CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. AKP’nin Fetullah Gülen Cemaati ile beraber eğitimi, ‘eğitimli mürit yetiştirme projesi’ne çevirdiğini ifade eden Bakan, “Maarifin marifeti, köy çocuklarından dünya insanı, eğitimli, özgür yurttaş, bilim insanı, yazar, sanatçı çıkarmaktır. Maarifin marifeti kentliden eğitimli çoban çıkarmak olmamalı” dedi ve laik, parasız ve bilimsel eğitim çağrısı yaptı.

Konuşmasında; yaparak, yaşayarak, ezber eğitime alternatif olan Köy Enstitüleri’nden bahseden Bakan, “Cumhuriyet; halk evleri, köy enstitüleri gibi kuruluşlarla, topyekûn, özgür, laik, çağdaş yurttaş yetiştirmek için, aklı rehber, bilimi yol görerek eğitim seferberliği başlatmıştı. Anadolu bozkırından Nobel Ödülü'ne giden yol cumhuriyetin eğitim yoludur. Bu yoldan yürüyen Aziz Sancar’a bin selam olsun” dedi.

ADRES ENSAR!

Hükümetin özellikle dar gelirli ailelerin çocukları üzerindeki eğitim yönlendirmesine dikkat çeken Bakan, “Köy enstitülerini kapatan ve bugün tek başına Hükümet olan zihniyet, bugün yoksul halk çocuklarına eğitim kurumu olarak Ensar Vakfı'nı, TÜRGEV'i adres gösteriyor. Adresi takip edersek yolun IŞİD'e Antep'te eleman topladığı iddia edilen ve 10 Ekim iddianamesinde ismi geçen Genç Ensar Derneği, Genç Muvahhidler Derneği gibi derneklere çıktığını görüyoruz” diye konuştu.

AKP İLE CEMAATİN ‘EĞİTİMLİ MÜRİT YETİŞTİRME PROJESİ’

‘Eğitim erdemli insan olma yolculuğudur’ diyen Bakan, hükümetin, eğitimde özgür birey yetiştirmenin yerine eğitimli mürit yetiştirme projesini hayata geçirdiğini ifade ederek “AKP ve cemaat el ele, kol kola, omuz omuza cumhuriyetin özgür birey yetiştiren eğitim sistemini tarumar ettiler, eğitimli mürit yetiştirme projesine çevirdiler. Özgür, eğitimli birey yerine eğitimli mürit yetiştirirseniz ne olur? Ne olduğu ortada. Özgür birey, yurttaş olarak devletine vergi ödemeyi kutsal görüyor, mürit ise tarikatına himmet parası ödemeyi. Özgür birey ‘En hakiki mürşit ilimdir’ diyor, müritler ise kerameti kendinden menkul şeyhinde arıyor hakikati. Adam profesör, hâkim, savcı, general, akademisyen ama tarikat liderinin emrinde mürit. Sonuç mu? Sonuç, 15 Temmuz” dedi.

LAİK, BİLİMSEL VE PARASIZ EĞİTİM!

Laik, parasız ve bilimsel eğitim çağrısı yapan Bakan sözlerini şu şekilde tamamladı: “Hükümetin olağanüstü hâl KHK'larıyla vakıf üniversitelerini kapatarak, orada çalışan, FETÖ'yle uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan ‘Akademi hakkımız, soruşturmaya hazırız’ diyen akademik ve idari personeli işsizliğe, çaresizliğe, açlığa terk etmesi, belediye kurslarını kapatma denemesi, yandaşlarını rektör ataması, proje okul uygulaması, Orta Doğu ve Boğaziçi gibi aydınlık eğitim ocaklarına yönelmesini, öğretmen kıyımını birbirinden ayrı görmemek gerekir. Gelin, bu yanlıştan hep beraber dönelim; laik, parasız, bilimsel eğitimi hep birlikte gerçekleştirelim.”

Editör: Haber Merkezi