GİZEM TABAN/ İZ GAZETE- Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının çalındığına dair iddialar doğrultusunda sınavın şaibeli olduğuna ilişkin tartışmalar yaşanırken olay sonrasında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün görevden alındı. Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı, Eğitim-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı ile Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, konuya yönelik değerlendirmelerde bulundu; adalet ve liyakat vurgusu yaparak sınavın adil ve şeffaf bir şekilde tekrarlanması, sorumluların da cezalandırılması gerektiğini savundu.

‘ADALET VE LİYAKAT’

“Ne yazık ki soruların çalınması iddiası bizleri şaşırtmadı” diyen Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı, “İddiaların ciddi boyutta olması iddiaların doğruluk ihtimalini artırıyor. Buna elbette denetim mekanizmaları karar verecek ancak görünen o ki kayırmacılığın artık ‘utana, sıkıla’ değil, ‘göstere göstere’ yapıldığı bir dönemdeyiz. Sınav tabi ki iptal edilmeli. Ama sorun, sınavın varlığından çok adalet ve liyakatin olmaması. Bunlar tesis edilmeden KPSS ve diğer sınavlar için yapılacak bir şey yok maalesef” dedi.

‘GÖSTERMELİK’

ÖSYM başkanın görevden alınmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Akıncı, “Maalesef Türkiye'de işlerin son dönem büyük ölçüde göstermelik olarak yapıldığına daha sık şahit oluyoruz. Toplumun dillendirdiği bir yanlışa dair hemen bir sorumlu bulunup görevden uzaklaştırılıyor. Oysa sorunun kaynağı, görevden alınan kişinin zamanında o görevde olması değil, sistem baştan aşağı çürümüş ve yozlaşmış durumda… Zaten o kademelere liyakat ve adalet ilkesini savunan kişiler getirilmiyor. Dolayısıyla bu görevden alma; ‘sorumluyu bulduk, görevden aldık, olayı çözdük,’ yanılsaması yaratmaktan öteye geçmeyecektir” ifadelerini kullandı.

‘CEZALANDIRILMALI’

Sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirten Eğitim-İş 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı ise, “Soruların çalınması ilk defa olan bir olay değil. Bunu çalınma değil, bilinçli yapılan bir sahtekarlık olarak değerlendiriyorum. Sınav kesinlikle iptal edilmeli, bu durumu yaratanlar cezalandırılmalı, sınavın güvenli yapılması sağlanmalıdır. Mülakat kesinlikle kaldırılmalıdır. ‘ÖSYM başkanını görevden alınarak sorunu çözdük’ sonucuna varılmamalıdır. Sınav iptal edilerek bu konuda sorumluluğu olan her kimler ise görevden el çektirilerek hukuki olarak ceza almaları sağlanmalıdır” diye konuştu.

‘ŞEFFAF OLMALI’

BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven de sınavın şaibeli olduğuna dikkat çekerek, “Şaibeli bir sınav... ÖSYM başkanını da görevden aldılar ama görevden almak yetmiyor. ÖSYM gibi kurumların biraz daha özerk bir kurum olması gerektiğini düşünüyorum, şeffaf ve bağımsız olmalılar. Soruların bir denemeden alındığına dair iddialar, sınav sorularının ne kadar özensiz hazırlandığını gösteriyor. Bu da insanların güvenini sarsıyor. Daha güvenilir ve şeffaf bir şekilde sınavın tekrarlanması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi