Özgür Coşkun’un sunduğu Gündem Özel programının konuğu Eğitim Uzmanı Burak Akkol oldu. Pandemi sürecindeki uzaktan eğitimden Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonrası yapılacak tercihlere kadar birçok konuda konuşan Akkol, ailelere de bu süreçte neler yapılması konusunda tavsiyelerde bulundu.

‘ÖNEMLİ İŞLER YAPTIK’

Türkiye’nin birçok şehrinde gençlere yönelik çalışmalar yaptığını belirten Akkol, “40 ile gittim. Gençlerin gelecekleri konusunda gerçekleştirecekleri tercihleri için konferanslar düzenledik. İzmir’de 40 kurumdan 2 binin üzerinde öğrenciyle rekor kırdık. 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Torbalı Belediyesi’nde göreve başladım. Ücretsiz tercih merkezleri kurduk. Torbalı’da çevre ilçelerle birlikte 4 binin üzerinde öğrencini buluştuğu kariyer günleri düzenledik. Pandemi sürecinde de durmadık. Uzaktan eğitim söyleşileri ille ülkemizin öncü isimlerini ilçemizin gençleriyle buluşturduk. Ücretsiz denem sınavları yapıyoruz. Bu çok önemli. Bizler belediye başkanımızın ve ekip arkadaşlarımızın desteğiyle önemli işler yaptık, yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Torbalı’nın kozmopolit bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Akkol, “Dışarıdan da göç alan bir ilçe. Biz de bu dezavantajı avantaja dönüştürmeye çalışıyoruz. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun sosyal belediyecilik anlayışıyla, başta İBB Başkanımız Tunç Soyer ile rahmetli Başkan İsmail Uygur ve sonrasında göreve gelen mevcut Başkanımız Mithat Tekin eğitim için elinden geleni yaptılar” dedi.

‘SIKINTILAR YAŞANDI’

Uzaktan eğitimin LGS sürecini olumsuz etkilediğinin dile getiren Akkol, “Uzaktan eğitimde ülke olarak ne kadar başarılı olduğumuz ayrı bir soru işareti ama bu süreçte öğrenciler çok etkilendi. İlkokul bire başlayanlar, 8. sınıflar ve 12. sınıflar gerçekten geçtiğimiz 2 yıl büyük sıkıntılar yaşadı. Tüm Türkiye genelinde yaşandı. Biz bu sıkıntıları gidermek için elimizden geleni yaptık. İlçemizde 8 farklı noktada EBA merkezleri kurduk. Evinde interneti ve bilgisayarı olmayan öğrenciler ücretsiz olarak gelip derslerini işlediler. Ancak bu süreç çocukların adapte olmasını olumsuz etkiledi. Arkadaşlık bağları da olumsuz etkilendi. Biliyorsunuz ki sınıf ortamında rekabet çok olur. Bunu da etkiledi. Bu sürecin avantaj durumu ne? Çocukların ebeveynleriyle bağlarını güçlendirdi. Ama ergenlik dönemindeki lise öğrencilerinde aileyle çatışmalar yaşanmasına neden oldu. Bu da LGS’de sonuçlara yansıdı” açıklamasında bulundu.

AİLELERE TAVSİYE

Tercihler konusunda ailelere de uyarılarda bulunan Akkol, “LGS bu işin birinci aşaması. Bu vazgeçilmez bir sürç değil. Önemli olan üniversite sınavları. Ama bu sınav üniversite için önemli bir basamak. Lise seçimi yaparken öğrencini kendisini çok iyi tanıması lazım. Aileler elbette çocukları için en iyisini isterler ama gençlerin hedefleri, arzuları neyse o yönde tercih yapsınlar. Herkes doktor, avukat, psikolog olacak diye bir şey yok. Ülkenin ara eleman açığı var.  Çocuk eğer başarılıysa hangi liseye giderse gitsin başarı gösterecektir. Öğrenciler mutlaka rehber öğretmenlerinden tavsiye alsınlar. Anneler ve babalar kendi hayallerinin değil, çocuklarının hayallerinin peşinden koşsunlar” diye konuştu.

Sınava giren öğrencilerin lise seçimleri sırasında yapması gerekenlere değinene Akkol, “Okulu iyi tanısınlar. İmkânları dâhilinde okulu gezsinler. Ulaşım olanakları, sosyal imkânları, yurtdışı imkânları nelerdir buna baksınlar. Öğretmen kadrosuna baksınlar.  Sosyal medya zaten her şeyi gözler önüne seriyor” dedi.

‘SON GÜNE BIRAKMAYIN’

Akkol son olarak önümüzdeki yıl sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, “Arkadaşlarıyla yarış içerisinde olmadan kendilerini bilerek çalışsınlar. Hedefleri ve hayallerinin üzerinde yılmadan çalışmaları gerekiyor. Bir de daha bir yıl var deyip son güne bırakmadan çalışmaya başlasınlar” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi