İz Gazete - Türkiye’de ilk kez düzenlenen kampın amacı istatistik biliminin teoriden pratiğe geçişte uygulama alanlarının deneyimlenmesi ve bir model rapor hazırlanması oldu. Şirince’nin tarihi önemi ve turizmdeki yerinin veriye dayalı bilgi birikimiyle güvenceye alınması, yerelden kalkınmanın yollarının bulunması için sürdürülebilir yaşam ilkeleriyle eylem planı hazırlanması kampın hedefleri arasındaydı.

ODTÜ Ege Mezunlar Derneği’nin mezunlarla öğrenciler arasında dayanışma sağlanması amacıyla destek verdiği kamp, 4-5 Mart 2017 tarihlerinde Şirince’de yer alan Tiyatro Medresesi’nde gerçekleşti. Kamp programının hazırlanmasında teoriden pratiğe bilimsel araştırma ve geliştirme alanında faaliyet gösteren Genç İşi Kooperatif görev aldı. Şirince Türetim Derneği Genel Sekreteri Süleyman Özcan, ODTÜ’den gelen gençlere ‘Şirince’nin Tarihi’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

ODTÜ İstatistik Topluluğu Başkanı Erce Dindar’ın ‘Yerelde İstatistik’ konulu sunumunda Belediyelerin istatistik bilimine yeterince önem vermediği belirtildi ve aslında veriye dayalı çalışmaların hem yereldeki kaynak verimliliğini sağlayacağı hem de kısa sürede daha etkili projelerin gelişmesi için ölçeklerden yararlanılabileceği vurgulandı. Bu kapsamda Şirince’deki çalışmanın pilot olarak uygulandığı ve yaşam alanları için örnek bir araştırma modeli oluşturacağı söylendi.

Şirince’de yaşayan ailelerden, işletmelerin sektörel dağılımına, yatak kapasitesinden, çocukların yaş gruplarına göre eğitim durumlarına, köyde yıkılmak üzere olan hane sayısından sokakların ihtiyaçlarının tespitine kadar kapsamlı bir çalışma yapıldı. Ayrıca, tarımsal turizmin güçlenmesi için çalışan Şirince Türetim Derneği’nin ihtiyaç duyduğu tarımsal ürünler veritabanı üzerine Selçuk İlçe Tarım Müdürlüğü ve Selçuk Ziraat Odası’yla iletişime geçilerek veri desteği sağlandı. Hazırlanacak kapsamlı raporda Şirince’nin tüm sayısal verileri kayıt altına alınmış olacak.

Editör: Haber Merkezi