GÜLSEN CANDEMİR - Buca Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu müdiresi karma eğitimin kaldırıldığını beyan etti. Okul müdiresinin bir yazısı ile ortaya çıkan olay büyük tepki çekti.

İzmir’in Buca ilçesindeki Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu’nda karma eğitimin kaldırıldığı ortaya çıktı. Resmi yazıyla ortaya çıkan uygulama, müdire Müjgan Mutlu imzalı “….dersliklerin kullanımı ile ilgili talebiniz incelenmiş olup, belirtilen saatlerde kullanmadığımız dersliklerin bulunduğu katta 3 kız sınıfımızın bulunmasından dolayı karma eğitime uygun olmadığı görülmüştür.” Yazı ile öğrenildi.

‘KIZ SINIFLARI VAR’ DİYEREK EGZERSİZE İZİN VERMEDİLER

Buca Kozağaç Ortaokulu binası yetersiz ve eski olduğu için yıkılarak yenisinin yapımına başlanıyor. Bu nedenle okulun 900 öğrencisi yakın mevkideki Evliya Çelebi İmam Hatip Ortaokulu binasına taşınıyor. Okul binasını sabahları 300 öğrencisi ile imam hatip ortaokulu, öğleden sonra ise taşınan okulun 900 öğrencisi kullanıyor. İmam Hatip Ortaokulu’nun binasına taşınan Kozağaç Ortaokulu öğrencileri, sabah saatlerinde egzersiz çalışması yapmak için okul idaresinden uygun boş sınıf talebinde bulunuyor. İmam Hatip Ortaokulu’nun müdiresi ise bu talebi karma eğitime uygun olmadığı gerekçesi ile reddediyor. Resmi yazı ile karma eğitimin kaldırıldığı ortaya çıkarken, Eğitim-Sen ile Öğrenci Veli Derneği uygulamaya sert çıktı.

İDEOLOJİK TERCİH ÇOCUKLARA BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Öğrenci Veli Derneği Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır, karma eğitimi kaldırmaya yönelik yönetmelik değişikliğinin de, okuldaki uygulamanın da kabul edilemez olduğunu ifade etti. Çocukları küçük yaşta kız-erkek diye ayırmanın hiçbir pedagojik yanının bulunmadığını ifade eden Dernek Başkanı Bahadır: “Burada aslında iki sorun var. Biri karma eğitimin ortadan kaldırılması, diğeri planlama beceriksizliği. Karma eğitim bilimsel ve pedagojik olarak dünyanın kabul ettiği bir yöntem. Zaten günümüz koşullarında kadın ve erkeğin sosyal hayattan soyutlanması söz konusu bile olamaz. Öyleyse, sosyal yaşamın küçük bur simülasyonu olan okullar, aynı zamanda çocukları geleceğe hazırlama misyonuna da sahipken; somak lâzım bu çocuklar hangi geleceğe veya nasıl bir geleceğe hazırlanıyor. Diğer önemli nokta ise okul türlerinin planlanması ile ilgili. Ülkenin her yerinde imam hatip okullarının kontenjanları dolmadığı için sınıfları boş kaldı. Bu okullarda sınıflar çok az öğrenci ile oluşturulurken buna karşın diğer okullarda aşırı yığılma olduğu, sınıfların eğitimin niteliğini düşürecek kadar kalabalık olduğu hatta bu yüzden pek çok yerde ikili eğitime geçildiği ortadadır. Buca’daki sonuçta bu nedenden kaynaklanmaktadır. Bakanlığın imam hatip ısrarı artık basiretsizlik değil ideolojik bir tercih olarak değerlendirilmelidir.

'BU YENİ REJİMİN İDEOLOJİSİNİN ÖĞRENCİLERİMİZE DAYATILMASIDIR'

Konuyla ilgili Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise "Yaşananların açık ifadesi şudur, söz konusu İmam Hatip Ortakulu’nun müdürü fiilen ve hukuksuzca bir eğitim kurumunun kapılarını tamamen kız ve erkek öğrencilere kapatmış, karma eğitime son vermiştir. Üstelik okulun boş sınıfları, başka bir okulun öğrencileri ve okul idaresi tarafından kendi faaliyetleri kapsamında kullanılmak istenilirken, ''Karma eğitim yapmıyoruz” denilerek bu uygulama gerekçelendirilmek istenmiştir. Söz konusu İmam Hatip Ortaokulu’nun Müdürü öğrencilerimizi cinsiyetlerine göre ayrıştırarak suç işlemektedir.

Okulların, öğrencilerin cinsiyetlerine göre ayrıştırıldığı bir eğitim sistemi; yeni rejimin ideolojisinin öğrencilerimize dayatılmasıdır. Yeni rejimin sahipleri de tam olarak bunu istemektedir. Kadınlar sokağa çıkmasın, itaat etsin, çalışacaksa evinden çalışsın, çocuk yapsın diyen egemen akıl; karma eğitimi kaldırarak öğrencilerimiz üzerinden yeni toplumsal yaşamın en önemli alanı okullarımızda bu aklı yaşama geçirmek istemektedir.

Tam da bu nedenle karma eğitime karşı çıkanların aynı zamanda kadının toplumsal, siyasal ve ekonomik yaşamdaki yerine de karşı çıkıyor olmaları tesadüf değildir. Çocukları ateşle barut olarak görenler, yan yana gelmelerini dahi “sapıklık” olarak tarif edenler, kendi karanlıklarını, kötücül hallerini çocuklarımızın, öğrencilerimizin üzerine seferber ediyorlar. Bu sistemde en büyük hak ihlali aynı zamanda imam hatip ortaokulları ve liselerinde okuyan öğrencilere yapılmakta, gerici eğitim politikaları müfredat, zorunlu mescit, zorunlu-seçmeli din dersleri, karma eğitimin fiilen kaldırılması politikaları ile de tüm öğrencilerimizin haklarına ve geleceklerine el konulmaktadır.

Karma eğitim tartışmalarına son noktayı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un değil, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın koyduğuna tanık olduk. Çünkü artık eğitim sistemi MEB tarafından değil TÜRGEV, İHH, Hayrat Vakfı, ENSAR, İlim Yayma Cemiyeti, Hizmet Vakfı gibi dini cemaatlerle yapılan protokollerle ve Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan kurullarla yönetiliyor. MEB' in görevini fiilen Diyanet devralmıştır. Bu nedenle de ailelerin, velilerin eğitim sisteminde yaşanan sorunlara karşı daha yüksek sesle taleplerini dile getirmeleri, bu gidişe dur demeleri gerekiyor.

Eğitim Sen olarak yeni rejimin hayata geçirildiği 4+4+4 yasasında 2 günlük grev kararımızla Türkiye' nin her yerinde sokaklardaydık. Laik eğitim grev kararımızla da öğrencilerimizin bilimsel eğitim hakkına okullarımızda, alanlarda sahip çıktık ve bu mücadeleyi yaşamın her alanında sürdürmeye devam ediyoruz. Bu karanlıktan çıkışın tek yolu; velilerin, memleketin geleceğinden endişe duyan herkesin okul okul öğrencilerimizin, çocuklarımızın hayallerine sahip çıkma mücadelesini birlikte büyütmekle mümkündür. Karma eğitim tartışılamaz ve tüm öğrencilerimiz için tartışmasız en temel haktır." ifadelerini kullandı.

MÜDÜR TÜRKÇE BİLMİYOR MU?

İlçe milli Eğitim Müdürü Süleyman Can ise, karma eğitimin kaldırılmasının kesinlikle söz konusu olamayacağını, okul müdiresinin yazım yanlışı yaptığını iddia etti. Cümlelerin tümümüm yanlış yazıldığını öne süren Can, “Gelip okulun bahçesine bakabilirsiniz, öğrenciler karma eğitim görüyor” dese de, okulda yaptığımız incelemede öğrencilerin ayrı sınıflarda ders görüp bahçeyi beraber kullandıkları görülüyor.

Editör: Haber Merkezi