ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını Veli Derneği Buca Şube Başkanı Gülsen Candemir yaptı.

'BAKANLIK İHH PROJESİNE PARA TOPLAYACAK'

Yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı İHH’nın ‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesinin yürütücüsü olduğu söylendi. '‘Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var’ projesi, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın başvurusu ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 88013337-821.99-E.12723887 sayılı 23.08.2017 tarihli onayıyla “Türkiye geneli tüm resmi/özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde özel ve devlet okulu ayırımı yapılmaksızın gönüllülük esası çerçevesinde ilgili projeye desteğin sağlanması” kaydıyla kabul edildi.' denilen açıklamada, 'Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile tüm illerde İHH, Eğitim Bir-Sen, İl Milli Eğitim müdürlükleri ve diyanet işleri, ortak proje kapsamında toplantılarla tanıtım çalışmaları ile sınıflarda, İHH’nın projesine para toplayacak.' dendi.

Her okulda yöneticilerin ve eğitimcilerin bu proje için kurul baskısıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Candemir, 'İHH’nın internet sayfasında proje ile ayrıntılı bilgide proje ile ilgili çalışmalar yapılırken Eğitim-Bir-Sen, İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, Ensar Vakfı gibi kurumlarla irtibata geçilmesi isteniyor. Yine vakfın sitesinde il bazında yapılacak çalışmaların duyuru ve tanıtım çalışmalarının Eğitim-Bir-Sen ile ortak olarak yapılması, duyuru ve tanıtım programını muhakkak Eğitim-Bir-Sen ile birlikte düzenlemeye gayret gösterilmesi isteniyor.' dedi. 

'DİNİ BİR VAKFA AYRICALIK TANINIYOR'

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İHH’nın projesini tüm illerde uygulamaya başlaması oldukça düşündürücü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, anayasasında ‘laik’ olduğunu iddia eden bir ülkede dini bir vakfa bu kadar ayrıcalık tanınmasına tepki gösterildi.

'Kamuoyu tarafından İHH ile ilgili bölge ülkelerinde dinci gerici yapılanmalarla ve Suriye ‘de savaşan cihatçı güçlerle işbirliği yaptığı konusunda iddialarının olduğu bilinmektedir. Vakfın işbirliği yapmayı önerdiği kurumlar arasında yurtlarında çocuklara tecavüz ve istismarla gündeme gelen Ensar Vakfı, dini çalışmaları ile öne çıkan İlim Yayma Cemiyeti ve İmam Hatip Mezunları Derneği gibi dinci örgütler var. Bu projenin Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla yapılması eğitim sisteminin tamamen gerici bir anlayışla sürdürülmek istenmesinin yeni bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir.' denilen açıklamada, öğrencisinden velisine, öğretmeninden müdürüne ilçe milli eğitim müdüründen il milli eğitim müdürüne kadar tüm milli eğitim teşkilatını seferber edilmesine neden olan projenin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

LAİK PARASIZ BİLİMSEL EĞİTİM

Açıklamada son olarak 'Öğrenci Velileri Derneği’nin üyesi veliler olarak, çocuklarımızın üzerinden hiç kimsenin okullarımıza girip çocuklarımızın harçlıkları ile gerici bir çalışma yapmasına izin vermeyeceğiz. Laik, bilimsel, parasız bir eğitimi savunmaya devam edecek, okullarımıza gerici, dinci kurumların girmesine müsaade etmeyeceğiz. Projeye karşı, okullara giderek velileri bilgilendireceğiz ve projeyi uygulayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Gideceğimiz okullarda velilerin projeye karşı vereceği dilekçeleri de hazırladık onları da doldurarak okul idarelerine vermelerini isteyeceğiz.' dendi.

Editör: Haber Merkezi