Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde ilk dersi veren yönetmen Derviş Zaim, “İyi bir yönetmen ve senarist olmanın en önemli kuralı okumak, kütüphaneye gitmek, izlemek ve sokakla bağı kesmemektir. Sokakla bağını kesen yönetmen, sanatla ilişkisini kesmiştir. Sokağın lezzeti başkadır. Kaliteli hatalarınla yüreğinin ve dayanma azminin gücüyle vazgeçmeme lüksünü kendinde yaratan insan başarılı olur” diye konuştu.

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Radyo Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı ile İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Alev Parsa, Huriye Kuruoğlu’nun yanı sıra akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Genç sinemacılara “Sinema Anlatısı Üzerine Söyleşi” konulu dersi veren Zaim, “İyi bir yönetmen olabilmek için dramanın ne olduğunu iyice sindirmeliyiz. Klasik sinemayı iyi bilmeliyiz. Sanat yönetmeni veya yapımcı olabilmek için klasiği çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Klasikten, Aristo’dan beri 5 bin yıldır insanlığın sahip olduğu anlatı tarzını kastediyorum” dedi.

“ÖZGÜN FİLMLER KONUSUNDA BAŞARILI DEĞİLİZ”

Sinema ve edebiyat konusunda hem batılı hem doğulu olduğumuzu ifade eden Ünlü Yönetmen Zaim, “Türkiye’de özgün filmler konusunda başarısız olduk. Türkiye’de özgün konulu filmlerde ve senaryolarda başarılı olarak Kemal Tahir’i gösterebiliriz” diye konuştu.

Yazmanın inşa etme süreci olduğuna inandığını söyleyen Zaim, “Yeniden yazmak söz konusuysa antiklasik bir işi Fransız veya Amerikalı gibi değil, kendi kültürel metaforlarımızla yazmanın yerel içeriğinin daha doğru olacağına inanıyorum. Oryantalizm sadece içerik değil, minimalizmi de içerisinde barındırır. İnsana doğmadan önce kendisine verilen kalıplar dışında bir şey yoktur, alternatifleri kendisi yaratır. Başkasının size dayattığı yapılarla kendinizi prangaya vurursunuz ve özgür olduğunuzu zannedersiniz” dedi.

DERVİŞ ZAİM KİMDİR?

Derviş Zaim Boğaziçi ve Warwick üniversitelerinde; işletme ve kültürel çalışmalar eğitimi gördü. Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanan Ares Harikalar Diyarında (1994) adlı kitabından sonra ilk filmi Tabutta Rövaşata’yı (1997) çekti. Yurtiçi ve yurtdışında birçok ödül kazanan bu filmi, yine benzer biçimde, prestijli birçok ulusal ve uluslararası festivallerden başarıyla dönen Filler ve Çimen (2000), Çamur (2003), Cenneti Beklerken (2006), Nokta (2008), Gölgeler ve Suretler (2011) ve Devir (2012) adlı uzun metrajlı kurmaca filmleri ile Paralel Yolculuklar (2003-Ortak yönetmen: Panicos Chrysanthou) adlı belgeseli izledi. Derviş Zaim, halen, çeşitli üniversitelerde sinema konusunda ders veriyor.

Editör: Haber Merkezi