Yüksek lisansını Yaşar Üniversitesi'nde grafik tasarım alanında sürdüren genç tasarımcı Yağmur Cansel İlhan, unutulmaya yüz tutmuş, akıllarda sadece anı olarak var olan Yeşilçam filmleri ve gölge oyunu kavramlarını bir araya getirip bugüne taşıyan bir projeye imza attı. 

Yağmur Cansel İlhan tarafından 'Loho, Yeşilçam Gölge Oyunu' adıyla tasarlanan ve bir çeşit zaman kapsülü görevi gören kit sayesinde bugünün çocukları oyunlar oynayıp geçmişi öğrenirken o günün çocukları da eskiye yolculuk yapma imkanı buluyor. Bu oyun sayesinde, kültürün unutulmak üzere olan parçaları da yeniden canlandırılıyor.

Yeşilçam Gölge Oyunu, bildiğimiz anlamda bir gölge oyunu içeren bir kit, eskilerden tek farkı ise Hacivat ve Karagöz yerine Yeşilçam karakterleriyle oynanması. Kitin içerisindeki oyun, temsili olarak seçilmiş Çiçek Abbas, Hababam Sınıfı Uyanıyor ve Neşeli Günler filmlerin karakterleri ile içlerinden seçilen üç farklı popüler ikili atışma sayılabilecek diyaloglar kullanılarak oynanıyor.

Neşeli Günler'deki Saadet hanım ile Kazım beyin meşhur limon-sirke atışması, Çiçek Abbas'taki Şakir ile Abbas'ın kahvehane atışması, Hababam Sınıfı'nda ise İnek Şaban ile Badi Ekrem'in esprili konuşmaları gölge oyunun metinleri olarak kullanılıyor.

ZAMAN KAPÜSÜLÜNDE

Tasarımda kullanılan renkler, çizgiler gibi unsurlar da geçmiş yılları anımsatıyor. O yıllarda sıkça kullanıldığı için kutusu metal olarak tasarlanan oyun kiti, sanki o zamanlar metal bir zaman kapsülüne konup toprağa gömülmüş, bugün yeniden gün yüzüne çıkarılmış izlenimi uyandırıyor. Kutunun kapağı açıldığında ise sahne olarak kullanılmak üzere eski bir antenli televizyon ekranı maketi, üzerinde karakter ve sahne dekorlarının olduğu üç farklı maket, film ve karakterlerle uyumlu olarak yaka etiketleri, karakterler maketlerini boyamak için boya seti, konuşma balonu şeklinde ikili diyalogları içeren konuşma kartları, el feneri gibi araçlar bulunuyor.

Lisansını matematik üzerine yaptıktan sonra içindeki tasarım tutkusunu fark eden ve bu alana yönelen, Yağmur Cansel İlhan'ın, çeşitli tasarım yarışmalarında ödülleri ve birincilikleri bulunuyor. İlhan, "Türk kültüründe zamanında önemli bir yere sahip olmalarına rağmen zaman içerisinde unutulmaya yüz tutmuş ve eski popülerliğini kaybetmiş iki kavram olan gölge oyunu ve Yeşilçam'ı bir araya getirerek eğlenceli bir kit halinde zaman kapsülünü andıran teneke kutu içerisine koydum. Çocuklara, kit içerisinde bulunan bu eğlenceli etkinlikleri uygulama sırasında o donemi anlatmak ve yaşatmak, büyüklere ise nostalji niyetine gençlik yıllarını hatırlatmak istedim" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi