YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE- Sözcü Gazetesi’nden Can Özçelik’in haberine göre İzmir Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Şuayip Üner, ilkokul ve ortaokul müdürlüklerine bir yazı göndererek, imam hatip ortaokul ve liselerine kayıtların düşüşü nedeniyle okul yönetici ve öğretmenlerin uyarılmasını istedi. Konuyla ilgili iddiaları Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç’a sorduk. Kendilerine böyle bir bilgi gelmediğini dile getiren Kılıç, “Eğer iddia doğruysa, Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürü görev alanını aşarak suç işlemiştir” dedi.

İMAM HATİPE GİTMEK İSTEYEN ÖĞRENCİNİN ENGELLENDİĞİ İDDİASI

Söz konusu iddiaya göre öğretmenlere uyarının Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) gönderilen bir şikâyet dilekçesi üzerine yapıldığı belirtildi. 16 Mayıs’ta CİMER’e yapılan şikayetin ardından Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 11 Haziran’da ilkokul ve ortaokul müdürlüklerine gönderdiği yazı ile gerekli tanıtımların yapılmasına rağmen imam hatiplere kayıt sayısında bariz düşüş olduğu, bunun sebebinin de imam hatiplere gitmek isteyen öğrencilerin ve velilerinin öğretmenler tarafından vazgeçirilmeye çalışmasından kaynaklı olduğu yönündeki şikayetlerin geldiği iddia edildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de bu şikâyetin yer aldığı bir yazı ile ilçedeki tüm ilkokul ve ortaokul müdürlüklerinin bu konuda uyarılmasını istedi.

Gönderilen yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“İmam Hatip Ortaokulları ve Liselerinin tanıtımlarının ilçemiz genelindeki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yapıldığı ancak bu okullara yapılan kayıt sayısında bariz bir düşme olduğu, bunun nedeninin de öğretmenlerin imam hatip ortaokulu ve liselerine gitmek isteyen öğrenci velilerinin vazgeçirilmeye çalışıldığı, bu durumun öğrenci velileri tarafından bizzat dile getirildiği okulların ve öğretmenlerin bu konuda uyarılmasının istendiği' bildirilmiştir. Gerekli uyarının yapılmasını rica ederim.”

‘GÖREV ALANINI AŞARAK SUÇ İŞLEMİŞTİR’

Konuyla ilgili iddiaları ise KESK’e bağlı Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç’a sorduk. Kılıç, konuyla ilgili bir bilginin kendilerine ulaşmadığını söyleyerek, “Eğer iddia doğruysa ve CİMER’e yapılan şikayet üzerine, Bayraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü böyle bir yazı göndermişse aslında görev alanını, yasa ve yönetmelikleri aşarak kendisi suç işlemiştir. Çünkü, görev ihlali varsa gerekli araştırma yapılır, soruşturma açılarak sonuca gidilir. Bir duyum üzerinden böylesi bir yazı ilkokul ve ortaokul müdürlüklerine gönderilemez” dedi.

ASIL ZORLAMA İMAM HATİPLER İÇİN YAPILIYOR

AKP iktidarının, 17 yıllık eğitim politikalarında daha çok siyasal görüşleri öngören ve cemaat örgütlemesinin önünü açacak şekilde tutum sergilediğini dile getiren Kılıç, “Dolayısıyla eğitim politikalarını zorladıklarını, bu anlamda imam hatiplerin önünü açtıklarını ve daha çok il milli eğitim müdürlüklerinin ve ilçe eğitim müdürlüklerinin zorlama yaptığını, birçok okul müdürlerinin de imam hatip okullarına ve liselerine yönlendirme yaptığını biz biliyoruz. Bu aslında suçtur. Öğrenciyi ve veliyi etki altında bırakarak yönlendirmek okul müdürünün inisiyatifinde değildir. Okul müdürü öğrenciye ve veliye alternatif sunar, onlar da istediklerini seçer.” açıklamasında bulundu.

‘İHTİYAÇ YOKSA İMAM HATİP AÇMA’

İzmir’de imam hatip ortaokul ve liselerine tercihlerin az olduğunu da vurgulayan Kılıç, “Genelde Anadolu ve meslek liseleri tercih edilir. Dolayısıyla böyle bir arz talep meselesi yoktur zaten. Devletin de bu konuda zorlamaya girmemesi gerekir. İhtiyaç yoksa imam hatip lisesini açmamalılar ve öğrenciyi zora sokmamalılar” diye konuştu.