Lise öğrencilerinin fikirlerini bir üst seviyeye çıkararak 100 bin dolar ödül ve kaynak sunan yenilikçi bir girişimcilik yarışması olan Diamond Challenge Türkiye finalinde konuşan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan, yarışmanın dünyanın dört bir yanındaki lise öğrencilerine girişimciliği ilk elden deneyimleme imkanı sunduğunu dile getirdi.

ABD'nin Delaware Üniversitesi'ne bağlı lise öğrencileri için girişimcilik yarışması olan Diamond Challenge, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve ABD'nin üniversiteye bağlı girişimcilik merkezi olan Horn Entrepreneurship aracılığıyla ilk kez Türkiye'de ve İzmir'de düzenlendi. Dünyanın dört bir yanındaki lise öğrencilerine girişimciliği ilk elden deneyimleme imkanı sunan programın Türkiye'de ilk kez EGİAD partnerliğinde İzmir'de gerçekleştiğini söyleyen EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aslan, program kapsamında lise öğrencilerinin girişimci ekipler oluşturduğunu ve Diamond Challenge sürecinde İzmir'den 31 ekip başvurusunun alındığını belirtti. 11 ekibin Diamond Challenge 2020 İzmir Türkiye finali etkinliğinde yarışmaya hak kazandığını vurgulayan Aslan, birinciliği kazanan ekibin 16 -18 Nisan'da büyük ödül 100 bin Dolar için Daleware Üniversitesi'nce giderek Türkiye'yi temsil edeceğini kaydetti. Mustafa Aslan, bu yarışmanın dünyanın dört bir yanındaki lise öğrencilerine girişimciliği ilk elden deneyimleme imkanı sunduğuna dikkat çekerek programın Türkiye'de ilk kez EGİAD yerel partnerliğinde İzmir'de gerçekleştiğini vurguladı.

DÜNYANIN İLK 20 GİRİŞİMCİ ŞEHRİ

İzmir'deki teknoparklar, sanayi bölgeleri ile insan kaynaklarındaki çeşitliliğin kente farklı fırsatlar sunduğunu anlatan Aslan, "Katma değeri yüksek yatırımları, girişimcilik açısından öncülüğü, teknoloji üssü olmak üzere yaptığı yatırımları ve girişimleri ile İzmir, Türkiye'nin yükselen yıldızı olarak yerini almaktadır. İzmir'de girişimcilik eko-sisteminin son yıllarda kaydettiği gelişme bu alandaki potansiyeli de göstermektedir. İstanbul'un dışında melek yatırımcılık ve girişimcilik alanında en hızlı yol alan kent İzmir olmuştur. Bu bağlamda, EGİAD'ın Hazine Müsteşarlığı'na akredite olan Melek Yatırım Ağı EGİAD Melekleri de giderek artan bir ivme ile girişimci gençler ve genç yatırımcılar arasında güçlü bir köprü rolü oynamaktadır" dedi. İş dünyası olarak özellikle gençlere destek olmayı amaçladıklarını ifade eden Mustafa Aslan, EGİAD Melekleri'nin bu güne kadar 1500'den fazla girişimci genç ile temas kurduğunu belirterek 18 girişimci-melek yatırımcı toplantısı organize ettiklerini ve 9 girişim projesine yatırım yaptıklarını anlattı.

Birçok girişimciye mentorluk desteği de sağladıklarını kaydeden Aslan şöyle devam etti: "İzmir Ticaret Odası'nın yeni dönemde girişimcilik konusunda yapmaya başladığı çalışmalar ve Girişimcilik Merkezi projesi de İzmir ekosistemi açısından çok kıymetlidir ve bizleri heyecanlandırmaktadır. İzmir'de girişimcilik ekosisteminin gelişmesi için öncelikli olarak hem STK'ların hem üniversitelerin hem de diğer ekosistem paydaşları tarafından atılması gereken adımlar bulunmaktadır. Özel sektörün girişimcileri desteklemesi, girişimciler ile işbirlikleri kurması, okulların, öğrencilere girişimcilik bilincini yerleştirmesi, iş insanları arasında melek yatırımcılık farkındalığının arttırılması, girişimcilik ile ilgili etkinliklerin arttırılması, yurtdışında bulunan diğer ağlar ve paydaşlar ile ilişkilerin sürekli olarak geliştirilmesi ve kesintisiz bilgi paylaşımının sağlanması gerekmektedir. Yeni kurmuş olduğumuz EGİAD Think Tank ilk stratejik hedef olarak girişimciliği seçmiştir. Vizyonumuz gelecekte İzmir'in dünyanın ilk 20 girişimci şehri arasında yer almasıdır."

GENÇ GİRİŞİMCİLİĞE TEŞVİK TALEBİ

İşsizlik oranlarına bakıldığında özellikle genç işsizliği oranının dikkat çekici olduğunu söyleyen Aslan, “Yüzde 20'lerle ifade edilen genç işsizlik oranı gençlerin geleceğe yönelik umutsuzluklarını arttırdığı gibi aynı zamanda ülkemiz açısından çok değerli beyin ve emek gücünün israfı göçü sayılmaktadır. Bu kapsamda, bu değerli gücü kullanabilmek için özel sektör- devlet işbirliği ile genç girişimciliği teşvik edecek etkin mekanizmalar oluşturulması gerekmektedir. EGİAD Melek Yatırım Ağı, bu mekanizmalar için iyi ve işler bir örnektir" dedi. Bu yıl 9. su düzenlenecek olan Diamond Challenge'a dünyanın her yerinden yoğun bir katılım olduğunu belirten Aslan, "Gençler hem fikirlerini geliştirmekte hem de dünyadan harika ekiplerle tanışma fırsatı yakalamakta. Türkiye ayağını ilk kez gerçekleştiren kurum olarak büyük mutluluk duymaktayız" diye konuştu. Diamond Challenge 2020 hakkında bilgilendirme yapan EGİAD Melekleri İcra Kurulu Başkan Vekili Özgür Kılınçlar da, bu yıl sadece İzmir'de yapılan bu yarışmanın önümüzdeki yıl Türkiye genelinde düzenleneceğini söyledi. Yarışmanın lise öğrencileri arasında düzenlenen en üst nitelikli yarışma olduğuna dikkat çeken Kılınçlar, herkesin katılımına açık olan yarışmaya ABD'nin 35 eyaletinden başvuru bulunduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından girişimci sunumlarını yapan liseli takımlardan kazanan ekip Türkiye'yi ABD'nin Newark kentinde temsil etmeye hak kazanacak.

DHA

Editör: Haber Merkezi