ertelenerek ileriki tarihte yapılacağı bilgisine sahip olduklarını ifade etti.

Konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınan Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Gürkan Şen de “Foruma izin verilmemesi gibi bir durum yok. Takvim sıkışıklığından dolayı erteleme oldu” dedi.

İCASBUF NEDİR?

İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen ve en son 2019 yılında yapılan İCASBUF’a (https://icasbuf.org) ülke genelinden lise ve dengi resmi ve özel okullardan öğrenciler başvurarak katılırken, pandemi nedeniyle forum iki yıldır yapılamıyordu. Bu yılki forumda 80 katılımcı ile 20 forum oturumunda komitelerce “nükleer enerji”, “medya”, “kültür ve kalkınma”, “sanayi ve iş politikaları”, “güvenlik”, “narkotik” gibi konular tartışılacaktı.

Forumda nükleer silahlar ve nükleer enerji, medya konusunda RTÜK ve medya sansürünü, kültür ve kalkınmada mülteciler, sığınmacılar ve ucuz iş gücü sorununu, sanayi ve iş politikalarında TÜİK verilerini, işsizliği ve yurt dışına beyin göçünü, güvenlik konusunda bireysel silahlanmanın yol açtığı sonuçları, narkotik konusunda da Türkiye ve BM uyuşturucu raporları ekseninde uyuşturucu kullanımı konularını tartışarak sonuçlar çıkarmayı amaçlıyorlardı.

Editör: Haber Merkezi