Yurtlarda en acı olayların yangın, cinsel istismar ve gıda zehirlenmeleri ile yaşandığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barınma hizmeti verilen pek çok öğrenci yurdunda en büyük zaaf yangın, cinsel istismar ve gıda güvenliğinde yaşanmakta. Bu olaylar başta çocuklar olmak üzere, ailelerinde ve toplumumuzda unutulmaz travmaya neden oluyor. En acı örneğini 2008 yılında Konya’da 17 çocuğumuzu kaybettiğimiz patlamada, daha faciasını ise 2016’da Adana Aladağ’da 11'i çocuk olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangın olayında gördük. Buraları tarikat cemaat yapılanmalarına ait olması tabiki tesadüf değil.

Şimdi yaşanan gerçekler böyle iken bakanlık yurtlarda otomatik söndürme sistemi bulundurma zorunluluğunu ikiyüzden fazla öğrencinin bulunduğu yurtlara mecbur kılıyor. Oysa bu önceki yönetmeliğe göre yüzden fazla öğrenci bulunan yerler için bir zorunluluktu. Bunu daha aşağı çekmesi gerekirken, iki katına çıkarıyor. Neden? Hangi gerekçe ile ve kimler için yapılıyor?”

İktidarın zaman zaman koalisyon ortakları değişse de eğitimde değişmeyen tek ortağı tarikat, cemaat, vakıf ve müftülükler olduğunu vurgulayan Balbay şunları söyledi: “Yönetmelikte ek’ler ve geçici maddelerle birlikte 24 maddede değişiklik yapılmış. Burada yönetmelikte “Yurt” tanımlamasının “Barınma” olarak değiştirilmesinin altında yatan ne var bilmiyoruz. Bir de kurum idarecileri, eğitmenleri ve temizlik görevlileri bakımından da bir takım esnek tasarruflar getirilmiş. Ayrıca kurumlarda müdür yardımcısı görevinde bulunacak kişilerde aranan lisan mezuniyeti kaldırılıyor. Neden? Bu kişiler neye göre ve hangi kriterler dikkate alınarak tercih edilecek? Hangi tarikat cemaat yada vakıf mensuplarının önü açılıyor? Hem eğitimsiz olacak hemde bu kişiler öğrencilere belletmenlik yapabilecek. Bu akıl tutulması değil ise nedir?”

Balbay Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:

Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinde “e-Yurt” ibaresinin “e-Barınma” şeklinde değiştirilmesinin sebebi nedir?

Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinde yangın söndürme sistemi bulundurma zorunluluğu neden “ikiyüzden fazla” öğrenci olması koşuluna çıkarılmıştır?

Konya’da 17 öğrencinin, Aladağ’da 12 öğrencinin can verdiği acı olayları önlemenin yolu bu değişiklik mi olacak?

Yurtlarda yönetici sayısını düşük tutmaktaki gerekçeniz nedir?

Müdür yardımcıları için gerekli olan lisans mezunu olma koşulu neden kaldırılmıştır? Bu kişilerin tercih edilme koşul ve ölçüleri; hangi eğitim seviyesi, bilgi, birikim, deneyim ve tecrübe dikkate alınarak yapılacak?

Lisans mezuniyeti aranmayan bu kişilere hangi kriterler dikkate alınarak belletici olma imkanı verilecek?

Editör: Haber Merkezi