Gülsen Candemir / İz Gazete - 81 ilde başlayan proje için il, ilçe milli eğitim müdürlükleri, okul idarecileri, okul aile birlikleri, öğretmen ve veliler dahil kampanyada görevlendirilerek adeta seferberlik ilan edildi.

İzmir’de 26 Nisan’da okullara gönderilen yazı ile ortaya çıkan İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesi için milli eğitim okullardaki uygulama için Eğitim-Bir-Sen, İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, Ensar Vakfı gibi gerici dinci kurumlarla irtibata geçilmesini istiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da içerisinde olduğu projenin, okulların bilimden daha da uzak, dinci gerici anlayışa terk edilmesi çabalarının yeni bir aşaması olarak değerlendirildi.

İHH (İnsani Yardım Vakfı)’nın ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesi Milli Eğitim Bakanlığı’nın 88013337/821.99-E.9706402 sayılı 08/09/2016 tarihli onayıyla kabul edilerek okullarda hayata geçirilmesi istendi. Özel ve devlet okullarının tamamında uygulanmasına karar verilen projede ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı da 07/10/2016 tarihli yazısı ile “Her kuran kursunun bir yetim kardeşi olsun” projesini ülkedeki tüm kuran kurslarında uygulanmak üzere ilgili bildirimleri tüm il müftülüklerine yaptığı görülüyor. 

HERKES İHH’NIN PROJESİ İÇİN ÇALIŞACAK

Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile tüm illerde İHH, Eğitim Bir-Sen, İl Milli Eğitim müdürlükleri ve diyanet işleri ortak proje kapsamında toplantılarla tanıtım çalışmaları ile sınıflarda, İHH’nın projesine para toplayacak.  

Daha önceki yıllarda da sınıflara kumbaralar konulmasıyla gündeme gelen İHH’nın yetimlere destek konusundaki projesi, bundan sonra il milli eğitim müdürlüklerinin kontrolünde yapılacak. İzmir’de il milli eğitim müdürü Ömer Yahşi kontrolünde yapılan projenin sorumlusu il milli eğitim müdür yardımcısı Mehmet Fatih Vargeloğlu, il koordinatörü ise Bornova Şehit Erol Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmeni Halit Dindar olarak belirlendi. Projenin il yürütme kurulu ise şube müdürü Yusuf Yılmaz başkanlığında kuruldu.

TÜM İDARE VE OKULLAR PROJEDE GÖREVLİ

26/04/2017 tarihinde ilçelere gönderilen yazıda söz konusu proje kapsamında, ilçelerde ve okullarda projeden kimlerin sorumlu olacağı ve ilçelerden kaç yetime destek olunacağının belirlenerek 15 Mayıs’a kadar il milli eğitim müdürlüğüne bildirilmesi isteniyor. Ayrıca proje kapsamında ilçe yürütme kurulları ilçe milli eğitim müdürleri başkanlığında ilçe proje koordinatörü, bir anaokulu bir ilkokul ve bir lise müdüründen oluşturulması istenirken, okullarda ise proje yürütme kurulunun okul müdürü başkanlığında bir öğretmen bir okul aile birliği temsilcisi ve okul öğrenci meclis başkanlığından oluşturulması isteniyor. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yazısında ilçe milli eğitimlerin okul müdürleriyle yapacakları toplantılara ve okullarda öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik yapılacak toplantılara il koordinatörü Halit Dindar’ı davet etmeleri söyleniyor.

İHH’nın internet sayfasında proje ile ayrıntılı bilgide proje ile ilgili çalışmalar yapılırken Eğitim-Bir-Sen, İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, Ensar Vakfı gibi kurumlarla irtibata geçilmesi isteniyor. Yine vakfın sitesinde il bazında yapılacak çalışmaların duyuru ve tanıtım çalışmalarını Eğitim-Bir-Sen ile ortak olarak yapılması, duyuru ve tanıtım programını muhakkak Eğitim-Bir-Sen ile birlikte düzenlemeye gayret gösterilmesi isteniyor.

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili kuran kursları ile irtibat kurmak üzere; il müftülükleri, ilçe müftülükleri ile görüşerek, hatip ve hatibelerle, imamlarla irtibat kurulmasının önemi vurgulanıyor. Ayrıca “Bu görüşmelerin daha kolay bir şekilde gerçekleşebilmesi için tüm imamların, ilçe müftülerinin, hatip ve hatibelerin bulunduğu genel toplantı programları tercih edilmelidir” deniliyor.

CİHATÇI VE ÇOCUK İSTİSMARCISI KURUMLAR OKULLARA GİRECEK

İHH için Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Mavi Marmara gemisi ile ilgili olay nedeniyle “İHH’ya Gazze’ye yardım için giderken zamanın başbakanına mı sordunuz, Biz Yardımları gövde gösterisi olsun diye değil edebi adabı ile yapıyoruz” demişti. Aradan geçen sürede herhangi bir hükümet değişikliği olmamışken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İHH’nın projesini tüm illerde uygulamaya başlaması düşündürücü.

Kamuoyu tarafından İHH ile ilgili bölge ülkelerinde dinci gerici yapılanmalarla ve Suriye ‘de savaşan cihatçı güçlerle işbirliği yaptığı konusunda iddialarının olduğu bilinmektedir. Vakfın işbirliği yapmayı önerdiği kurumlar arasında yurtlarında çocuklara tecavüz ve istismarla gündeme gelen Ensar Vakfı,  dini çalışmaları ile öne çıkan İlim Yayma Cemiyeti ve İmam Hatip Mezunları Derneği gibi dini çalışmalar yapan yapılanmalar var. Bu projenin milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla yapılması eğitim sisteminin tamamen gerici bir dinci bir anlayışla sürdürülmek istenmesinin yeni bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir.

‘DERHAL DURDURULMALIDIR’

Okulları dinci gerici derneklere teslime eden, öğrenci ve velileri de pek çok harcamada olduğu gibi bu projede de para kaynağı olarak gören uygulama eğitim sendikaları ve veli derneklerinden de büyük tepki aldı. Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Şenay Akyol ile Öğrenci ve Veli Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Urtekin projenin doğuracağı olumsuz sonuçları dile getirip, derhal durdurulmasını istediler.

Eğitim-Sen 5 No'lu Şube Başkanı Şenay Akyol yaptığı değerlendirmede “Okullarda okul aile birlikleri dahi usulsüz bağış aldığında okul idareleri soruşturma geçirirlerken bakanlığın kontrolü kendilerinde olmayan bir vakfın öğrencilerden para toplamasına izin vermesi en hafif tabirle sorumsuzluktur. Bakanlığın kontrolü kendisinde olmayan bir vakfa ülkenin tüm okullarında her ne ad altında olursa olsun para toplamasına izin vermesi kabul edilebilir değildir. Anayasasında laik olduğunu iddia eden bir ülkede bir inancın referansıyla çalışma yapan bir vakfa bu kadar ayrıcalık tanınması kabul edilemez.

Bu uygulama okullarda kampanyaya destek verenler ve vermeyenler arasında bir ayrıma neden olacaktır. Okul müdürleri ile idarecileri öğretmenler, öğrenciler ve veliler bu yolla fişleneceklerdir. Okullarımızda ayrıştırmalara ve tartışmalara yol açacak pedegojik olmayan bu çalışmadan derhal vazgeçilmelidir. Neredeyse öğrencisinden velisine, öğretmeninden müdürüne ilçe milli eğitim müdüründen il milli eğitim müdürüne kadar tüm milli eğitim teşkilatını seferber edilmesine neden olan proje kabul edilemez.” Dedi.

‘LAİK BİLİMSEL EĞİTİM YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Öğrenci Veli Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Urtekin ise, konu ile ilgili bir açıklama yaparak “Çocuklarımızın eşit, parasız, laik ve bilimsel eğitim almasını istiyoruz. Eğitim süreçlerine dini, ideolojik yapılanmaların girmesinin bizim ülkemize ve geleceğimize dair ne gibi büyük hasarlar verebileceğini yakın dönemde en acı şekilde hep birlikte yaşadık. Kaygılıyız ve yapılan uygulamalarla kaygılarımız her geçen gün daha da artmaktadır. Bu projenin ve bu projeye ait uygulamaların bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz. Tüm çocuklarımız için eşit, parasız, laik, bilimsel ve nitelikli eğitim en temel haktır ve biz Öğrenci Veli Derneği olarak bu hakkın takipçisi olmaya, çocuklarımıza, okullarımıza ve geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi