HİLAL TAŞÇI/ İZ GAZETE -  İstanbul Üniversitesi AÖF Çocuk Gelişimi Bölümü Lisans Programına kayıtlı öğrenci sayısı bugün itibari ile 80.000’i geçerken, Atatürk Üniversite AÖF Çocuk Gelişimi Lisans Bölümü de öğrenci alımına başlamış olup durumu daha da kötüye götürdü. Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümlerinde, YÖK’ün Çekirdek Eğitim Programı çerçevesinde zorunlu staj ve uygulamalar vardır. AÖF Çocuk Gelişimi Bölümü Lisans Programında uygulama/staj bulunmamaktadır.

Çocuk Gelişim ve Eğitimciler Derneği Genel Başkanı Nurper Ülküer, Çocuk Gelişimi Bölümü’nün açıktan eğitim yapılmasına karşı olduklarını ve bu sene açıktan eğitim konteyjanlarının kapatılmasını öğrenci kaydının yapılmamasını istediğini bu konuyla ilgili kampanya başlattıklarını gazetemize anlattı.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimciler Derneği Genel Başkanı Nurper Ülküer, “Sağlık Bilimleri Fakülteleri’nin içinde sağlık lisansiyeri yetiştirilen dört yıllık lisans programlarıdır. Asıl çocuk gelişimciler dört yıllık sağlık lisansiyeridirler. Birinci derecede sağlık bakanlığında ama aynı zamanda Adalet ve Aile İçi Sosyal Çalışma Bakanlıkları’nda çalışabilirler ve 0-18 yaşa kadar çocuğun gelişimiyle ilgili izleme, değerlendirme, yönlendirme, gelişimsel destek ve anne babalara da gelişimsel destek verilir. Gerekirse öğretmenlerle beraber okul çağı çocuklarının ana okulunda olmak üzere destek verme gibi görevleri vardır. Daha doğrusu bir köprü görevi görmektedirler. Çocuk gelişimciler bir şekilde çocuğun bütüncül gelişimine destek veren bir meslek grubudur” ifadelerini kullandı

"Ortalama 30-32 tane üniversitenin sağlık bilimleri fakültesi bünyesinde çocuk gelişim bölümleri var ve orada YÖK’ün onayladığı çekirdek eğitim programı uygulanmaktadır" diyen Ülküer, “Biz öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek için hocalarımızla, uygulama alanlarındaki gözetmenlerimizle iş birliği içerisine çalışıyoruz. Bir tarafan teorik bir taraftan da uygulamalı çalışmalar yapıyor ve ortalamada yılda en fazla öğrencisi olan üniversitede 100 en düşük üniversitede de 40- 50 öğrenci, baktığınızda bir  yılda 500-600 öğrenci mezun edebilen bir kurumdayız. Bazı zamanlar bin öğrenci mezun etmeye çalışıyoruz ama buna da tepkiliyiz çünkü kaliteyi düşürmek istemiyoruz. Bu kişiler çocukla çalışıyorlar, insanla çalışıyorlar aynı psikoloklarda olduğu gibi yetkin olmaları gerekir. Bu kişilerin sürekli denetilmesi gerekir. Biz bunu bu şekilde yapmaya çalışırken birden bire açık öğretim fakültelerinin içinde çocuk gelişim bölümleri açıldı. Atatürk Üniversiesinde de ön lisan programları vardır ve bunlar aslında çocuk gelişimci yetiştirmiyor. Ama onların isimlerine de çocuk gelişimci diyorlar. Onlara ancak çocuk gelişimci olabilmeleri için dikey geçiş veya not ortalamaları tutuyorsa gelebilirler ve dört yıllık programlarını okuyabilirler” ifadeleriyle konuştu.

‘BİR TUTULAMAZLAR’

Ülküer, “Dört yıl boyunca bu bölümü okuyan ve bu bölümden mezun olan kişilerle, açıktan bu bölümü okuyan ve aynı diplomaya sahip olan kişileri asla bir tutamayız bu yanlıştır ve bir kargaşaya sebep olur. Bu kişilerin ehliyetlerinden ve yetkinliklerinden emin değiliz. Biz bu yıl artık açık öğretim öğrencilerinin alınmamasını ve konteyjanların kapatılmasını istiyoruz. Ve bu sene mezun olan arkadaşlarımızla, sağlık bilimleri çocuk gelişimden mezun olan dört yıllık okumuş arkadaşlarımızın diplomalarının aynı seviyede tutulmamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi