MELİS KARAKUZULU- Resmi Gazete'de 12 Temmuz'da yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi ile artık mesleki eğitim merkezlerinden mezun olan öğrenciler açık öğretim veya yüz yüze eğitim yolu ile fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması sahibi olacak. İzmir’de de meslek sahibi olmak isteyen en az ortaokul mezunu olan her öğrencinin mesleki eğitim merkezlerini rahatlıkla tercih edebileceklerini belirten İl Milli Eğitim Müdür Ömer Yahşi, bu merkezlerden mezun olan öğrencilerin yüzde 95’inin istihdam edildiğini söyledi. Öğrencilerin eğitim merkezinde bulunan 26 alan ve 142 bölüme puan şartı aranmaksızın başvurabildiklerini ifade eden Yahşi, "Öğrencilerimiz birinci sınıftan itibaren 4 yıl boyunca haftada bir gün okulda 10 saat teorik ders alıp 4-5 gün de iş yerine giderek usta öğreticilerden işi öğrenerek ortalama bin 100 TL çıraklık maaşı alıyor. 4 yıl bittiğinde hem meslek lisesi diploması hem de iş yeri açma belgesi yani ustalık belgesi sahibi oluyorlar" diye konuştu.

Bornova Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Cemal Cüneyt Yavuz geleceğin aranan elemanını, ustasını, sanayicisini, iş adamını yetiştirmeye talip olduklarını söyleyerek, "Özellikle kaynakçılık, CNC operatörlüğü, dikiş makinesi operatörlüğü, servis elemanlığı, mobilyacılıkta istihdam oranları çok yüksek. Velilerimizin önceki yıllarda diploma kaygısı vardı, bu da artık ortadan kalktı. Öğrencilerimiz diplomalarını aldıktan sonra ister yüksek öğrenim düşünür, ister kısa zamanda meslek sahibi olabilir" dedi.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI DA GELİYOR

Türkiye'de nüfusa göre doktor, hukuk, mühendislik gibi akademik eğitimler için sadece yüzde 15’lik bir dilime ihtiyaç olduğundan bahseden Yavuz, "Geriye kalan yüzde 85’lik dilim istihdam edilebilmeleri için mutlaka mesleki eğitimlerden geçmek zorunda. Eninde sonunda kişiler iş bulamadıklarında mesleki belge alabilmek için eğitim merkezlerimize geliyor. Üniversite mezunları ustalık ve kalfalık belgesi alabilmek için geliyor" dedi.

Otomotiv yan sanayi parçaları üreten bir fabrikada makine usta öğreticiliği yapan Uğur Demirci, "Makine bakım onarım, CNC operatörlüğü, kaynakçılık ve metal yüzey boyama alanlarından mezun olan tüm kalfalarımızın hepsini firmada işe aldık. Şu an 72 öğrencimiz oldu, 120’yi bulma hedefimiz var. Çocuk izliyor, soruyor ve ustası ile birlikte çalışırken doğal olarak öğreniyor. Ben bir meslek lisesinde 30 kusür yıl makine öğretmenliği yaptım, meslek liselerindeki verilen eğitim sanayinin ihtiyacını karşılamıyor. Burada 20 kişi mezun verdiğimde 20’si de bir fabrikada kendi alanında çalışıyor" dedi.

PROJELERE KATILDI, KENDİ MESLEĞİNİ YAPIYOR

Bir sene önce Bornova Mesleki Eğitim Merkezi’nden mezun olup ustalık belgesini alan ve bir otomotiv fabrikasında vardiyalı çalışan 20 yaşındaki Seçkin Sırasöğüt ise, bir yandan kendi mesleğini yapmanın mutluluğunu yaşarken, bir yandan da kalp hastası olması nedeni ile çalışamayan babasına destek oluyor. Lisede arkadaş ortamının kötü olması nedeni ile meslek lisesini birinci sınıfta bıraktığını söyleyen Sırasöğüt, "Daha sonra mesleki eğitim merkezi ile ilgili bilgi aldım ve geldim. CNC operatörlüğü bölümünü seçmiştim fakat sonra mekanik bakım bölümünde okudum ve çıraklık yaptım. Çıraklığa başladığım zaman hocalarımız hep ‘sabırlı olmalısınız, buradan mezun olduktan sonra kolunuza bileziğinizi takacaksınız’ diyorlardı. Ben hiç sabırlı bir insan değildim, bu laf bana saçma gelmişti. Derslerden sonra bir iki saat fazladan ders yaptık, projeler çizip kendimizi geliştirdik. Kültür tanıma ile alakalı Almanya’da bir proje yaptık. Onlar İzmir’e geldiler, sonra biz Almanya’ya gidip 2 hafta kaldık. Meslek lisesindeki haylaz bir çocuk Almanya’ya gidip harika bir ortamda bulunuyor. Hiç tahmin etmezdim. Orada bir gün bisiklete binmiştim. Daha sonra İzmir’e geldikten sonra biriktirdiğim çıraklık paralarımla kendime bir bisiklet aldım. Şimdi o bisikletle çeşitli yerlerdeki yarışlara katılıyorum.  Askerliğimi yaptıktan sonra sabit vardiyalı bir iş düşünüyorum. Daha sonra da hedefim liseyi bitirip, iki yıllık da olsa bir üniversiteden mezun olmak" dedi.

DHA

Editör: Haber Merkezi