GÜLSEN CANDEMİR / İZ GAZETE - Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can’ın ilçedeki kadın müdürlerin yeterliliklerinin değerlendirilmesi için okullarına gönderdiği anket büyük tepkiye neden oldu. Kadın yöneticilerin değerlendirilmesinin istenmesine karşı açıklama yapan Eğitim-Sen 5Nolu Şube, “ Kadınları ötekileştiren, aşağılayan, ayrımcılığı arttıran bu anket çalışması bir an önce geri çekilmelidir.” Dedi.

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün, Süleyman Can imzası ile kadın idarecilerin bulunduğu 9 okula gönderdiği ‘Kadın Yöneticilerin Yeterliliklerine İlişkin Görüş Ölçeği’’ adlı anket ilçedeki eğitimcilerden büyük tepki aldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü, okullara gönderdiği yazıda kadın öğretmenlerin daha fazla yönetici olmasını arzu ettiklerini ve anketi de bu sebeple hazırladıklarını belirtmiş olsa da, kadın öğretmen ve yöneticiler bunun bir ayrımcılık olduğunu ve maruz kaldıkları mobing ve ayrımcılığın bir başka aracı haline geleceğini ifade ettiler.

‘CİNSİYET AYRIMCILIĞINA NEDEN OLUR’

Eğitim –Sen ve Eğitim-İş sendikaları üyelerine gönderdikleri mesajla, anketin kadına yönelik ayrımcılığın bir parçası olduğunu ve bu nedenle bu anketi doldurmamalarını istedi. Eğitim-Sen şubesi, “ Yapılmak istenen anket çalışmasının başlığı bile erkek yöneticilerin çok yeterli olduğunu, kadın yöneticilerin ise yeterliliklerinin ölçülmesi gerektiğini ifade etmektedir. Biz Eğitim Sen olarak, bu çalışmanın kadın yöneticilerin anket yoluyla sorgulanarak üzerlerinde baskı oluşturulmasına ve cinsiyet ayrımcılığına neden olacağı kaygımızdan dolayı üyelerimizin doldurmaması yönünde karar aldık.” Açıklaması yaptı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can’ın yaptırmaya çalıştığı anket çalışması ile ülkemizdeki cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştirdiğini ve kadınlar aleyhine olumsuz bir tavır oluşmasına neden olacağını ileri süren sendika açıklamasında: “Son zamanlarda ülke genelinde kadınlara yönelik ayrımcı politikaların uygulamaları mobbing, taciz, tecavüz ve kadın cinayeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Yöneticilerimizi kadın ve erkek diye ayırmak, kadınları cinsiyetleri üzerinden değerlendirmek anayasanın kadın erkek eşitlik ilkesine de aykırıdır. Bu ülkedeki eğitim sistemi ile ilgili kadın eğitimcilerin özverili çalışmalarının katkısı çok fazladır. Kadınları ötekileştiren, aşağılayan, ayrımcılığı arttıran bu anket çalışması da bir an önce geri çekilmelidir. Bu anket uygulaması nedeniyle İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can’ı kınıyoruz. “ dedi.

Editör: Haber Merkezi