Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden bir tanesi olan İzmir, eğitim alanında yoğun bir talebe sahiptir. Gittikçe artan nüfus, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da ihtiyaca neden olmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi adına İzmir’de oldukça çeşitli ve çok sayıda kurum bulunmaktadır. İzmir liseleri de bu nedenle oldukça çok sayıdadır. İzmir’de bulunan liseler devlet lisesi ve özel lise şeklindedir. Tüm bu liseler içerisinde en iyi olmak adına İzmir liseleri yoğun bir çaba göstermektedir. Bu çaba ailelerin öğrencileri için en iyi okulu bulmak konusunda elini güçlendirmektedir. İzmir lise taban puanları da bölgedeki kurum çeşitliliği sebebiyle oldukça geniş bir aralığa sahiptir. İzmir’de 350 puanla gidilebilecek liseler bulunurken, 470 puanla da gidilebilecek liseler mevcuttur. Bölgede anadolu lisesi, fen lisesi, mesleki lise, sağlık meslek lisesi, imam hatip lisesi gibi liseler bulunmaktadır. Her bir lise türü farklı alanlarda yoğunlaşmış bir eğitim vermektedir. İzmir liseleri taban puanları sınavların yapıldığı sene gösterilen başarıya ve liselerin türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

İzmir’de oldukça köklü bir geçmişe sahip olan ve yüksek taban puanlarla öğrenci kabul eden liseler bulunmaktadır. Bu liseler İzmir’deki en iyi devlet liseleri olarak bilinmektedir. İzmir Atatürk Lisesi, İzmir Fen Lisesi, Bornova Anadolu lisesi bu köklü ve iyi devlet liselerindendir. İzmir liselerinin bir kısmı çevre illerden öğrenci kabul etmektedir. Bu nedenle yatılı hizmet vermekte olan ve bünyesinde yurt bulunduran liseler de bulunmaktadır. İzmir özel liseleri ise çoğunlukla belirli bir kolejin bünyesinde eğitim veren özel liselerdir. Bunun yanında butik yapıda eğitim veren kolejler de bulunmaktadır. Kolej bünyesinde eğitim veren liseler, bölgede uzun zamandır eğitim veren ve eğitim alanındaki kalitesi bilinen liselerdir. İzmir özel lise taban puanları da bu doğrultuda şekillenmektedir. Öğrencilere sağlanan imkanlara, fiziksel şartlara, kolej markasının kalitesine ve geçmişine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İzmir özel lise fiyatları da benzer kriterler doğrultusunda geniş bir aralıkta bulunmaktadır. Özel liselerin çoğunluğu öğrencilerine liselere giriş sınavlarında gösterdikleri başarı oranında burs imkanı sağlamaktadır. Bunun yanında kimi liseler kendi bünyelerinde ayrıca bir sınav düzenlemekte ve bu doğrultuda ekstra sınavlara göre indirimli fiyatlarla öğrenci kabul etmektedir.

İzmir’deki liselerin hepsi merkezi sınavla öğrenci almamaktadır. İzmir’de yerel yerleştirmeyle, yani sınavsız öğrenci alan liseler de bulunmaktadır. Yerel yerleştirmeyle öğrenci kabul eden liseler sınavsız liseler olarak da bilinmektedir. İzmir’de yerel yerleştirmeye öğrenci kabul eden liseler öğrencilerini OBP’ye göre belirlemektedir. Ortaokul başarı puanı, ortaokul döneminde alınan sınav notlarının ve tüm okul başarısının ortaokul sonundaki yansımasıdır. Merkezi şekilde gerçekleştirmeye sebep olan liselere giriş sınavına girmek istemeyen öğrenciler, İzmir’de OBP ile öğrenci alan liseler içerisinden tercih yapabilmektedir.

Editör: Haber Merkezi