TUGAY CAN/ İZ GAZETE-  Öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala üniversiteyi yeni kazanan öğrencileri kalacak yer başta olmak üzere birçok problemler bekliyor. Ancak öğrencileri bekleyen en büyük problemlerden birini de devlet tarafından verilen öğrenim kredisi oluşturuyor.

Öğrenciliği sona erenlerin bir diğer sıkıntısı da eğitim sırasında devlettten almış oldukları öğrenim kredisinin geri ödenmesi noktasında yaşanıyor. Birçok durumda öğrenim kredisi, kredi alan kişinin maaştan yapılan düzenli kesintiler ile ödenebiliyor.Öğrenim kredisi öğrencinin mezun olmasını izleyen sürecin ardından 2 yıl sonra devlete ödenmeye başlanıyor.

ŞİRKETLERE AF VAR!

Özellikle spor kulüplerinin vergi borçlarına sistematik olarak gerçekleşen düzenleme başta olmak üzere devletin pek çok noktada ‘teşvik’ adı altında büyük şirketlere büyük ödenek sağlaması öğrenim kredisinde de ‘af’ konusunu daha yüksek sesle konuşulur hale getirdi.

Son olarak Kaz Dağları’nda altın arayan Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik’e Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 865 milyon 248 bin liralık yatırım teşviki verilmişti.

BORÇ: 600 MİLYON

Öte yandan 2018 yılında 1 milyon 180 bin 773 üniversite öğrencisi toplamda devlete toplamda 600 milyon liraya yakın bir borcunun bulunması akıllara geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden de etkili olan ‘öğrenim kredisine af’  konusunu getirdi. Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül gibi iki büyük devlet üniversitesini barındıran İzmir'de öğrenci açısından öne çıkıyor. ‘Af’ konusunu İzmir’de yaşayan öğrencilere sorduk.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden geçtiğimiz eğitim yılı içerisinde Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Emre Yaman dört yıl boyunca öğrenim kredisi aldığını bunun da 18 bin 540 liraya denk düştüğünü ifade etti. Devletin bu miktarın üzerine 8 bin lira daha koyarak borcu 25 bin 540 lira olarak kendisininde talep ettiğini belirten Yaman, aylık 730 liradan başlayan ve giderek azalan taksitler ile 42 ayda bu borcu ödemek durumunda olduğu söyledi.

DEVLETİN GÖREVİDİR!

Devletin öğrenim kredisi borçlarına af getirmesine “Devletin asıl görevi üniversite öğrencilerini borçlandırmak değil, ücretsiz ve bilimsel eğitim vermektir. Affı sanki gönüllerinden kopmuş gibi davranacaklarına devletin görevini yapması daha iyi olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Çayan Demir ise öğrenim kredisini halen alıyor. Maddi durumu elverişsiz olduğu için öğrenim kredisi almak durumunda kaldığını anlatan Demir, “Bu borcu nasıl ödeyeceğim konusunda hiçbir fikrim yok. Yüksek de bir faiz oranı söz konusu. Büyük ihtimalle ödeyemeyeceğim. Bir öğrenci olarak af gelmesini  tabii ki de isterim” diye konuştu.

ÖDEYEMEYENLERİN SAYISI 5 MİLYON!

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan Faaliyet Raporu’nda yer alan bilgiye göre 2018 yılında 1 milyon 180 bin 773 üniversite öğrencisi, devlete toplamda 600 milyon liraya yakın bir borç içerisine girdi. Öte yandan Türkiye’de öğrenim kredisini devlete ödeyemenlerin sayısı da CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın konuya ilişkin verdiği soru önergersinde yer alan bilgiye göre 5 milyona ulaştı.

Editör: Haber Merkezi