Gizem TABAN/İZGAZETE- Yaklaşık 2 yıldır süren pandemi nedeniyle eğitim uzun süredir online yapılırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kararıyla 6 Eylül itibarıyla yüz yüze eğitime geçilmesine karar verildi. Yüz yüze eğitimde 3 hafta geride kalırken ortaya çıkan tablo endişe yarattı. Türkiye’de birçok ildeki okullarda vaka artışları yaşanırken İzmir de kırmızı alarm veriyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı ile İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, önemli açıklamalar yaptı. Cangı, İzmir’de karantinaya alınan sınıf sayısının 200’ü geçtiğini belirtirken Dr. Çamlı ise tedbirlerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

KOKARTLI EYLEM
İzmir’deki okullardaki vaka sayılarının gün geçtikçe artığını belirten Eğitim-İş 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı, “Şu an İzmir’de karantinaya alınan sınıf sayısı 200’ü geçti. Eğitim kurumlarımız resmen can çekişiyor. Ciddi sıkıntılar var. Çözüm önerilerimizi dinleyen yok. Farkındalık yaratmak amacıyla ‘Sağlıklı eğitim istiyoruz’ yazılı bir kokart takma eylemi başlattık. Bunun sebebi de şu; Milli Eğitim Bakanı, sene başında okulların eğitime hazır olduğunu söyledi. Biz de okulların hala eğitime hazır olmadığını ifade etmek için bu eylemi başlattık. Sendikamız üyesi öğretmenlerimiz 3 gün boyunca okullarda ‘Sağlıklı eğitim istiyoruz’ yazılı kokart takacak. Okullarda hiçbir tedbir yok. Bir buçuk yıl önce okulları kapattığımız süreçten daha kötü durumdayız. Devlet, eğitimden tasarruf ediyor. Okullarda, yardımcı personel yok, temizlik elemanı, güvenlik görevlisi yok” diye konuştu.

‘İKİLİ EĞİTİM’ TEPKİSİ
İzmir’de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kentteki 83 okulun yıkıldığını ancak yerine yeni okul yapılmadığını vurgulayan Cangı, “Yıkılan okulların yerine yapılan yeni hiçbir okul yapılmadığından dolayı öğrenciler başka okullara aktarıldı. Eğitimi normale döndüreceğini ifade eden MEB, İzmir’de bırakın normal eğitimi, normal eğitim yapan okulları da ikili eğitime çevirdi. İkili eğitim yapan okullarımızda ciddi sıkıntılar var. Öğrenciler okula çok erken geliyor, çok geç çıkıyor. Okulların dezenfekte edilmesi için zaman sıkıntısı yaşanıyor” dedi.

‘KUYRUKLAR UZUYOR’
Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla aşı olmayanlar için PCR testi zorunluluğu olmasına rağmen İzmir’deki birçok okulda uygulanmadığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Türkiye’de 1 milyon civarında öğretmen var. Bunun yüzde 75’i aşılıysa 250 bin öğretmen aşılanmamış durumda. 250 bin öğretmene haftada 2 kez test yapılacaksa 500 bin test yapar. Bunlar şu an yapılmıyor. Laboratuvarlar zaten mevcut talebi karşılamakta zorlanıyor. Bu ek durum için yatırım yapılmadı. Hastanelerin önündeki kuyruklar metrelerce uzuyor. Test yaptırmayanlara da bir yaptırıma maruz kalmıyor. Okulların açılmasındaki ilk madde yeterli aşılanmanın sağlanmasıydı. Ancak sağlanmadı. Bunun için alınan tedbirler hayata geçiyor mu? Hayır. Buna karşı bir yaptırım var mı? Hayır. 12 yaş üstü aşılamaya okullar açıldıktan sonra başladılar ve şu an bu çocuklarda aşılanma oranları çok düşük” açıklamalarında bulundu. 

‘CİDDİ ARTIŞ VAR’
Kentteki okullarda sınıfların kalabalık olmasına dikkat çeken Dr. Çamlı, “Buna karşı herhangi bir çözüm üretilmedi. Dolayısıyla eğitim bir yandan devam ediyor ama pandemi de kontrol altına alınamadı. İzmir’de şu an okullarda ciddi bir vaka artışı var. Derslerin süresinin 30 dakikaya düşürülmesi, sınıfların sık sık havalandırılması ve dezenfekte edilmesi, ücretsiz tarama testlerinin yaygınlaştırılması gibi birçok öneri getirdik. Ancak bunlar büyük ölçüde uygulanmadı” ifadelerini kullandı.