Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, yönetmelikte yapılan değişiklikle kontenjan kısıtlaması kaldırıldığı halde sınav açılmamasına anlam veremediklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2005 yılında yayınlanan ve ilk sınavı 2006 yılında gerçekleştirilen yönetmeliğe göre öğretmenlik, adaylık döneminden sonra 'öğretmen', 'uzman öğretmen' ve 'başöğretmen' olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı. Kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim, etkinlikler ve sicil gibi kriterlerde alınan değerlendirmenin yanında sınav sonuçlarının da esas alınacağı yönetmelikle belirlendi. 100 tam puan üzerinden yapılan değerlendirmede, puanının yüzde 10'unu kıdem, yüzde 20'sini eğitim, yüzde 10'unu etkinlikler, yüzde 10'unu sicil ve yüzde 50'sini de sınav puanı şeklinde hesaplanacağı açıklandı. 2006 yılında yapılan sınavın ardından herhangi bir sınav yapılmamasını eleştiren Türk Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, 'Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği'nin 13 Ağustos 2005 tarihinde yayınlandığını hatırlatarak, "Yönetmeliğin Sınav ve protokol başlıklı 13. Maddesi 'Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükselme sınavı, yılda bir defa olmak üzere ÖSYM’ce yapılır' demektedir. Ancak bu madde geçen yıllar içerisinde uygulanmamıştır" dedi.
 

"SOMUT ADIMLAR ATILMADI"
Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla yönetmelikte sınava girecek adaylarda 7 yıllık kıdem şartı hükmünün kaldırıldığını hatırlatan Demir, "Yönetmelikte yer alan yüzde 20’lik kontenjan oranı da iptal edildiğinden uzman öğretmenlik talebinin yeterli kontenjan olmadığı yönüyle reddedilmesinin de dayanağı kalmamıştır. Mahkeme kararı sonucunda ise bakanlık tarafından herhangi bir işlem yapılmamıştır. Belirli periyotlarla bu konuda çalışmalar yapıldığı deklare edilmiş olmasına rağmen bugüne kadar somut bir adım atılmadığı ortadadır" diye konuştu.

 

"UZMAN ÖĞRETMEN SAYISI KONTENJANIN ALTINDA"
Başbakanlık İletişim Merkezi
'nden (BİMER) aldıkları bilgiye göre, Ocak 2016 tarihi itibariyle ülke çapında 110 bin 352 uzman öğretmen, 418 baş öğretmen olduğunu söyleyen Başkan Demir, "2016 yılı itibariyle emekli olan meslektaşlarımızı da hesaba katacak olursak bu sayının yönetmeliğin 7. madde başlığı altında anılan 'Bakanlık eğitim-öğretim hizmetleri sınıfındaki toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde uzman öğretmen oranı yüzde 20, başöğretmen oranı yüzde10' ibaresindeki oranların çok altında kaldığı görülmektedir. Ayrıca Anayasa Mahkemesi kararı sonrası açılan mahkemelerle Uzman Öğretmen kadrosu alan Yüksek Lisans mezunu arkadaşlarımızdan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan karşı dava ile bugüne kadar toplam 5197 öğretmenimizin Uzman Öğretmen sertifikaları geri alınmıştır. Mevcut durum ile olması gereken durumu karşılaştırdığımızda ortaya çıkan sonuç, 160 bin olması gereken Uzman Öğretmen sayısı 100 bin, 80 bin olması gereken Başöğretmen sayısının 400’ler civarında olduğu görülmektedir" dedi.

 

UZMAN ÖĞRETMENLERİN EK ÖDEMESİ ARTTI
Uzman öğretmen ünvanı alan öğretmenlerin ek ödeme de aldığını belirten Demir, 2016 yılında 167,47 lira olan ek ödeneğin 182,51 liraya yükseltildiğini, 334,94 lira alan başöğretmenlerin ise bu yıl 365,02 lira ek ödeme alacağını söyledi. Öğretmenlerin uzman öğretmenlik sınavının açılamasını beklediğini söyleyen Demir, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuya eğilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi