Üniversitelerde özellikle şehir dışından gelen öğrenciler için bir çileye dönüşen barınma problemine hergün bir yenisi ekleniyor. Çiğli'nin Balatçık Mahallesi’nde bulunan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) kampüsü içerisinde 2015-2016 eğitim öğretim yılı için Cihannüma Kredi Yurtlar Kurumu Kız Öğrenci Yurdu yapıldı. 

DİHABER'den Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre 960 yatak kapasiteli olan yurtta, öğrencilerin eksiklere ilişkin hiçbir talep, ne yurt müdürü ne de rektörlük tarafından dikkate alınmazken, kadın öğrenciler, kullanmak zorunda kaldıkları yolda her gün cinsel tacize maruz kalıyor. Işıklandırma olmayan yurt yolunda her gün okula gitmek zorunda kalan öğrenciler, yaşanan cinsel taciz olayları nedeniyle tedirgin.

Okul saatlerinde Egekent İZBAN istasyonundan sık sık okula giden 595 numaralı belediye otobüsü saat 18.00’den sonra 40 dakika ara ile ulaşımı sağlıyor. Ana kapının yurda uzak olması ve otobüs seferlerinin sık olmaması nedeniyle kadın öğrenciler yürümek zorunda kalıyor. Bir yılı aşkın süredir şikayetlerini yurt müdürüne ileten öğrencilerin ışıklandırma, ulaşım gibi talepleri dikkate alınmazken, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi öğrencilerinin de yoğun olarak kaldığı yurtta özellikle akşam saatlerinde cinsel taciz olayları yoğun olarak yaşanıyor. Yine hafta sonu okul olmadığı için ulaşımı kısmi olarak karşılayan 595 numaralı otobüs de sefer yapmıyor. Belediyenin ise konu ile ilgili herhangi bir girişimi söz konusu değil.

SOSYAL MEDYADA CİNSEL TACİZİ ANLATTI

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğrencisi olan kadın öğrencilerden biri maruz kaldığı cinsel saldırı olayını sosyal medya üzerinden, “İZBAN yolundan yürüyordum ve yolun oradaki inşaatlarda bir inşaat işçisi bana seslenerek cinsel organını gösterdi. Oradan hızla uzaklaştım. Daha öncede tacizler yaşandı, artık harekete geçelim” sözleriyle anlattı.

İKÇÜ Psikoloji Bölümünde okuyan ve üniversitelerdeki soruşturma furyası nedeniyle ismini vermek istemeyen bir başka öğrenci ise, yaşanan cinsel tacizlerin herkes tarafından konuşulduğunu ve bilindiğini ifade ederek, şunları aktardı: "Yaşanan tacizler hem yurtta, hem de üniversitede kadınlar arasında konuşuluyor. Yurtta ve apartta kalan arkadaşlarım şikayetlerini iletmelerine rağmen önlem alınmıyor. Bizler hava karardıktan sonra yolda tedirgin olarak yürümek istemiyoruz. İnşaatların olduğu bölgede ışıklandırma da olmadığı için cesaret alan tacizcilere karşı bir araya geliyoruz." 

Öte yandan Üniversiteli Kadın Kolektifi, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada iktidarın yurt yapmakla övündüğünü ancak yurtlar açıldıktan sonra ulaşım, ışıklandırma ya da yurdun diğer sorunlarına karşı kulakların tıkadığını belirtti. Açıklamada "Kadın-erkek yurtlarını ayıran AKP, Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde okuyan yüzlerce öğrenciyi okuldan uzaktaki yurtlarda barınmaya mecbur bırakıyor. Erkek yurtlarında giriş-çıkış saati problem olmazken kadın yurtlarında 23.00’den sonra giriş yasak. Yurda giriş yapan kadınlar, üniversitenin arka kapısını kullanıyor. Geçen sene 19.30’da kapanan arka kapı bir kadının ayağını kırmasının ardından 22.30’a kadar açık kalıyor. Tacize, tecavüzü meşrulaştırmaya alışan AKP’nin meclise sunduğu yasayı geri çektiren kadınlarız. Tacize, tecavüze karşı kampüslerden sokaklara isyanımızı haykırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi