Bilgisayar Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından gerçekleştirilen yarışmada, iki birinciliğin dışında İEÜ'lü girişimci gençler, birincilik, ikincilik ve üç alanda da üçüncülük kazandı. Yarışmada, Şehir Çevre Doğa kategorisinde “Akıllı Çöp Kutusu ve Toplama Sistemi" projesiyle Ozan Şenyayla, Mert Can Coşkuner, Tanya Küçükoğlu birinci oldu. Sağlık Yaşam Spor alanında “Smart Sleep" projeleriyle Emin Mansur Cengay, Osman Fırat Akanderek, Bilge Alabaş ikincilik aldı. Yine aynı dalda “Mobil Fizik Tedavi" çalışmasıyla Ece Sarıtaş, Efe Çini üçüncülüğe elde etti. Sanayi Endüstri Ticaret kategorisinde Barış Alp Yuncu, Barış Başaran, Deniz Dölek ile Diğer Bilişim Projeleri'nde Tolga Varol, Mert Köse, Selen Öztürk, Berkay Şenol üçüncü oldu.

Yarışmaya, Ege Bölgesi'nden 10 üniversiteden bin öğrenci 270 bitirme projeyle katıldı. Yarışmada, İEÜ Rektör Yardımcı Prof. Dr. Murat Aşkar'ın danışmanlığında çalışmalarını yürüten Karaduman, Kavas ve Neslişah “Voizee" adını verdikleri projeleriyle “Toplum için Mühendislik ve Özgün Yazılım" ödülü ile “Sosyal Medya ve İletişim" kategorilerinde birincilik aldı.

Voizee hakkında bilgi veren İEÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi İbrahim Kavas, şirket çalışanlarının akıllı telefonlarına oluşturdukları yazılımın yüklenmesiyle kurum içinde Wİ-Fİ üzerinden ücretsiz konuşmalarının sağlandığını söyledi. Kavas, böylece kurumlarda çalışanlara masaüstü sabit telefon koyma zorunluluğu kalktığına dikkat çekerek, "Kurum dışı çalışanlara da, 4.5G üzerinden daha düşük ücretle erişmeyi mümkün kıldık. Projemiz, firmaların Voizee server üzerinden şirket içi ücretsiz görüşme, mesajlaşma sağlayan bir İP telefon hizmetidir. Yazılım akıllı telefonlara yüklenir, verilen şifre ile şirket içine atanan dâhili numaralar birbirleriyle sınırsız görüşürler" dedi. Ayrıca firmaların kendi görüşmelerini kaydetme imkânlarının da bulunduğunu aktaran Kavas, şirket içinde birinin telefonu 2 kez meşgul çaldığında sistem otomatik olarak o iş grubunun başka bir üyesine aramanın yönlendirildiğini söyledi.

İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi