2014-2015 eğitim öğretim yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği kapsamında 'Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi' yeniden gündeme geldi.

Yönetmeliğin 48'inci maddesinde düzenlenen azami çalışma süresi adaylık dahil 8 yıl olarak belirlendi. 2015-2016 yılında vazgeçilip yapılmayan atamalar, bu yıl uygulanmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 19 Eylül 2016 tarihli genelgesinde norm fazlası öğretmenler ile özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarında (proje okulları) 4 ve 8 yılını dolduran öğretmenleri de kapsayacak şekilde duyuru yapılacağı bildirildi.

Bu genelgenin ardından İzmir'de 'proje okulu' statüsündeki Bornova Anadolu Lisesi, İzmir Fen Lisesi ve Cahit Kora Anadolu Lisesi'nde görev yapan öğretmenlerden 8 yılını dolduranlar norm fazlası olarak belirlendi. 4 yıldan fazla 8 yıldan az görev süresi bulunan öğretmenlerin ise istemeleri halinde atamalarının yapılacağı belirtildi. Bu genelge doğrultusunda, Bornova Anadolu Lisesi'nde 58, Cihat Kora Anadolu Lisesi'nde 30, İzmir Fen Lisesi'nde ise 14 öğretmen norm ve ihtiyaç fazlası oldu.

ÖĞRENCİ VE VELİLER TEPKİLİ, ÖĞRETMENLER ENDİŞELİ

Uygulama kapsamında, norm fazlası öğretmenlerin 21-22 Eylül tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar gerçekleştirecekleri tercihlerini en geç saat 19.00'a kadar İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmeleri gerektiği bildirildi. Eğitim yılının ilk haftasındaki bu uygulamaya öğrenci ve veliler tepki gösterirken, öğretmenler de kendi çocuklarının da bulundukları bölgelerdeki okullara başlamış olması nedeniyle endişe yaşıyor. Sendikalar, zamanlamasına da dikkat çektikleri bu atamaların çeşitli sorunlara neden olabileceğini vurguladı.

"NORM KADROLARIN YENİDEN HESAPLANMASI GEREKİR"

Türk Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, "Eğitim-öğretim yılı daha yeni başladı. Yeni öğrenciler okullara kayıt yaptırdı. Sınıf mevcutları, okul mevcutları değişti. Norm kadroların yeniden hesaplanması gerekir. Normlar ekim ayında hesaplanacakken bu atamaları şu an yapmak olumsuz sonuç verecektir. Hangi öğretmen nereye tercih yapacak. Bir form doldurup verilmesi isteniyor, ancak ortada normlar yok. Tercih yapmayanı da kendisi atayacak" diye konuştu.

Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan ise, "Bunlar siyasi atamalardır. Proje okulu ilan edilen okullarda mevcut öğretmenleri norm fazlası haline getiriyorlar. Buralara kendi istedikleri öğretmenleri atayacaklar. Atama yetkisi de Bakanlıkta. Usulsüz bir atama" ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi