GÜLSEN CANDEMİR- Özel okullara verdiği teşviklere devam eden Milli Eğitim Bakanlığı, devlet okullarını da kaderine terk etti. Her yıl ödenekleri biraz daha kısılan devlet okullarında eğitimin kalitesi gittikçe düşerken, kimi okullar en temel bina ihtiyacından bile yoksun.

Binası olmadığı için konteynırlarda ders yapan öğrencilerin sorunları bu yıl da çözülemezken, 3 yıl öncesine kadar bahçesine konulan ek konteynerlarda hizmet veren ilçe milli eğitim müdürlüğü ise 15 Temmuz 2016’dan sonra farklı bir binaya geçmişti.

BİNASIZ EĞİTİM

Zeki Püsküllü İlköğretim Okulu öğrencileri yıllar önce okulları boşaltılarak köydeki cami bahçesinde bir konteynera yerleştirilmişti. 1.5 yıl cami bahçesinde cemaatle ders yapmak zorunda kalan çocuklar, daha sonra okulun kendi bahçesine kurulan konteynerlara geçti. 5.5 yıldır da konteynerda eğitim gören öğrenciler, zor şartlarda eğitim görmekten şikayetçi. Yazın sıcak, kışın soğuk konteynerlarda ders gören çocuklar, tuvaletleri kullanmak için dışarı çıkmak zorunda kalıyor. Sağlıksız koşullarda eğitim gören çocuklar kışın hava çok soğuk veya yağmurlu olduğunda da sınıftan dışarı çıkamıyor. Duvarları beton olmadığı için herhangi bir şey de asılamayan konteyner sınıfların, daha ne kadar kullanılacağı ise henüz bilinmiyor.

Köyün kalabalık bir nüfusa sahip olmasına rağmen ortaokul olmadığı için, 10 kilometre uzaktaki Kaynaklar Ortaokulu’na gitmek zorunda kalıyor. Servis parasını veremediği için özellikle kız öğrencilerin ortaokula gidemediği öğrenildi.

TÜM ÇOCUKLAR MAĞDUR

Geçici olarak bulunan çözümün kalıcı hale getirilmesi köy halkının da tepkisini çekiyor. Cami bahçesinde ders yaptırılan Belenbaşı Köyü’nün Muhtarı İsmet İlhan, cami bahçesindeki lojmana önce sağlık ocağı konduğunu, okul sorunu çıkınca sağlık ocağının okula çevrildiğini, yetmeyince yanına bir de konteyner eklendiğini söylüyor. 60 öğrencinin sağlıksız koşullarda eğitim aldığını söyleyen muhtar İlhan “Okul binasının bu yıl da biteceğine inanmıyoruz. Ne gelen var ne giden. İnşaat bitmediği için  ortaokul öğrencilerimiz de perişan. 50 kadar öğrenci buradan Karacaağaç Köyü’ndeki okula gidiyor. Binamız bitse sorunların hepsi ortadan kalkardı.” Diye konuştu. Köydeki sağlık ocağı da sınıf olarak kullanıldığı için, okul yapılana kadar mahalle muhtarlığına taşındığı görülüyor.

Tütün İhracatçıları Birliği İlkokulu bahçesine geçen yıl yapılan konteynerda da ders yapıldığı ortaya çıktı.  Bahçe içerisindeki konteynerın da ne kadar kullanılacağı, derslik ihtiyacının mevcut binada ne zaman giderileceği bilinmiyor. Gazi Ortaokulu bahçesine konulan konteynerlarının da öğrencilerin beden eğitimi derslerinde kullanıldığı ortaya çıktı.

BELEDİYEYE TOPU ATTI

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can, Zeki Püsküllü İlkokulu’nda imar sorunu nedeniyle okul yapamadıklarını, imar sorunun çözülmesi halinde okul yapabileceklerini açıkladı. Belenbaşı sorunun çözmeye çalıştıklarını söyleyen Can, diğer okullardaki konteynerlardan ise haberdar olmadığını ifade etti.

HERKES SORUMLUDUR

Eğitim-Sen 5 Nolu Şube Başkanı Şenay Akyol, “21. yy da cami avlusundaki konteynırlarda eğitim yapılıyor olması, MEB 'in kamusal eğitime yeterli kaynak aktarmamasının sonucudur. Eğitim öğretimin cami avlusunda yapılması Anayasanın laiklik ilkesine de aykırıdır. Plânsız ve özel sektörün insafına kalmış bir eğitim sisteminin sonuçlarını yaşamaktayız. Başta, okullara yeterli kaynak aktarmayan MEB olmak üzere tüm yöneticiler, öğrencilerin ve öğretmenlerin yaşadığı bu mağduriyetten sorumludur. Eğitim-Sen olarak, Anayasal bir hak olan eğitim öğretim faaliyetinin herkes için parasız, eşit, ulaşılabilir ve laik bir nitelikte olması için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi