Koronavirüsün hala tehlikeli olduğu sürece rağmen ertelenmeyen YKS ve LGS sınavlarına tepkiler devam ediyor. Milyonlarca öğrencinin sınavların ertelenmesi talebi görmezden gelinirken İzmir Liseli Genç Umut plaftormu, bu konuya yönelik açıklama yaptı. Açıklamayı Ada Boran Sipahi okudu.

Sipahi, "AKP iktidarı yıllardır değiştirdiği sınav sistemleriyle,  ders müfredatlarıyla bugüne kadar bizleri geleceksizlik kaygısıyla baş başa bıraktı. Şimdi ise LGS ve YKS  öğrenicilerinin turizm ve sermaye için bir ileri, bir geri alınan sınav tarihiyle  programı bozulurken yine sermayenin çıkarları için daha salgın riski bitmemişken girdiğimiz erken "normalleşme" kapsamında salgın riskiyle ortada bırakıldı. Yıllardır halkın çıkarları yerine; patronların, otel sahiplerinin, sermayedarların cebini düşünen AKP atılan milyonlarca tweete, cimere atılan şikayetlere, milyonlarca LGS ve YKS öğrencisinin taleplerine kayıtsız kalırken "verilen tepkilere anlam veremiyorum" diye açıklamada bulundu" dedi.

'ÖĞRENCİLER VE AİLELERİ TEHLİKEYE ATILIYOR'

AKP iktidarının kayıtsız kaldığı başka bir konunun, geçen sene hazırlanan Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı olduğunu ifade eden Ada Boran Sipahi, "Planda pandemi sürecinden Sağlık Bakanı ve temsilcilerinin sorumlu olduğu açıkça belirtilirken bu süreçte alınan kararlar TEK ADAM tarafından sermaye çıkarları doğrultusunda yönlendirildi! Eğitim bazında ise ailelere, çocukları için salgın koşulları bilgilendirmesi yapma ve risk ortadan kalkana kadar evde kalma uyarısı yazılıdır. Ancak bulunduğumuz süreçte sağlık bakanı ve bilim kurulu üyeleri tarafından "sınavın yapılması büyük risk taşıyor" açıklaması gelmesine rağmen, rapordaki risk bitene kadar evde kalma uyarısına rağmen, öğrenciler ve öğrencilerin aileleri tehlikeye atılıyor" dedi.

'İNTİHAR RİSKİNİ ARTTIRACAK'

Sipahi, "AKP iktidarının eğitim sisteminde ve oluşturduğu rekabet ortamında sınava girmek zaten milyonlarca öğrenciyi sınav stresine bırakırken piyasa koşullarının bir sonucu olarak ortaya çıkan geleceksizlik kaygısıyla da beraber birçok sıra arkadaşımız intihara kadar gidebilen psikolojik sorunlar yaşıyor. Pandemi koşularında yapılacak olan sınavlar ise intihar riskini daha da artırıyor! 3 saat boyunca maskeyle sınava girmek zaten başlı başına bir baskı ortamı yaratırken tüm geleceğimizi 3 saat içine sığdıran AKP kronik rahatsızlığı olan, astım hastası olan öğrenciler için bir alternatif sunmuyor! Pandemi süreci boyunca halka maske ulaştıramayan iktidar YKS ve LGS sınavı esnasında yeterli tedbirleri alacağını söylüyor! Bu baskı ortamında yapılacak sınavın sonuçları intihar riskini artıracaktır. Pandemi riski bitmeden sınavların yapılması ise salgın riskini artıracak, öğrenciler 2.dalga riskiyle baş başa bırakılacaktır. Yani öğrenciler her koşulda, sınava değil mezara sokulacaktır" dedi

'YETERLİ ÖNLEMLER ALINMADI'

Sınavların erken yapılmasının sadece öğrencileri ve ailelerini etkilemediğini ifade eden Sipahi, "Sınav tarihi erkene alındığı andan itibaren artan internet alışverişi kargo emekçilerini daha da zor duruma düşürüyor ve ölümle baş başa bırakıyor. Koronavirüsün ilk görüldüğü andan itibaren karantinada olan LGS ve YKS öğrencileri yetersiz olan EBA dersleri yüzünden kaynak kitaplara mecbur kaldı. Ancak koyulan yasaklar, artan vaka ve ölümler dışarıya adım atmamızı engellediği için sınava hazırlanan milyonlarca insan kaynak ihtiyaçlarını internetten karşılamak zorunda kaldı. Sınavlar yüzünden 2. dalga riski artıyor. Karantina sürecinin en başından beri sömürülen kargo emekçileri için yeterli önlemler alıanmadı" diye konuştu.

'AKP, MİLYONLARCA ÖĞRENCİYİ VİRÜSLE KARŞI KARŞIYA BIRAKARAK ÖLÜME TERK EDİYOR'

Ada Boran Sipahi, oluşturulan rekabet ortamında herkesin eşit koşullarda sınava giremediğini ifade ederek, "AKP'nin piyasacı eğitim politikalarından dolayı parası olanlar bu yarışa kilometrelerce önden başlıyor, niteliksizleştirilen eğitim sistemiyle birlikte devlet okullarındaki eğitim tek başına yetersiz kalıyor. Pandemi süreci içinde de bu fırsat eşitsizliği devam ediyor. EBA TV yayınlarında ise 8. ve 12. sınıfların sınava hazırlanmasına yönelik bir ders programı yerine, niteliksiz eğitim politikalarıyla din ağırlıklı ders programları hazırlanıyor, ders aralarda ilahiler dinletiliyor, Adnan Menderes'in idamı, Haşhaşi suikastları, tapınakçıların idamı gibi yoğun şiddet içerikli görüntüler gösteriliyor!  Dershaneye gitme veya özel eğitim alma fırsatı hiçbir şekilde olmayan öğrenciler EBA TV’nin bu niteliksiz eğitimi ile sınava hazırlanıyor. Ancak veriler ortadadır. EBA TV imkanlarıyla ne lise ne de üniversite kazanılmaz. Öğrencileri geleceksizliğe ve intiharlara sürükleyen AKP sınava girecek milyonlarca öğrenciyi virüs tehlikesiyle baş başa bırakıp ölüme terk ediyor. Yıllardır AKP iktidarının eğitim sisteminde uyguladığı niteliksiz, ezberci, bilimsellikten uzak, piyasacı, gerici, rekabetçi eğitim sistemine karşı bu süreç içeresinde liseli-üniversiteli dayanışma ağımızı kuruyor, MEB ve YÖK'ün uzaktan eğitimle yürütemediği niteliksiz eğitim sitemine alternatif, nitelikli ve eşit bir eğitim alanı oluşturuyor; online derslerle eksik konuları tamamlıyor, whatsapp gruplarında soru çözümleri yapıyoruz. Gençliğin çözemeyeceği hiçbir kriz yoktur. Bu sistemi ancak dayanışma yıkacaktır. Bizler bu sisteme karşı dayanışmamızı büyüttük ve liseli-üniversiteli dayanışma ağımızı kurarak geleceği biz gençliğin kuracağını bir kez daha ortaya koyduk. Rekabetten beslenen sınav anlayışına dayanışmayla cevap veriyoruz! Liseler  bizimle özgürleşecek! Bu çürümüş sistemi hep birlikte yıkacağız" dedi.

Editör: Haber Merkezi