Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım tarafından dünyada sadece İzmir'de yayılış gösteren bir endemik bitki türü keşfedildi. Yeni türe "Eferezenesi" adı verildi.

İzmir’in Menderes-Gümüldür yolu üzeri ve Tahtali Barajı civarında, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yapılan araştırmalarda Apiaceae (Maydanozgiller) ailesinden Peucedanum cinsine ait bir yeni bitki keşfedildi. Konu ile ilgili makale, 22 Kasım 2017 tarihinde TÜBİTAK bünyesindeki Turkish Journal of Botany -Doğa Dergisi'de yayımlandı.

Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Dünyada sadece İzmir'de yayılış gösteren bu endemik türümüz, Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Duman ile birlikte bilim dünyasına tanıtıldı. TÜBİTAK bünyesindeki Turkish Journal of Botany (Doğa Dergisi)'de 22 Kasım 2017 tarihinde yayınlandı. 2001 yılına kadar E.Ü. Biyoloji Bölümü öğretim Üyesi olarak çalışan ve o süreçte E.Ü. Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü görevlerini üstlenen, Prof. Dr. M. Güven Görk'ün ismine atfen " Peucedanum guvenianum Yıldırım ve Duman" olarak isimlendirildi. Türkçe bilimsel ismi ise "Eferezenesi" olarak belirlendi” diye konuştu.

“EFEREZENESİ'Nİ HENÜZ TANIRKEN YİTİRMİŞ DAHİ OLABİLİRİZ”

Yeni endemik tür olan"Eferezenesi"nin "24 Kasım Öğretmenler Gününü" hediyesi olarak Prof. Dr. M. Güven Görk'e sunulduğunu söyleyen Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Gerçekleştirilen çalışmalarda 7.5 kilometrekarelik alanda yaklaşık olarak sadece 500 birey ile yaşamını devam ettirmeye çalışan bu endemik türümüzün nesli oldukça tehlike altındadır. 2017 yılında Gümüldür-Menderes arasında çıkan büyük yangın bu yeni türümüzün popülasyonunun bulunduğu alanı tamamen kapsamıştır. Türün akıbetine ilişkin son durum değerlendirmesi ancak bu yılki yağmur mevsimi geçtikten sonra ilkbahar sonunda değerlendirilebilecektir. Belki de henüz keşfettiğimiz ve dünyada sadece güzel ilimiz İzmir’de yayılış gösteren endemik türümüz "Eferezenesi'ni henüz tanırken yitirmiş dahi olabiliriz” dedi.

Editör: Haber Merkezi